Witajcie zbudowałem coś bardzo prostego lecz potrzebnego dla każdego kto tworzy płytki dwustronne
Jest to naświetlarka wydruków do termotransferu jak i fotochemii posiada możliwość płynnej regulacji jasności
pole robocze to 22,6 cm / 22,6 cm a więc można spokojnie składać większe płytki dwustronne na co dzień służy mi jako lampka nad biurkiem jak lutuje jako oświetlacz biurka do lutowania płytek (SMT) a zanim zacznę je lutować pomaga ułożyć wydruk termotransferu 1 w 1 bez przesunięć
obudowa wykonana z pleksi 3mm grubości natomiast pole robocze z 5mm (przy 3 mm się uginało jak układałem termo do trawienia.
Użyte ledy to 5 metrów taśmy 3700 lumenów 72W a więc moc do naświetlania, oświetlania bardzo duża
Pytanie moje brzmi
Jak oceniacie sam pomysł Jak oceniacie wykonanie
Poniżej zamieszczam fotki
Czy ktoś będzie reflektował na obudowę ? może cały naświetlacz ?
A tutaj mały film lecz ostrzegam ani fotki ani film nie oddają jasności jaka wydobywa się z oślepiarki
Obudowa już prawie sklejona teraz tył czeka na klejenie bo ja czekałem na takie gumowe stopki dzięki czemu można położyć bez problemu podświetlacz na każdej powierzchni no i są wycięte laserem fasolki że mogę powiesić pod szafkę która znajduje się nad biurkiem
Za każdym razem jak się Kolega za coś zabiera to widzę od początku do końca Gratuluję kolejnego świetnie dopracowanego i wykończonego urządzenia, bardzo przydatnego. Ja wykonałem sobie na szybko coś takiego znacznie mniejszych gabarytów wykorzystując podświetlenie uszkodzonej matrycy TFT 7".
Ja bym tylko się zastanowił czy do podświetlania właśnie nie wygodniejsze byłoby zamienne drugie plexi ale mleczne, żeby diody tak nie świeciły prosto w oczy. Czy może Kolega zdradzić swojego dostawcę plexi co tak wszystko ładnie wycina i jeszcze napisy ślicznie graweruje?
No właśnie się tak zastanawiałem gdzie to dać.
W podświetlaczu siedzi przetworniczka 5V, atmega88, 2 switche, tranzystor 6A, i jest napisany program do przyciemniania i rozjaśniania płynnego i stopniowego dlatego stwierdziłem że ten dział będzie odpowiedni.
W podświetlaczu siedzi przetworniczka 5V, atmega88, 2 switche, tranzystor 6A, i jest napisany program do przyciemniania i rozjaśniania płynnego i stopniowego dlatego stwierdziłem że ten dział będzie odpowiedni.
No ale całość - to głównie ładny cały projekt sprzętowy ... ok przenoszę
Obudowa już prawie sklejona teraz tył czeka na klejenie bo ja czekałem na takie gumowe stopki dzięki czemu można położyć bez problemu podświetlacz na każdej powierzchni no i są wycięte laserem fasolki że mogę powiesić pod szafkę która znajduje się nad biurkiem
Kolejne nowe fotki ze sklejonym tyłem i wiszącą lampą w 1 poście tematu... co prawda miejscami odchodzi ... 1 raz kleiłem plexe klejem do plexy i przez ok 10 min trzeba dociskac a w instrukcji było napisane 2 minuty teraz już każdą kolejną obudowę skleję dokładniej i równo
Tak tylko moja nie służy do akwarium a do pomocy przy składaniu płytki termotransferu top i botom bo ślicznie prześwietla kartkę i widać ścieżki dzięki czemu można ustawić 2 warstwowe płytki idealnie
a tą twoją do akwarium jakoś uszczelniałeś ?? czy tak po prostu ? bo robie sterownik akwarium i info by się przydało pochwal się może w diy
Mam podobnie zrobione do Twojej lampy.Diody sa na radiatorze i przykryte plexi. Sterowanie mam driwerami pradowymi i PWM.Symulacja zmierzchu i świtu.Nie mam fajnych fotek wiec nie wrzucam swoich projektów. Sterownik mam juz jakiś czas zrobiony.W ciągu roku sporo doszło nowego i poprawki tego co było. Po obejrzeniu poradnika Kolorowy terminal teraz prawie wszędzie go stosuje.Do tego moduł BT i na fotelu można sobie obsługiwać akwarium .Chętnie przeszedłbym na WiFi ,ale jeszcze nie umie:).jak cos o sterowniku to pytaj chętnie podpowiem.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości