Ale spokojnie - ja może powiem troszkę inaczej bo coś przez skórę czuję chyba problem kolegi - aczkolwiek może się mylę.
Po pierwsze faktem jest że w książce w ogóle nie poruszyłem zagadnienia jak wyświetlać sobie kropki - ale nie samą kropkę tylko np kropkę po jakiejś cyfrze.....
Ty widzę, że poszedłeś bardzo złą drogą, bo jak piszesz zdefiniowałeś sobie znak kropkę jako kolejny znak w tablicy znaków na LED - dobrze myślę ? No gdy wpiszesz jej kod czyli INDEX do zmiennej cy1, czy cy2 - to sama kropka pewnie się świeci ? dobrze zgaduję ?
No ale następnie podjąłeś się karkołomnej operacji:
cy2=d2|SEG_DP;
O jej! co ty robisz ? weź sobie oblicz jaka liczba wyląduje w zmiennej cy2 po tej operacji: d2|SEG_DP ..... toż to będzie jakiś indeks w tej tablicy, który nie odpowiada żadnemu elementowi w niej (tu widać, że jeszcze nie do końca zrozumiałeś na czym polega do końca to wyświetlanie pojedynczych znaków - tzn jak one są pobierane z tej tablicy wzorców - zgadza się?)
dlatego podpowiem, że obsługę kropek można sobie zrobić ale np poprzez lekką modyfikację funkcji z przerwaniu i opcji OR z SEG_DP użyć w jakimś dodatkowym warunku gdy wywalany jest wzór o kodzie w cy2 na LED.... to na tym etapie w zależności tak na przykład od jakiejś dodatkowej zmiennej czy zmiennych np k1, k2, k3, k4 .... dokonywać np coś takiego:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
wtedy oprócz zmiennych cy1, cy2, cy3, cy4 definiujesz sobie jeszcze dodatkowo k1, k2, k3, k4
i jak chcesz na stałe wyświetlić kropkę na drugim wyświetlaczu to
k2=1;
cy1=1; cy2=2; cy3=0; cy4=5
uzyskasz wtedy liczbę 12.05
albo:
k2=0;
k3=1;
cy1=8; cy2=3; cy3=7; cy4=2
uzyskasz liczbę 837.2
oczywiście jak widzisz musiałem zgasić kropkę na pozycji 2 ....
troszkę to tak na kolanie napisałem więc może nie zadziałać od pierwszego kopa - ale taką drogą można pójść
![Puszcza oko ;)](https://forum.atnel.pl/images/smilies/icon_e_wink.gif)
i doczytaj jeszcze raz po co jest to:
pgm_read_byte( &cyfry[cyn] );
www.youtube.com/mirekk36 ]