Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 8 sty 2025, o 20:54

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 23 mar 2015, o 16:59 
Użytkownik

Witam. Długi czas użytkowałem ten programator i jestem z niego bardzo zadowolony. Jednak dziś mnie zadziwił: przestał działać... Przedwczoraj wszystko śmiga, a dziś podłączam go do komputera, podpinam do procesora, w mkAVRCalculator klikam "Sprawdź podłączony AVR" i nagle błąd. Myślę, z źle wpiąłem do procesora (nie przeczytałem komunikatu, tak bym widział, że to nie tu problem). Wszystko dobrze wpięte. Ale dalej błąd.

Zabieram się za instalację sterowników. Znowu nie przeczytałem komunikatu, bo to nie o to chodziło. Ale zrobiłem to z automatu, bo od krótkiego czasu miałem taki problem, że co jakiś czas musiałem instalować sterowniki do USBASP na nowo... Jakby same znikały... Ale nadal nic.

W końcu przeczytałem komunikat:

Cytuj:
avrdude.exe: error: could not find USB device "USBasp" with vid=0x16c0 pid=0x5dc

avrdude.exe done. Thank you.

:shock:

Wygląda, że go nie wykrywa...

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 mar 2015, o 17:13 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

Sprawdź czy masz go w Menedżerze urządzeń.

PostNapisane: 23 mar 2015, o 17:22 
Użytkownik

Teraz jest, wcześniej nie było... Ale komunikat nadal ten sam. I pisze, że znaleziono nowy sprzęt.. może nie działać poprawnie.

PostNapisane: 23 mar 2015, o 17:36 
Moderator

Sprawdź na innym komputerze, sprawdź też w innym gniazdku USB tego samego kompa .... Bo albo masz problem z magistralą USB w kompie albo ..... albo coś się stało programatorowi ....

Nie mniej jednak łatwo to sprawdzić tak jak opisuję wyżej - tzn szczególnie ważne jest aby w razie czego sprawdzić na CAŁKIEM innym komputerze

PostNapisane: 23 mar 2015, o 20:39 
Użytkownik

Sprawdzałem na kilku i nic, ale miałem pecha: sprawdzałem akurat na tych, które miały chwilowy problem...

Albo coś się stało gdy podłączyłem zewnętrzne zasilanie, odłączyłem VCC z programatora i zapomniałem zdjąć zworki od zasilania, ale chyba nic nie powinno się stać skoro VCC z programatora nie był podłączony. Już działa, ale znowu musiałem instalować sterowniki... Jest na to jakiś sposób?? W dokumentach mam już trzy zainstalowane sterowniki od USBASP...

Ewentualnie mogło się coś stać (jakaś blokada danych) z USB po podłączeniu zewnętrznego zasilania do procesora i próbie komunikacji przez USB. Czyli zasilanie tylko zewnętrzne (filtrowane) i podłączone same piny danych z USB... Co prawdopodobnie spowodowało uszkodzenie ATmegi16 :cry: Cały czas pisało nierozpoznano urządzenia. Potem co sekundę "nierozpoznano" i sekunda nic, aż w ogóle się nie odezwał... Sprawdzę czy programator go wykryje. Teraz jak sobie na spokojnie i bez nerwów przypominam co ja podpiąłem to się za głowę łapię :shock: W stresie kilku problemów na raz zapomniałem podłączyć GND z USB :o Strasznie głupi błąd... :oops:

Tak to jest gdy odłączy się GND bo kabelek przeszkadzał i się o tym zapomni...

PostNapisane: 23 mar 2015, o 20:48 
Moderator

kanaron napisał(a):
Tak to jest gdy odłączy się GND bo kabelek przeszkadzał i się o tym zapomni...

no więc właśnie ... a tu jest wyjaśnienie

http://mirekk36.blogspot.com/2014/04/ac ... y-nie.html

PostNapisane: 23 mar 2015, o 20:55 
Użytkownik

Tym gorzej... Ja ten film widziałem dwa razy... :oops: Jak większość filmów.

Jedno jeszcze pytanie, dość banalne, ale chyba procesor to przeżył i chcę się tego upewnić: mkAVRClaculator wykrył ATmegę16. Fusy manualne są ustawione tak jak je ustawiałem. Ale czy to znaczy, że cały procesor jest sprawny? Czy jest taka możliwość, że procesor jest wykrywany, ale mimo to coś jest uszkodzone (np: przetwornik ADC). Sorki za takie banalne pytanie ale pierwszy raz miałem podejrzenie uszkodzenia procesora.

Już nieistotne, wszystko działa :D

Strefa czasowa: UTC + 1