Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 1 lut 2025, o 07:09

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 18 mar 2015, o 19:47 
Nowy

Witam

Elektroniką zajmuje się już od dłuższego czasu początkowo z zamiłowania teraz zawodowo. Postanowiłem skorzystać z kursów Pana Mirka i nauczyć się programować uC AVR w języku C. Z góry dziękuję za upublicznienie schematów ATB v1,04b były one bazą do płyty którą zaprojektowałem i wyprodukowałem (z pomocą Eagle). Obecnie oczekuję na dostawę bluebooka wraz z programatorem i MkAVRCalc.

Firma gdzie pracuję kiedyś bazowała swoje urządzenia na rodzinie AVR (Atmega16 oraz 32). Mam zatem "jakiś" chiński programator, czyli "kot w worku ;)" Ale pomyślałem skoro lata korzystało się z tego i działało czemu nie teraz póki nie dotrze do mnie USBasp ATNEL-owski.

Sytuacja którą opisze była testowana wiele razy przy użyciu fabrycznie nowych MCU.
Mamy urządzenie z Atmega 32L 8AU zaprogramowane wcześniej przez kogoś w nieznany nam sposób. Podpinam programator "chiński" i wykrywam go MkAVRCalc nie ma problemu. Wylutuje to zaprogramowane MCU w wlutuję nowe, brak komunikacji. Wlutuję stare MCU działa i można tak w kółko. Na początku myślałem że w jakiś sposób miałem trefną sztukę nowego MCU ale kilka sztuk było testowanych. Co śmieszne jak wlutuje zaprogramowane MCU z innego urządzenia też działa, tylko nowych nie widzi. Nowe testowane w takiej samej rewizji co zaprogramowane czyli 32L 8AU, choć przy samej komunikacji nie ma to żadnego znaczenia podobno.

Jak można się domyślić podobny efekt otrzymałem przy probie wykrycia MCU na nowej płycie bazowanej na ATB 1,04B. Sprawdzałem już N-krotną ilość razy poprawność połączeń (MOSI,MISO,SCK,RST oraz zasilanie VCC,GND).
Aby wykluczyć np. błąd projektowy/montażowy zrobiłem test na płytce stykowej z takim samym rezultatem.

Poniżej screen z konsoli AVRDUDE:

Obrazek

Moja laicka logika jest następująca:
- mam error o sck perioid (zwolnienie komunikacji) nie może ustawić
- MCU fabrycznie leci na wewnętrznym oscylatorze RC
- brak możliwości zwolnienia SCK = brak komunikacji
- czyli "chiński" programatorek ma zbugowane oprogramowanie
Zaprogramowane MCU gada z PC jako że pewnie ktoś już mu pozmieniał na EXT. Crystal

Mam nadzieje że ATB-USBasp rozwiąże mój problem , ale mimo wszytko chciałbym wiedzieć czy tok myślowy jest poprawny.

Ostatnio edytowano 18 mar 2015, o 20:17 przez Decha, łącznie edytowano 1 raz

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 18 mar 2015, o 20:02 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

A nie masz w tym programatorku zworki spowalniającej SCK?
Prawdopodobnie ma stary soft i nie obsługuje programowej zmiany prędkości programowania.

--
Grzegorz...

PostNapisane: 18 mar 2015, o 20:19 
Nowy

Na PCB programatora brak jakichkolwiek zworek, to naprawdę archaiczny egzemplarz.

Ok czyli brak opcji auto SCK skutecznie uniemożliwia mi komunikację z fabrycznie możliwymi AVR-ami ?

PostNapisane: 18 mar 2015, o 22:34 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Decha napisał(a):
Na PCB programatora brak jakichkolwiek zworek, to naprawdę archaiczny egzemplarz.

Ok czyli brak opcji auto SCK skutecznie uniemożliwia mi komunikację z fabrycznie możliwymi AVR-ami ?

Właśnie archaiczne nie miały automatycznej zmiany SCK, a zworki.
Może masz miejsce na wlutowanie zworek gdzie nie wlutowano pinów?
Spotkałem się też kiedyś z jedną sztuką gdzie (o zgrozo) była zworka SMD.

--
Grzegorz...

Strefa czasowa: UTC + 1