Cześć! Właśnie skończyłem mój drugi projekt ( pierwszym była płytka startowa na Atmegę328 ) czyli kostka led 4x4x4. Widziałem na internecie masę sposobów realizacji tego zadania które zazwyczaj bazowały na dużych mikrokontrolerach ale postanowiłem podnieść sobie poprzeczkę i pomyślałem że wystarczą mi 3 piny do rejestrów przesuwnych więc postanowiłem zrealizować to za pomocą Attiny85 (+ kwarc 16MHz ) i 3 rejestrów przesuwnych. Projekt tworzyłem samemu od początku, nie wzorowałem się na żadnym internetowym projekcie ( oprócz konstrukcji samej kostki ) więc zdaję sobie sprawę że jest prawdopodobnie nieoptymalnie zaprojektowany. Mimo to, jest to mój 2 projekt i jestem z niego strasznie dumny !
Kod obsługujący kostkę ( kod znajduje się na dole posta, w załączniku). _cube.c - obsługa przerwania zmieniającego stany na wyjściach rejestrów przesuwnych. _moves.c - funkcje odpowiadające ze animacje kostki.
Zasada działania jest taka: 4 elementowa tablica globalna (2bajty) każda odpowiada kolejnym warstwom kostki. Obsługa przerwania cyklicznie wystawia stan "0" na katodach kolejnych warstw ( pozostałe - stan "1") jednocześnie wystawiając na anody bity z odpowiedniego 2-bajtowego elementu tablicy. Czas trawnia danej animacji opóźniany jest zwykłym _delay_ms(). Przykładowo - chciałbym zapalać na sekundę warstwę 1 i 3 a potem zapalić tylko warstwę 2 i 4 również na sekundę, kod wygląda tak:
Jako początkujący mogę jedynie pogratulować . Sam snuję pomysł na wyświetlacz z matryc ledowych na rejestrach przesuwnych lecz ciągły rak czasu powoduje odkładanie hobby na dalszy tor. Czy o rejestrach przesuwnych oglądałeś Mirka wykład czy może sam doszedłeś co i jak? Projekt może nie wydaje się skomplikowany ale satysfakcja budowy od 0 jest nie do opisania. Powodzenia w dalszych projektach.
Dzięki za dobre słowa Na filmik Mirka o rejestrach jeszcze nie trafiłem, wystarczające informacje o nich dostałem na zajęciach na studiach na przedmiocie "układy cyfrowe" i to w zasadzie ten przedmiot mnie wkręcił w zabawę mikrokontrolerami. Bardzo fajny pomysł! Też mam pod ręką 4 matryce 8x8 niestety bez sterowników więc w najbliższym czasie będę chciał zrobić z nich jedną dużą na jakimś własnym patencie Pozdrawiam i oby udało Ci się znaleźć sporo wolnego czasu!
Mam w planie zrobić obudowę ale raczej tylko po to żeby kostka się nie uszkodziła przy przenoszeniu, przechowywaniu. Ale co raz bardziej ciągnie mnie do zrobienia kostki 8x8x8 i myślę że jeżeli ją zrobię to wtedy piękne, drewniane pudełko będzie konieczne
Bardzo fajnie wyszła Ci ta kostka. Dobry pomysł z wykorzystaniem rejestrów i mini uC. Sam zabieram się do takiej 8x8x8 ale ciągle brakuje chęci i czasu do lutowania ledów
Jako obudowę ledów polecam dymioną pexe efekt byłby nieziemsko przestrzenny no wideo zaskakuje niby taka kostka za którą zabieram się od roku ale efekt niesamowity
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości