Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 14 gru 2024, o 12:04

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 14 mar 2015, o 01:05 
Użytkownik

Witam.
Zwracam się do forumowiczów z prośbą o pomoc w budowie urzadzenia - sztywnej maty do tańczenia.
Wykonałem projekt podobnie do załączonego filmiku:

Oto mój projekt:

ObrazekObrazekObrazek
Obrazek

Pojawił się jednak pewien problem:
Sterownik zrobiłem z pada do PS3 podłączanego pod USB (lub BT po modyfikacji). Podlutowałem się pod klawisze, jednak całość działa rzadko kiedy tak, jakbym tego oczekiwał.
Generalnie zwierając pady rezystorem, to przy około 10kOhm klawisze reagowały. Jednak gdy stanę na macie (na boso oczywiście), to niby to działa, ale czasami się gubi jak stanę na dwóch klawiszach na raz lub po prostu czasami nie łapie.

Proszę o pomoc - jak to usprawnić? Czy może użyć inny kontroler HID? A może zrobić to na AVR z jakąs biblioteką V-USB?

W grze do tańczenia mogę użyc dosłownie dowolnych klawiszy i je zaprogramować, więc ten problem odpada.

Pomocy :)

PS: Pierwsze zdjęcie nie ma być propagandą :D

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 mar 2015, o 09:59 
Użytkownik

Spróbuj zrobić z tego przycisk dotykowy na NE555
http://english.cxem.net/guard/guard46.php
i zamiast diodą to sterować tranzystorem zwierającym przyciski w padzie.

PostNapisane: 14 mar 2015, o 14:47 
Użytkownik

Czy przypadkiem ten układ na NE555 nie ma za zadanie wytwarzać zmiennego przebiegu na wyjściu na potrzeby buzzera? Czy w ogóle jest ładować do tego AŻ NE555?

PostNapisane: 14 mar 2015, o 17:55 
Użytkownik

Widzisz, najprawdopodobniej generuje sygnał (nie pomyślałem o tym :/)
U Ciebie Nie ma możliwości regulacji czułości, dlatego pomyślałem nad jakimś touch pin'em. Inną możliwością będzie z drugiej pozycji na bramkach: http://www.eleccircuit.com/touch-switch ... er-ic-555/

PostNapisane: 14 mar 2015, o 18:15 
Użytkownik

W takim układzie NE555 nie generuję sygnału prostokątnego. W takim układzie działa jako multiwibrator monostabilny wyzwalany dotknięciem i na wyjściu jest sygnał o czasie ustalonym przez kondensator 10uF i rezystor 100K. Jak chcesz to mogę wysłać wzór do obliczenia czasu, gdzieś go jeszcze mam ;) .

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

poza tym na tej stronie jest to jak wół napisane : ;)
Cytuj:
output on pin 3 goes high turning on the LED and the buzzer for a certain period of time

------------------------ [ Dodano po: 5 minutach ]

Ten układzik powinien być dobry tylko trzeba troszkę zmniejszyć czas na wyjściu, o tu mam wzór: T = 1,1 * R1 (na schemacie 100k) * C1 (na schemacie elektrolit 10u) ;)

PostNapisane: 14 mar 2015, o 21:18 
Użytkownik

Tylko ja potrzebuje takich 8 ukladow... a nie wystarczy jakies kluczowanie na tranzystorach? Dzisiaj sie pobawie:)

PostNapisane: 14 mar 2015, o 21:37 
Użytkownik

Możesz spróbować dać jakiegoś mosfet n z podciągnięciem do masy w MOhm, a co drugi pasek podłączyć do VCC

PostNapisane: 16 mar 2015, o 14:28 

A nie zastanawiałeś się czy nie zrobić tego jak trzeba tj. na kontrolerze dotykowej klawiatury?

Takie rozwiazanie masz np. w Procesorach kinetis L, np. w KL25Z (freedom, FRDM KL25Z), jak również same układy np. MPR121, atmel też ma w ofercie qtouch, po za tym, najlepsze tego typu rozwiazania ma firma cypress.

Ogólnie robienie dotyku kocim sposobem, ADC itp. zawsze będzie najkrótszą drogą do zrobienia sobie kuku.

Ja robiłem coś takiego (prosta PCB + FRDM)
https://www.youtube.com/watch?v=V9yuc6pT5dY

W TSS kinetisa można ustawić mnóstwo parametrów, a cypress np. wspiera obsługę nawet mokrych klawiatur.

PostNapisane: 16 mar 2015, o 20:56 
Użytkownik

rezasurmar napisał(a):
A nie zastanawiałeś się czy nie zrobić tego jak trzeba tj. na kontrolerze dotykowej klawiatury?

Takie rozwiazanie masz np. w Procesorach kinetis L, np. w KL25Z (freedom, FRDM KL25Z), jak również same układy np. MPR121, atmel też ma w ofercie qtouch, po za tym, najlepsze tego typu rozwiazania ma firma cypress.

Ogólnie robienie dotyku kocim sposobem, ADC itp. zawsze będzie najkrótszą drogą do zrobienia sobie kuku.

Ja robiłem coś takiego (prosta PCB + FRDM)
https://www.youtube.com/watch?v=V9yuc6pT5dY

W TSS kinetisa można ustawić mnóstwo parametrów, a cypress np. wspiera obsługę nawet mokrych klawiatur.

A jaka jest cena takiego rozwiązania? Mam na mysli sam sterownik do obsługi dotyku? Dodatkowo co jeśli np chciałbym grać w skarpetkach? Załapie?

Ta mata ma być niskim kosztem, z resztą właśnie dlatego inspiruję się tym filmikiem :)

Mscichu napisał(a):
Możesz spróbować dać jakiegoś mosfet n z podciągnięciem do masy w MOhm, a co drugi pasek podłączyć do VCC
\

Właśnie zbieram elementy, żeby w ten sposób to zrobić. Czy koledzy mogą podpowiedzieć jaki jest taki znany tranzystor polowy (coś jak np. bc547) - który bez problemu dostanę w elektronicznym i który zadziała mi na powiedzmy 3,3V ?

PostNapisane: 16 mar 2015, o 22:07 
Użytkownik

Jeżeli chcesz grać w skarpetkach, to wyczulone układy atmela zareagują, jednak będziesz musiał pobawić się z doborem samego padu dotykowego. Autonomiczne układy to koszt (strzelam) max 10zł. Zainteresuj się też bo już kiedyś opisywałem jak uruchomić QTouch na procesorach Atmela po najniższej linii oporu przy użyciu Atmel Studio + Composer. Może akurat to będzie najtańsza opcja.
Swojego czasu robiłem klawiaturę, która przy grubości poliwęglanu 3mm została tak wyczulona, że w zimowych rękawiczkach takich grubszych łapała, jednak goły palec z odległości 3-5mm łapało. Przy dużych padach będziesz miał pole do popisu ale trzeba będzie kombinować i sam pad zrobić w kratki # aby nie łapalo zbyt dużo śmieci. Potem tylko plexi na wierzch i zabawa ;)

PostNapisane: 17 mar 2015, o 11:36 

mikandrzej napisał(a):
A jaka jest cena takiego rozwiązania? Mam na mysli sam sterownik do obsługi dotyku? Dodatkowo co jeśli np chciałbym grać w skarpetkach? Załapie?

Ceny nie są wielkie, kontrolery ok 6-20zł zależnie od ilości kanałów i producenta.
W przypadku procesorów Kinetisa to za ok 20-30zł masz już procesor z kontrolerem. Dla kinetisa nie potrzeba żadnych dodatkowych kondensatorów itp. jak w przypadku STM np.

Zalety, w sumie same zalety, bo masz dedykowane kontrolery i mozesz sobie odfiltrować śmieci,
po za tym działa to nawet przez ok 2mm plexę więc nie będzie problemu, tym bardziej że sama wielkość elektrod jest spora.

Nie testowałem na matach, ale w przypadku małych klawiatur, można obsługiwać nawet w rękawiczkach.

Strefa czasowa: UTC + 1