Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 8 lut 2025, o 13:58

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 23 lut 2015, o 17:29 
Użytkownik

Nie mam do czego się przyznawać. To Wy lepiej czytajcie z zrozumieniem (bo naprawdę wszystko napisałem), a nie robicie z kogoś idiotę. Bo to, że każdy PIN ma np. 3 rejestry to jest kwestia przyzwyczajenia się. A nie ogromnej różnicy, której nie da się ogarnąć. To jest zajrzenie do DS i się odbywa bez bólu, bo wszystko jest łopatologicznie wytłumaczone, jakie rejestry do czego służą, jakie flagi co robią. A nie jest to nie wiadomo jakie utrudnienie i uciążliwość w porównaniu do AVR.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 lut 2015, o 19:02 

@erykko - tylko nie denerwuj się proszę :) Rozumiem Twój punkt widzenia - chodzi Ci w uproszczeniu o to, że peryferia różnią się sposobem obsługi, rejestrami, trybami konfiguracji etc. Tylko że to ma niewiele wspólnego z porównaniem ARM/AVR. Mylisz rdzeń/architekturę z peryferiami konkretnego mikrokontrolera.

PostNapisane: 27 lut 2015, o 21:27 
Użytkownik

ZL27ARM i książka Marka Galewskiegi i jedziesz z koksem równo.

Tylko warunek, musisz znać C bo bo książka mówi o łatwym starcie w świecie STM32 a nie uczy C.

PostNapisane: 30 mar 2015, o 19:24 
Nowy

Z własnego doświadczenia mogę podpowiedzieć, że zakup któregoś z STM Nucleo jest najrozsądniejszym wyborem na początek zabawy. Warto zaopatrzyć się w coś pośrodku np. STM32F103 bo ma się możliwość pracy z Cortex M3, przejście niżej - na M0 lub M0+ nie powinno wtedy sprawiać kłopotu ( nie licząc pewnych braków w tamtej rodzinie ), a krok wyżej w stronę M4 już jest niewielki ( M7 lada moment też będzie dostępny do zabawy ).
Za przemawia zgodność złącz z Andruido i wbudowany programator/debugger zgodny z ST-LINK, do minusów zaliczyć należy oszczędności na kwarcach ( które można samemu dołożyć ) w które nie zostały zaopatrzone te zestawy ( na zdjęciach promocyjnych są ;) )

PostNapisane: 30 mar 2015, o 20:05 

tapy napisał(a):
do minusów zaliczyć należy oszczędności na kwarcach ( które można samemu dołożyć ) w które nie zostały zaopatrzone te zestawy

Na początku nie są do niczego potrzebne, można śmiało przetestować każdy projekt z wewnętrznym zegarem.

PostNapisane: 31 mar 2015, o 15:16 
Użytkownik

Witam,

Cytuj:
Na początku nie są do niczego potrzebne, można śmiało przetestować każdy projekt z wewnętrznym zegarem.

A jeśli i to komuś będzie mało, bo z wewnętrznym zegarem osiągniemy max. taktowanie 64 MHz, to zawsze można wykorzystać wyjście zegarowe z wbudowanego ST-Linka o częstotliwości 8MHz, które jest przez zworkę doprowadzone do wejścia zegarowego głównego STM-a. Można mieć wówczas 72 MHz bez zbędnego lutowania zewnętrznych kwarców.

Pozdrawiam

PostNapisane: 31 mar 2015, o 20:49 
Nowy

Najbardziej bolesny to jest brak kwarcu dla RTC, bo ten brak 8MHz to już tak nie przeszkadza - w sumie procesor zawsze startuje na wewnętrznym i trzeba co nie co dopisać by go użyć. Brak dla RTC jest przesadną oszczędnością, bo co to za zegarek z pływającą częstotliwością - chyba że nie bawimy się w zegarmistrza i przestaje to przeszkadzać. Większość testów i tak przeprowadzam na wewnętrznym oscylatorze pomimo posiadania innej płytki z kwarcami ( nieśmiertelny kit LC Technology którym zalali cały świat ;) ). Mnie po prostu rozbroiła ta pozorna oszczędność dwóch kwarców i czterech kondensatorów ...

PostNapisane: 31 mar 2015, o 21:03 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Na Nucleo mam 32768, ciekawe po co?

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

Natomiast na Discovery mam 8Mhz.

Spring
Erlöse mich
Spring
...

PostNapisane: 31 mar 2015, o 21:08 
Użytkownik

PROTON napisał(a):
Na Nucleo mam 32768, ciekawe po co?

po to żeby ci RTC działo ...

na Discovery sa oba 8Mhz i 32768 :P

PostNapisane: 31 mar 2015, o 21:14 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Podsumowując, kolego tapy, twoja płytka jest jakby wykastrowana.

Spring
Erlöse mich
Spring
...

PostNapisane: 31 mar 2015, o 21:24 
Nowy

Może nie potrzebnie wyskoczyłem z tymi "wadami", bo postronne osoby odbiorą to jako, że te płytki są złe - jest świetna zabawa i można się dzięki nim wiele nauczyć, no i ma się wszystko co jest wymagane od takiej płytki, argumentu zgodności z Arduino nie da się tak łatwo podważyć.
Podsumowując - bez tych kwarców da się żyć - każdy projekt da się przetestować, a jak komuś ich zabraknie to lutownica w dłoń ;)

PostNapisane: 31 mar 2015, o 21:58 

tapy napisał(a):
każdy projekt da się przetestować, a jak komuś ich zabraknie to lutownica w dłoń

O tuż to, tym bardziej, że głównymi zaletami są zgodność z shieldami arduino, oraz stałość wyprowadzeń. Tj. na każdej wersji piny są w tych samych miejscach, dzięki temu można sobie szybko przepiąć płytkę do innego projektu.

No i nie mają dodatkowych balastów w postaci accelerometrów, magnetometrów i innych (dla mnie) zbędnych wodotrysków.

PostNapisane: 1 kwi 2015, o 19:48 
Użytkownik

właśnie za to polubiłem freeboarda ... bo można ten "balast" odłączyć, ale no właśnie trzeba mieć jtaga
co w sumie jest bardzo wygodne :)

PostNapisane: 8 maja 2015, o 08:42 
Użytkownik

Witajcie!
Akurat dostałem od kolegi do zabawy rzeczoną w pierwszym poście nieszczęsną płytkę SAM7-EX256.
Hmm.. chciałem znaleźć jakieś informacje i trafiłem na tą dyskusję.
I teraz moje pytanie - czy w takim razie jest jakikolwiek sens zaczynania zabawy z tym, czy odłożyć na półkę i zapomnieć?
Właściwie nie mam nawet programatora, wiec musiałbym jakiś skołować. Ale skoro piszecie, że ten procek niezbyt nadaje się do takich zabaw, to pewnie nie ma sensu się w to pakować.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1