Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 1 gru 2024, o 05:05

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 10 sie 2012, o 14:55 
Użytkownik

Problem mam taki że w zestawie ATB 1.03 na LED Displayu nie działa lewy wyświetlacz multipleksowy - program uruchomiony z książki ... wydaje mi się że tranzystor PNP4 nie działa. Co mam zrobić? Czy w związku z tym mogę zareklamować płytę? . Z góry dziękuję za poradę

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 sie 2012, o 15:19 
Użytkownik

Na wszelki wypadek jeżeli jeszcze tego nie zrobiłeś weź dwa kabelki podłącz do masy na płytce i sprawdź czy się zaświecą poszczególne segmenty cyfry. Oczywiście kabelki podłączasz do odpowiednich pinów wyświetlacza na ATB.

PostNapisane: 10 sie 2012, o 15:30 
Użytkownik

SEGMENT podpięty przez tranzystor PNP4 nie działa :(

PostNapisane: 10 sie 2012, o 15:37 
Moderator

kidcowboy napisał(a):
Problem mam taki że w zestawie ATB 1.03 na LED Displayu nie działa lewy wyświetlacz multipleksowy - program uruchomiony z książki ... wydaje mi się że tranzystor PNP4 nie działa. Co mam zrobić? Czy w związku z tym mogę zareklamować płytę? . Z góry dziękuję za poradę

U nas można ZAWSZE zareklamować a nawet zwrócić zestaw bez podawania przyczyn w ciągu 30 dni ;) nie na darmo dajemy gwarancję pełnej satysfakcji....

Ale jeśli chcesz w przypadku każdej pierdółki (za przeproszeniem) odsyłać zestaw do reklamacji, po to żeby się dowiedzieć, że ty sam coś źle robisz i pokrywać koszty przesyłek w dwie strony to proszę Cię bardzo ???? szkoda tylko chyba czasu i pewnie nerwów.

Po to jest i forum, i telefon i pełne wsparcie techniczne z naszej strony, NIGDY nie unikamy kontaktu bezpośredniego, zawsze się można dodzwonić albo nawet złapać mnie na Skype i to późno wieczorem ....

ale jak tam chcesz .....

Zanim jednak wyślesz "do reklamacji" sprawdź czy rozłączyłeś jumperki RX i TX te nad procesorem, ponieważ w lekcji tej z tego co pamiętam anody sterowane są przez piny PD0 i PD1 między innymi a to są wyjścia UART. Na RXD czyli PD0 utrzymuje się cały czas stan wysoki bez rozłączonych jumperków ponieważ wymusza go układ przejściówki USB/RS232 o symbolu FT232RL.

W zestawach firm konkurencyjnych nawet ludzie nie mają takich jumperków do rozłączenia linii RS232 od takiego scalaka i nawet fimry konkurencyjne tego nie tłumaczą. Po prostu co najwyżej odpiszą czasem klientowi, że jak nie potrafisz czytać schematu to twoja wina. Wiem co mówię bo miałem kontakt z takimi użytkownikami konkurencyjnych zestawów.....

A u nas w zestawie masz taką możliwość - wystarczy odłączyć i pin TX wystawiający JEDYNKĘ z FT232 przestanie działać i zacznie działać PIN PD0 w procku - dzięki czemu tranzystor i wyświetlacz zacznie poprawnie działać .... Więc tranzystor WCALE nie jest uszkodzony - wbrew szybkiemu wnioskowi do jakiego doszedłeś. I tak może być jeszcze ze 300 razy w trakcie ćwiczeń z zestawem ATB i książką - jeśli więc za każdym takim razem wyślesz zestaw do reklamacji a my ci odeślemy z wyjaśnieniem jaki błąd popełniasz - to pomyśl ile zapłacisz za koszty przesyłek.....

Owszem - możesz stwierdzić, że w książce nie zostało to jasno opisane - i możesz mieć o to pretensje - ale jak mówiłem - wtedy skorzystaj z gwarancji satysfakcji i odeślij zestaw pisząc że z niego rezygnujesz bez podawania przyczyn a my ci zwrócimy całą kwotę za niego - ŻADEN PROBLEM ;)

.... albo na drugi raz po prostu na spokojnie dopytaj tu na forum czy na telefon jak to robią inni czy na Skype - czy może po prostu Ty czegoś nie robisz źle.....

Nie twierdzę że nie zdarzyło nam się kilka reklamacji z tytułu jakiejś wady produkcyjnej - ale na tyle zestawów ile już sprzedaliśmy od początku istnienia ich na rynku jest to TAK MAŁA ilość - że spokojnie możemy sobie pozwolić na zwrot pełnych kosztów w przypadku niezadowolenia bez podania przyczyn w przeciągu 30 dni. Podpowiem że z tej opcji jeszcze NIKT nie skorzystał i nie odesłał nam zestawu ;)

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

kidcowboy napisał(a):
SEGMENT podpięty przez tranzystor PNP4 nie działa :(

Nie może nie działać SEGMENT podpiętrzy przez tranzystor PNP4 tylko cały wyświetlacz ten po lewej stronie i to z powodu o jakim napisałem wyżej.

Możesz albo rozewrzeć te jumperki o których pisałem wyżej albo po prostu wystarczy zmienić żeby anody były sterowane z innego portu czy pinów i lekko zmienić kod programu i nagle okaże się że cudownie tranzystor PNP4 działa ;)

PostNapisane: 10 sie 2012, o 15:41 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

Zmierzyć napięcie, może jakiś zimny lut.

A jak rzeczywiście niesprawny tranzystor to wymienić, co za problem.

Szybciej i prościej niż odsyłać zestaw.

PostNapisane: 10 sie 2012, o 15:45 
Użytkownik

Spokojnie :) nie chcę wcale się pozbywać układu - "mój Ci on" - ale zmieniłem port PD na PA i niestety nic się nie zmieniło. Możliwe że głupotą nie grzeszę :)

PostNapisane: 10 sie 2012, o 15:46 
Moderator

Jaglarz napisał(a):
Zmierzyć napięcie, może jakiś zimny lut.

A jak rzeczywiście niesprawny tranzystor to wymienić, co za problem.

Szybciej i prościej niż odsyłać zestaw.

Tzn ale spokojnie - ja bez najmniejszych problemów rozpatrzyłbym każde zgłoszenie reklamacyjne, nawet najdrobniejsze - w końcu też nie każdy potrafi np lutować SMD i dobrze to rozumiem..... Za to doceniam to gdy ktoś mi napisze że np sam sobie wymieni jakąś część - ja wtedy mogę nadesłać sprawną .... - załatwia się to dzięki temu szybko i sprawnie....

ale np tranzystor w obudowie SOT 323 - no nie każdy może nawet dostrzec gołym okiem ;) więc miejmy wyrozumiałość - ja też sam jak mam go lutować to muszę już zaopatrzyć się w lupę ;)

------------------------ [ Dodano po: 3 minutach ]

kidcowboy napisał(a):
Spokojnie :) nie chcę wcale się pozbywać układu - "mój Ci on" - ale zmieniłem port PD na PA i niestety nic się nie zmieniło. Możliwe że głupotą nie grzeszę :)

to spakuj do ZIP'a i podeślij mi na maila biuro@atnel.pl ten zmieniony kod przez ciebie z PORTA

bo jeśli wszystko prawidłowo zmieniłeś to odpalę go u siebie i jeśli u mnie zadziała a u Ciebie nie - to wtedy rzeczywiście może jakiś jest problem sprzętowy - czyli np zimny lut albo coś w tym stylu - wtedy nie będzie jak mówiłem ŻADNEGO problemu z tym aby podesłać do nas i jak NAJSZYBCIEJ doprowadzimy go do stanu prawidłowego a ty nie poniesiesz kosztu przesyłki w twoją stronę.... OK ?

PostNapisane: 10 sie 2012, o 15:55 
Użytkownik

Mirku dzięki za wyrozumiałość co fakt to fakt można samemu wymienić tranzystor. Pozostaje kwestia jeszcze "maciupeńkiej" lutownicy albo gazowej - której nie posiadam.
W kodzie zamieniłem PD na port PA i PD i niestety sytuacja się powtarza :P

PostNapisane: 10 sie 2012, o 15:59 
Moderator

No dlatego ja także prosiłem o wyrozumiałość - bo jak widzisz staram się pomóc jak mogę - ale jak się okaże że coś nieteges - to spokojnie wysyłaj do nas zestaw...

Nie mniej jednak - ja wierzę że podmieniłeś PD PA itd .... ale wiesz, jak wgram sobie to na zestaw i się okaże że też nie świeci ten od lewej to znaczy że jeszcze o czymś zapomniałeś prawda ? i wtedy podam ci rozwiązanie ;)

A jeśli u mnie zadziała ten kod - to mamy ZDALNIE na 100% potwierdzenie że jest coś nie tak

dlatego jak mówię PAKUJ cały poprawiony przez ciebie projekt (folder) do ZIP'a i dawaj mi na maila ;)

aha i zmień jeszcze sam przewód połączeniowy od tego wyświetlacza żeby się nie okazało że może to on ma jakiś niekontakt

PostNapisane: 10 sie 2012, o 16:12 
Użytkownik

Ok zrobimy tak jeśli u Ciebie zadziała to nadeślę płytkę a jeśli nie ... no cóż 30 pompek ??

PostNapisane: 10 sie 2012, o 16:14 
Moderator

kidcowboy napisał(a):
Ok zrobimy tak jeśli u Ciebie zadziała to nadeślę płytkę a jeśli nie ... no cóż 30 pompek ??

No cóż czyli nie pozostaje mi też w razie czego samemu się ukarać jeśli to będzie coś nie tak z zestawem, wykonam dobrowolnie 45 pompek ;) poza naprawą zestawu oczywiście ;)

PostNapisane: 10 sie 2012, o 16:16 
Użytkownik

UMOWA STOI !!!:)

PostNapisane: 10 sie 2012, o 16:22 
Użytkownik

Ja dodatkowo ustawie wam szlaban na piguły i trunki z lochów :P
A co taki będę :)

PostNapisane: 10 sie 2012, o 16:25 
Użytkownik

SunRiver napisał(a):

Trunki z lochów ?? Pierwsze słyszę :D :D :D Co to takiego ?? Cherry za dwa cztery ??

PostNapisane: 10 sie 2012, o 16:31 
Moderator

SunRiver napisał(a):

eeeeeeh i jeszcze to :( nie wiem czy zniosę

ale ok - już zacząłem pompki robić niestety - bo u mnie kod działa ;) i świecą się wszystkie cyfry 1234

Najciekawsze jednak było to że podłączam na szybko za pierwszym razem i nie działa ale ten po prawej ;) hahaha - myślę no to będzie afera ;) .... cóż - szybko jednak okazało się że to przewód niekontaktował i po dociśnięciu widoczne są 4 cyfry ;)

więc jak mówię pompki już robię ....

czekam jednocześnie na przesyłkę - i z góry przepraszam za kłopot - bo objaw był podobny do często zgłaszanego z tym PD0 gdzie powodem bywają jumperki

a tak z ciekawości (o ile masz jakąś lupę) - rzuć okiem czy wszystkie nogi tego tranzystora są przylutowane do padów ? czy może jedna sobie dynda w powietrzu ? ;) .... ale ja oczywiście ją przylutuję w razie czego - nie ma obaw

No chyba że trafiło na uszkodzony tranzystor - ale to byłby pierwszy taki przypadek w życiu ;)

PostNapisane: 10 sie 2012, o 18:33 
Użytkownik

Tranzystor "nie lata" :( no ale cóż wolałbym się mylić i pompować zamiast Mirka

P.S. Nie ma za co przepraszać ... czasami tak w życiu bywa ale po to się upada żeby powstawać ... chyba dlatego ktoś wymyślił pompki :)

Ostatnio edytowano 10 sie 2012, o 18:35 przez kidcowboy, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 10 sie 2012, o 18:35 
Moderator

kidcowboy napisał(a):
Tranzystor "nie lata" :( no ale cóż wolałbym się mylić i pompować zamiast Mirka

No jak mówię, przykro mi i przepraszam za kłopot - prześlij do nas zestaw na nasz koszt ;) mam nadzieję, że fakt iż stracisz co najwyżej troszkę czasu - zniweluje ten problem?

PostNapisane: 13 sie 2012, o 12:01 
Moderator

kidcowboy napisał(a):
Tranzystor "nie lata" :(

Lata lata tranzystor ;)

Płytka dotarła - oczywiście błąd był po naszej stronie, tzn niestety w produkcji - proszę rzucić okiem na fotkę poniżej:

Obrazek

;) .... jak widać - po prostu REZYSTOR albo odpadł albo się w ogóle nie przylutował. Rezystor idący do bazy tranzystora. Więc nie dziwne że tranzystor nie załączał ;)

Po wlutowaniu rezystorka 2,2K efekt jak niżej:

Obrazek

Więc płytka frunie z powrotem do kolegi i mam nadzieję, że będzie jeszcze długo służyć - a jak coś to oczywiście zawsze jesteśmy do dyspozycji.

Ja oczywiście ze swojej strony bardzo przepraszam za kłopot. I wcale mnie to nie dziwi, że kolega nie zauważył braku tego rezystora, w końcu to maleństwa SMD w rozmiarze 0603 a nie każdy ma od razu i nie musi mieć doświadczenie w lutowaniu tak małych elementów....

Tylko jedna prośba - dlatego piszę przez forum - proszę na maila przesłać mi DOKŁADNY adres bo jakoś na tej paczce nie znaleźliśmy - na kartce w środku też nie było - poza opisem problemu i kilkoma ciepłymi słowami - za które dziękuję przy okazji tą drogą.

A nie chciałbym żeby już teraz przez jakąś pomyłkę zestaw polecał nie w to miejsce co trzeba OK ?

PostNapisane: 13 sie 2012, o 17:12 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

GwynBleidD napisał(a):
Ojj to widzę, że herman nie tylko literki, ale też rezystory zjada! Chyba trzeba mu po pensji polecieć... albo nakarmić :D

Ciekawe jak takie rezystory smakują. ;-)

mirekk36 napisał(a):

Więc płytka frunie z powrotem do kolegi i mam nadzieję, że będzie jeszcze długo służyć - a jak coś to oczywiście zawsze jesteśmy do dyspozycji.

Ja oczywiście ze swojej strony bardzo przepraszam za kłopot.

I to mi się podoba. Rzadka postawa wśród firm. Przeważa pogląd: kup i sp..adaj.

PostNapisane: 13 sie 2012, o 18:00 
Użytkownik

Cytuj:
I to mi się podoba. Rzadka postawa wśród firm. Przeważa pogląd: kup i sp..adaj.
- dokładnie jest jak napisał Jaglarz. Tu bez problemu zgłosiłem wadę i mało tego że Atnel ją naprawi to Mirek jeszcze wskazał "palcem" co było nie tak. Profesjonalizm 100%. W dzisiejszych czasach taka firma to już niestety rzadkość ....

PostNapisane: 13 sie 2012, o 20:00 
Użytkownik

Witam

Mam małe pytanie do mirka a mianowicie jakim aparatem robisz takie dokładne zdjęcia jakaś lustrzanka z obiektywem makro czy zwykła małpka.

PostNapisane: 13 sie 2012, o 21:09 
Moderator

luki napisał(a):
Witam

Mam małe pytanie do mirka a mianowicie jakim aparatem robisz takie dokładne zdjęcia jakaś lustrzanka z obiektywem makro czy zwykła małpka.

Mój ulubiony aparacik jakim się posługuję to już troszkę stary Olympus C7070 ;) .... oczywiście że wszystkie fotki w trybie full manual - żadne tam auto.

PostNapisane: 13 sie 2012, o 21:50 
Użytkownik

Mógł bym się dowiedzieć jakie są wymiary PCB zestawu bo zawsze to mnie zastanawiało a nigdzie nie spotkałem tego info :)

Pozdrawiam

PostNapisane: 13 sie 2012, o 21:55 
Moderator

stachu napisał(a):
Mógł bym się dowiedzieć jakie są wymiary PCB zestawu bo zawsze to mnie zastanawiało a nigdzie nie spotkałem tego info :)

Dokładnie 16cm x 10cm

PostNapisane: 14 sie 2012, o 10:55 

luki napisał(a):
Witam

Każdym praktycznie aparatem w którym jest tryb manual. Po prostu przymykasz przysłonę dajesz możliwą najmniejszą ogniskową tj. "zoom" na minimum. Dobrze jest mały statyw, oraz "miękkie" oświetlenie, ale można też oprzeć aparat na takim woreczku wypełnionym takimi kuleczkami.
Przysłonę jak przymkniesz na ok 8-11 to już będzie na tyle duża głębia ostrości, że powinieneś mieć ostry cały kadr. Szczególnie przy małej ogniskowej.
Najlepiej zrobić parę eksperymentów z zdjęciami linijki. Idealnie widać co się łapie w ostrości.

Sorry za offtop, ale nie mogłem się powstrzymać. Fotografia to moja druga pasja.

PS. popularne "małpki" i kompakty mają znacznie większą głębie ostrości z racji małych wymiarów matrycy, ekwiwalent dla pełnej klatki jest czasem kilku-krotny. Już na przykład przy APS-C crop wynosi 1.5x, przez co głębia jest większa.
Jeżeli chcesz uzyskać odwrotny efekt, tj. jeden, albo grupa elementów w ostrości, reszta rozmyta, to trzeba maksymalnie otworzyć przysłonę i wydłużyć ogniskową, wtedy głębia ostrości jest bardzo malutka, np. w takiej stałce DT35/1.8 przy maksymalnie otwartej przysłonie głębia jest "papierowa" przy mniejszych odległościach.

PostNapisane: 14 sie 2012, o 20:18 
Użytkownik

Dziękuje za wyczerpującą odpowiedz rezasurmar niestety aparaty które posiadam nie mają trybu manual.
Trzeba będzie jakiś kupić w rozsądnej cenie do taki celów jak fotografowanie elementów w obudowie 0603 lub 0402 (które ostatnio dałem jakoś rade przylutować) ale jak chciałem zrobić zdjęcia całego układu którego płytka ma 11x16mm to były małe problemy.

PostNapisane: 16 sie 2012, o 09:58 
Użytkownik

luki napisał(a):
Dziękuje za wyczerpującą odpowiedz rezasurmar niestety aparaty które posiadam nie mają trybu manual.

Może zamiast kupować nowy aparat sprawdź, czy te które posiadasz mają tryb zdjęć makro (zazwyczaj przycisk z symbolem kwiatka). Jeśli mają, to również uda Ci się zrobić dobre zdjęcia z małą głębią ostrości z bardzo bliska nawet małpką i nie trzeba nic manualnie będzie ustawiać. Tryby makro w większości aparatów typu małpka mają zaimplementowane ustawianie małej głębi dla obiektów umieszczonych w centralnej części kadru (dokładnie to w punkcie ostrzenia na główny obiekt zdjęcia).

PostNapisane: 16 sie 2012, o 10:48 

Szczerze mówią nie miałem jeszcze w ręku aparatu, który by nie miał trybu pełnego "manual" ;).

Jak napisał kolega worner, ewentualnie są tryby sport, portret itp. zawsze można spróbować na którymś z nich, w trybie sport, np. aparat dąży do jak najkrótszych czasów migawki, więc z reguły ustawia najmniejszą możliwą przysłonę tj. liczbę przysłony bo otwór przysłony jest wtedy największy ;).

PostNapisane: 16 sie 2012, o 12:06 
Użytkownik

Pewnie, że prawie każdy ma, tylko małpki mają dość skomplikowany (w porównaniu do lustrzanek czy zaawansowanych kompaktów) sposób sterowania ustawieniami manualnymi i nie każdy potrafi dotrzeć do tych ustawień.

Strefa czasowa: UTC + 1