Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 9 gru 2019, o 14:15


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 14 paź 2011, o 13:10 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 14 paź 2011
Posty: 48
Pomógł: 0

Witam,
próbuję się przesiąść z AVR Studio na Eclipse. Postępuje zgodnie z instrukcjami z płyty dołączonej do książki, jednak gdy dochodzę do kroku gdzie trzeba coś poprawić avrdude za pomocą MkAvrCalculator pojawiają się problemy. Na filmiku bo wybraniu folderu bin pojawia się okno konsoli, w którym coś się tam robi, niestety u mnie po naciśnięciu ok, nic się nie pojawia. Mam pełną wersje programu z wgranym plikiem licencyjnym. Nie wiem czy ktoś testował program an win 7. Jest on z nim kontatybilny?
Być może akcja została wykonana, tylko się okno konsoli nie pojawia. W każdym razie dalej jak próbuję wgrać plik na kontroler i wyskakuje mi następujący błąd:
Kod:
"Operation timed out while trying to access the avrdude programmer 'stk500pp' Check that theProgrammer is connected and switched on.  Reason avrdude: stk500_2_ReceiveMessage(); timeout"


W końcu jak zmieniłem programator na jakiś inny stk500, niby błąd nie wyskakuje, ale nadal zacina się na 4% i nie dochodzi dalej, ale zamiast błędu w konsoli pojawia się następujacy komunikat:
Kod:
avrdude: stk500_getsync(): not in sync: resp=0x00
avrdude: stk500_disable(): protocol error, expect=0x14, resp=0x51

avrdude done.  Thank you.

avrdude finished

Jednak mikrokontroler nadal ma stary kod.
Jak można temu zaradzić?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 paź 2011, o 19:36 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24894
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 930

ruben napisał(a):
próbuję się przesiąść z AVR Studio na Eclipse. Postępuje zgodnie z instrukcjami z płyty dołączonej do książki, jednak gdy dochodzę do kroku gdzie trzeba coś poprawić avrdude za pomocą MkAvrCalculator pojawiają się problemy. Na filmiku bo wybraniu folderu bin pojawia się okno konsoli, w którym coś się tam robi, niestety u mnie po naciśnięciu ok, nic się nie pojawia. Mam pełną wersje programu z wgranym plikiem licencyjnym. Nie wiem czy ktoś testował program an win 7. Jest on z nim kontatybilny?


Pewnie, że jest kompatybilny, a instrukcja z książki dotyczy Windows XP. Natomiast jeśli chodzi o Windows 7 albo Windows XP to polecam inny filmik i temat, dokładnie ten i proszę się zapoznać krok p kroku - myślę, że wtedy problemy miną:

http://mirekk36.blogspot.com/2011/05/ws ... sbasp.html


A jeśli nadal coś nie zadziała to proszę o jakiś zrzut ekranu z ustawień zakładki "Programator AVR" jeśli chodzi o program MkAVrCalculator, proszę napisać dokładnie jakiego kolega używa programatora sprzętowego ale także co najważniejsze o jaki procek chodzi i czy jest on ustawiony fabrycznie tzn taktowany 1MHz.

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 15 paź 2011, o 22:05 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 14 paź 2011
Posty: 48
Pomógł: 0

Zainstalowałem pakiecik zgodnie z filmikiem, jednak błąd nie ustąpił.
Procek z zestawu uruchomieniowego ATmega644PA
programator stk500v2
w załączniku zrzut ekranu z MkAVrCalculator
http://wyklejsie.pl/problem.jpg



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 paź 2011, o 06:25 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24894
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 930

No dobrze - wszystko rozumiem, ale teraz:

po pierwsze - czy mówisz o zestawie ATB??? a jeśli tak to czy w ogóle próbowałeś odpalić np wbudowany programator w zestawie ???

po drugie - jeśli używasz programatora STK500v2 a widać na zrzucie ekranu, że taki masz wybrany z rozwijanego pola "Programator" to już obok w rozwijanym polu "Port" masz wybrany "USB" a z tego co mi wiadomo, to programatory STK500v2 obsługiwane są albo w trybie szeregowym przez port COM i po jego podłączeniu musiał ci się wtedy pojawić jakiś numerek virtualnego portu COM - trzeba więc ten port wybrać zamiast "USB", albo programatory obsługiwane są w trybie HID, a wtedy z tego rozwijanego pola musisz wybrać port o takiej dziwnej nazwie "avrdoper" ...... (ale te wszystkie rzeczy to powinieneś wyczytać z instrukcji użytkowania swojego programatora - bo tam powinny i raczej muszą być one opisane. Jeśli nie ma - to hmmm może zajrzyj na stronkę jego producenta. Bo jak mi się wydaje nie jest to sprawa żadnego Windowsa jak przypuszczasz, żadnego Eclipsa itp .... tylko po prostu źle skonfigurowanego programatora.)

I na koniec jeszcze raz przypomnę - że jeśli posiadasz nasz zestaw uruchomieniowy - to sprawdź sobie wbudowany programator - opis tutaj:

http://sklep.atnel.pl/pl/i/Programator-w-ATB/6

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 22 paź 2011, o 16:10 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 14 paź 2011
Posty: 48
Pomógł: 0

Przepraszam za pewien okres zwłoki z udzieleniem odpowiedzi, ale nie miałem czasu tego sprawdzić z powodu wielu innych zajęć ;)
Tak mam zestaw ATB.
Nie próbowałem odpalić wbudowanego programatora, do tej pory korzystałem z stk500v2.
Rzeczywiście powinienem ustawić przy moim programatorze port3, przynajmniej taki ustawiałem w AVR studio. Jedak teraz wyskakuje mi następujący komunikat:
http://wyklejsie.pl/problem.png
Spróbuję teraz użyć wbudowanego programatora, jednak szkoda, żeby drugi,który kupiłem się marnował i chciałem chociaż go uruchomić ;)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 22 paź 2011, o 16:44 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24894
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 930

Hej, moim celem nie było to żebyś odłożył dobry programator STK500v2 bo to dobry programatorek, gdzieś na dno szuflady. Tylko to żebyś przetestował w ogóle możliwość programowania procka w tym zestawie i np za pomocą wbudowanego programatora. Czy nie lepiej mieć jakiś prawidłowy punkt zaczepienia ? Bo jak się okaże, że tobie ani jeden ani drugi nie działa to może oznaczać, że gdzieś indziej robisz coś źle. Poza tym wbudowany programator ma też swoje zalety bo gdy zapomni się tego zewnętrznego, gdy się gdzieś przewozi wszystko - to okazuje się że jest on jedynym wręcz ratunkiem ;)

A jak odpalisz przynajmniej jeden to łatwiej będzie zabrać się za drugi.

Aha jeszcze jedna ważna informacja - pobierz teraz najnowszą wersję programu MKAVRCALCULATOR pomimo to, że ma ten sam numerek czyli "build 57"

Właśnie rozmawiając na Skype z innym użytkownikiem doszedłem do małego BUG'a w programie, który może się okazać, że też po naprawieniu pomoże i z twoim programatorkiem. Możesz nawet spróbować ustawić port USB zamiast COMx

Popróbuj więc tego co napisałem i daj znać oK?

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 22 paź 2011, o 17:26 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 14 paź 2011
Posty: 48
Pomógł: 0

Pobrałem nowszą wersję programu, ale nadal to samo. Wyskakuje komunikat :
Kod:
avrdude.exe: ser_open(): can't open device "com3": Nie można odnaleźć określonego pliku.
co jest widoczne w linku co dałem post wyżej.
Próbowałem to zrobić ręcznie, ale wyskakuje podobny komunikat o podobnej treści, z którego wynika, iż problem leży w porcie 3, z którym się nie można połączyć.
Jak widać na screenie w menadżerze urządzeń jest uruchomiony port com3. Więc nie wiem o co może chodzić.
Spróbuje teraz ze wbudowanym programatorem.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 22 paź 2011, o 18:57 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 paź 2011
Posty: 8751
Pomógł: 336

Witam.

STK500v2 jest dobrym programatorem , ale czesto dosyć wrednym i potrafi denerwować.
też to przechodziłem , avrdude nie zawsze chciał go widzieć.
STK500v2 ma problem z działaniem w trybie COM -- czyli może , ale nie musi.
Powiem szczerze nigdy nie udało mi się STK500v2 odpalić w trybie CDC, a podobno powinien działać prawidłowo .
Moja rada zainstaluj programator w trybie HID - wtedy powinien działać - niestety w trybie STK500 nigdy mi się nie udało go zmusic do pracy
ostatecznie zrobiłem STK200 i z jego pomocą USB-aspa problemy zniknęły - a STK500v2 pozbyłem sie poprostu

_________________
╔═════════════════╗
║.: https://forum.sunduino.pl



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 22 paź 2011, o 18:58 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24894
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 930

Złap mnie na Skype, zaopatrz się w mikrofon i słuchawki, załatwimy tą sprawę w 5 minut - OnLine ;)

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 22 paź 2011, o 22:25 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 14 paź 2011
Posty: 48
Pomógł: 0

Wielkie dzięki za pomoc :D problem rozwiązany



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 sty 2012, o 21:38 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 12 sty 2012
Posty: 32
Pomógł: 1

No to ja się podczepię pod temat.
Zepsuł mi się STK500v2- ale mój szósty zmysł sprawił że dwa tygodnie wcześniej kupiłem avrDragon.
No i znalazłem na liście obsługiwanych przez MKAvrCalculator.
Przy wyborze ISP i USB- nie działa:
avrdude.exe: ser_open(): cant't set buffers for "lpt1"
przy avrdoper:
avrdude.exe cant'open device avrdoper
Przy ustawieniu JTAG- takie same komunikaty.
No- nie można znaleźć pliku.
A- ściągnąłem wersję nowszą MKAvrCalculator i rozpakowałem w starszym folderze.
Z tego folderu uruchamiam program.
No i nic.
P.S.
A tak wogóle to brak pana Ryszarda powoduje jakąś pustkę.
Pamiętam jak się cieszyłeś z z Jego umiejętności i solidności.
Wtedy Ci napisałem że może nie wszyscy starzy elektronicy są do odstrzału.
Pustka zabliźnia się powoli.
Ale żywi muszą jakoś dalej pchać te taczki żywota.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 sty 2012, o 21:54 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24894
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 930

janbernat napisał(a):
No to ja się podczepię pod temat.
Zepsuł mi się STK500v2- ale mój szósty zmysł sprawił że dwa tygodnie wcześniej kupiłem avrDragon.
No i znalazłem na liście obsługiwanych przez MKAvrCalculator.
Przy wyborze ISP i USB- nie działa:
avrdude.exe: ser_open(): cant't set buffers for "lpt1"
przy avrdoper:
avrdude.exe cant'open device avrdoper
Przy ustawieniu JTAG- takie same komunikaty.
No- nie można znaleźć pliku.
A- ściągnąłem wersję nowszą MKAvrCalculator i rozpakowałem w starszym folderze.
Z tego folderu uruchamiam program.
No i nic.


na tej stronce:

http://www.nongnu.org/avrdude/user-manu ... ude_1.html

napisano m.in.:

Cytuj:
The AVR Dragon is supported in all modes (ISP, JTAG, PDI, HVSP, PP, debugWire). When used in JTAG and debugWire mode, the AVR Dragon behaves similar to a JTAG ICE mkII, so all device-specific comments for that device will apply as well. When used in ISP and PDI mode, the AVR Dragon behaves similar to an AVRISP mkII (or JTAG ICE mkII in ISP mode), so all device-specific comments will apply there. In particular, the Dragon starts out with a rather fast ISP clock frequency, so the -B bitclock option might be required to achieve a stable ISP communication


Ja nie mam i nie miałem tego programatora więc tylko mogę się na razie na takich informacjach opierać. A wynika z tej powyżej chyba, że może on pracować w różnych trybach. Więc pewnie te tryby w nim jakoś się przede wszystkim ustawia. (tak się domyślam tylko) ... a jeśli tak to trzeba wiedzieć w jakim trybie pracuje i ten konkretny programator i port podać w AVRDUDE jak wynika z opisu. Może ta notka coś ci pomoże w jego uruchomieniu ?



janbernat napisał(a):
P.S.
A tak wogóle to brak pana Ryszarda powoduje jakąś pustkę.
Pamiętam jak się cieszyłeś z z Jego umiejętności i solidności.
Wtedy Ci napisałem że może nie wszyscy starzy elektronicy są do odstrzału.

No ale ja też nigdy w życiu tak nie twierdziłem.

janbernat napisał(a):
Pustka zabliźnia się powoli.

W moim przypadku bardzo powoli, bo jednak te 200 dni znajomości - szybko przerodziło się w coś więcej niż tylko stosunki służbowe. Połączyła nas wspólna pasja, wspólne wizje projektów na przyszłość, ale też obietnice wspólne, że Pan Ryszard nauczy mnie choć odrobinę elektroniki analogowej a ja jego cyfrowej. W międzyczasie wciąż było sporo innych "ważnych" rzeczy do zrobienia. Teraz dopiero widzę, że te "ważne" rzeczy to był jakiś pył, puch, popiół - nic istotnego - nie warto było zawracać sobie tym głowy - tylko słuchać i pracować z tym człowiekiem. Ale i tak - samo przebywanie z nim w pracy na co dzień, rozmowy - także te rozmowy często ostatnio po pracy, czasem przy dobrym piwku ..... to było tak dużo - zachłystywałem się tym. A teraz ??? A teraz wchodzę do firmy - pustka przy jednym biurku - nadal leżą na nim okulary, kilka rezystorów, niedokończona płytka .... słuchawki - a na wieszaku obok kamizelka. ..... ..... ... ....... I już nie mam się do kogo odwrócić i zapytać "Panie Ryśku a..... "

Wydawało mi się, że umiem lutować w tym SMD.... tymczasem to co robił ten człowiek w wieku 71 lat !!!!! bez żadnej lupy !!!! a mowa o rezystorach i kondensatorach SMD w rozmiarach 0402 .... eeeeh szybko nabrałem pokory, i zobaczyłem, że jestem przy nim jak sztubak.

janbernat napisał(a):
Ale żywi muszą jakoś dalej pchać te taczki żywota.

Ale i tak dziękuję za słowa otuchy.

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO