Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 22 sty 2025, o 15:55

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 21 mar 2015, o 15:10 
Użytkownik

Cześć,

Szukam osoby/firmy która wykona z plastiku taki element jak poniżej na obrazku kolor taki sam czyli srebrny, na tym elemencie z góry będzie logo firmy (kolor czerwono czarne).
Dokładnie nie wiem jak to się nazywa więc mam nadzieję że ktoś mi podpowie :)
Element prostokątny ma wymiary 5 x 1,5 x 0,2 cm.
Nóżki są wysokie na 7mm, a co do grubości to jedna jest grubsza od drugiej ale dokładne wymiary i rysunki podam po uzgodnieniu ceny.

Potrzebuje min. 100 takich elementów ale jeżeli cena oraz jakość będzie mi odpowiadała to mogę zamówić 500 - 1tys sztuk.

Na tym zdjęciu widać trochę logo, niestety nie mogę go całkowicie pokazać.

Obrazek

Na tym zdjęciu widać nóżki które są używane do montowania elementu na innym elemencie.

ObrazekObrazek

Jeżeli temat zbyt odbiega od tematyki tego forum proszę o usunięcie ale mam nadzieję że ktoś mi pomoże, ponieważ pisałem do wielu firm i żadna nie jest w stanie czegoś takiego wykonać.
Element na zdjęciu jest z innej firmy która splajtowała i podobno nie pamięta skąd to zamawiała :D

Z góry dziękuje za pomoc. :)

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 21 mar 2015, o 15:23 
Użytkownik

Musisz poszukać jakiejś firmy która ma wtryskarki, mogą Ci takie coś bez problemu zrobić pod wymiar. Tylko koszt wykonania matrycy pójdzie w tysiące złotych. Nie wiem czy dla 1 tysiąca sztuk będzie się ktoś bawił. Ewentualnie drukarka 3D.

PostNapisane: 21 mar 2015, o 18:02 
Użytkownik

Poszukaj i popytaj się w firmach które robią formy wtryskowe prototypowe. Jest sporo wyników. Co do logo to trzeba poszukać firmy która wykonuje tampodruk, ewentualnie zakupić taponiarkę. Druk 3D będzie widać warstwy i będzie mniej trwały od litego plastiku.

Jak dowiesz się cenę formy prototypowej to daj znać o jakich kwotach jest mowa. Sam nie korzystałem ale kiedyś wpadłem na kilka stron o tym temacie.

PostNapisane: 21 mar 2015, o 19:30 
Użytkownik

A nie prościej by Ci było kolego użyć naklejki 3D? Tanio, w twoim przedziale ilościowym i wygląda też pięknie :)

PostNapisane: 21 mar 2015, o 21:54 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Witam
nie wiem czy zdajesz sobie sprawę jak to się robi ( to co masz, ewidentnie pochodzi z wtryskarki, mając na względzie wymiary jakie podałeś ...to prawdopodobnie z dosyć dużej....prawdopodobnie forma wielogniazdowa lub jak kto woli wielosztukowa) , należy wykonać formę koszt raczej duży, kilka , kilkanaście tyśi nie twoje oczywiście projekt wcześniej , potem firma z odpowiednia wtryskarką nie wiem jak myślisz ile Ciebie będzie kosztowało za sztukę to coś ale podejrzewam że cena będzie barrrdzo duża jak masz zamiar kupić tylko max.1000szt. takie rzeczy to raczej idą i opłaca się je robić w setkach tysi to w takim przypadku na pewno się opłaca bo cena jednostkowa zrekompensuje twoje nakłady na oprzyrządowanie do wtryskarki i koszt produkcji.
Poszukaj w Chinach
pozdrawiam

PostNapisane: 21 mar 2015, o 22:29 

Poszukaj producenta tego http://www.fermag.pl/slizgacz-meblowy-podwojny-8.html

lub podobnych. Możliwe że dało by się rozmiar dobrać.

Po za tym j.w takie rzeczy albo drukarka 3D, bo matryca kosztuje słono.

PostNapisane: 21 mar 2015, o 22:48 
Użytkownik

Dziękuje za pomoc, nie zdawałem sobie sprawy ile wkładu taki mały dodatek do produktu będzie potrzebował.
Na początek chyba zastosuje nalepki 3D które przykleję na dobrym kleju.
A jak będzie duże zapotrzebowanie na produkt to pomyślę nad wyprodukowaniem elementów z pierwszego posta w dużej ilości.

Temat można zamknąć :)

PostNapisane: 22 mar 2015, o 00:20 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

jeżeli tak bardzo zależy ci na tego typu dodatku do produktu to musisz znaleźć coś podobnego jak kolega powyżej pokazał i wrzucić tampodruk, kiedyś (tak mi się wydaje) widziałem takie uniwersalne plastiki do różnego rodzaju wstawek z nadrukiem itp w każdym razie reklamowych, gdzieś są takie firmy może trzeba poszukać. Poza tym poszukaj narzędziowni robiących oprzyrządowanie do wtryskarek może akurat mają tego typu gotowe formy może nie w dokładnie takim przedmiocie ale podobnym możę znają firmy robiące coś takiego. Ja kiedyś byłem w jednej , może to jakiś trop dla Ciebie:
http://www.formet.pl/
Pozdrawiam

PostNapisane: 19 lip 2016, o 14:35 
Nowy

witam serdecznie, formetu już nie ma, ale jak widać są inni, wykonanie formy (szczególnie, że nie masz dużych potrzeb ilościowych), to raczej drogi biznes, ale popytaj w działających wtryskowniach, to może ktoś miałby foremkę pasującą wykonania takowych nóżek, pozdrawiam
P.S. Tu masz link do bazy z adresami wtryskowni w Polsce
https://www.plastech.pl/katalog-firm/kategoria/Wtrysk-200

Strefa czasowa: UTC + 1