Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 26 sty 2025, o 08:02

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 7 mar 2015, o 13:02 
Użytkownik

Mam pytanie.. czy ktoś korzystał już kiedyś z oferty szkoleniowej firmy Masters?
http://www.masters.com.pl/
Chciałbym się dowiedzieć jaki poziom tam panuje i czy amatorowi, hobbyscie warto się na takie coś wybrać czy raczej nie ogarnę tematu?
Czaje się na coś z STM32 a do tego widzę, że gratis dają EvalBoarda więc właściwie szkolenie jest prawie darmowe... no ale nie ukrywam że chciałbym się coś nauczyć... Co prawda w pracy mi się to nie przyda (na dzień dzisiejszy) ale hobby to hobby ;)

No i może Mirek się wypowie też coś na temat swoich szkolen? Bo na stronie opisu jakby brakuje...
Czy indywidualnie można też wpadać? cz raczej grupy? Jaka cena? Ile godzin? Jaki zakres? ITP...

Mam chęć się w tym roku trochę rozwinąć więc chętnie bym się na coś wybrał, może z kimś z okolic Poznania / Gostynia... kontaktu ciekawego nigdy za wiele...

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 mar 2015, o 14:46 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Kurcze mam "pod nosem" taką firmę i o tym nie wiem.
Co do szkoleń to chyba z ciekawości w poniedziałek zadzwonię coś więcej się dowiedzieć - cena zachęcająca.
Może się jakoś zmówimy i będziemy razem na jakimś szkoleniu ;).

--
Pozdrawiam.
Grzegorz...

------------------------ [ Dodano po: 3 minutach ]

No teraz sobie uświadomiłem (po zajrzeniu na google earth), że setki razy obok nich przejeżdżałem ;).

--
Grzegorz...

PostNapisane: 7 mar 2015, o 15:05 
Użytkownik

Z tego co slyszalem to te ostatnie w Szczecinie bylo raczej prezentacją produktów niż szkoleniem w sensie stricte. Co nie oznacza, że nie warto na to pójść i popatrzeć/posłuchać (choćby z powodu nawiązania nowych kontaktów).

Sent from my mobile.

PostNapisane: 7 mar 2015, o 15:35 

Bardzo wysoki poziom, byłem na szkoleniu, z STM32F429i, bardzo dobrze przygotowani do szkolenia, w sumie bardzo mało bełkotu marketingowego, a dużo konkretów.

PostNapisane: 7 mar 2015, o 15:37 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

rezasurmar napisał(a):
Bardzo wysoki poziom, byłem na szkoleniu, z STM32F429i, bardzo dobrze przygotowani do szkolenia, w sumie bardzo mało bełkotu marketingowego, a dużo konkretów.

Nadaje się dla kogoś kto programuje w C, ale nie zna STM (i ogólnie ARM-ów), a chciałby zacząć?

--
Grzegorz...

PostNapisane: 7 mar 2015, o 18:50 

Ciężko stwierdzić, to nie jest tak, że nauczą cię programować STMy w C ;), to chodzi o przedstawienie możliwości zależnie z czego jest szkolenie. Bywałem na różnych, Arrow i Masters robi bardzo fajne szkolenia, ale nie liczył bym na nauczenie się programowania, bo nie na tym to polega.

Tu taj chodzi o to, że pokazują np. 429i oraz jakie ma możliwości, pokazane jest np. jak korzystać z ChromeART, na czym polega podwójne buforowanie ramki obrazu w 429i, możliwości jakie ma 429i pod kątem grafiki, 3d, przenikania.
Coś co cieżko wyczytać wprost z dokumentacji procesora. Ale w żadnym miejscu nie mówią o tym, jak ustawić zegar, jak sterować GPIO, itd.
Celuj w szkolenia np. z L0, albo np. Kinetisa L. Ciężko odpowiedzieć na takie pytanie, powtórzę, to nie są szkolenia od zera, gdzie każdy znający C, będzie miał wykładane od początku jak wygląda architektura CortexM ;). Temat szkolenia = temat omawiany na szkoleniu, bez wdawania się w podstawy procesora czy architektury, czy nawet języka.

PostNapisane: 7 mar 2015, o 20:51 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Czyli w sumie dla każdego coś dobrego - nie będzie to typowo marketingowa papka, ale i nie zgubię się nie znając specyfiki STM-ów?

--
Grzegorz...

PostNapisane: 7 mar 2015, o 20:57 

Dokładnie tak, po prostu skupiają się na konkretnym zadaniu.
W większości to gotowe przykłady które trzeba samemu przepisać/przeklikać ;) na danej płytce, z tym że w między czasie dużo ciekawych rzeczy można się dowiedzieć. Szczególnie że szkolenia z STM prowadzi bardzo kumaty gościu.

Z kinetisa L w arrow prowadzą czech i niemiec, też są spoko, ale nie zdradzają tylu "tajemnic" co gość z STMa w mastersie. Zresztą na ostatnim szkoleniu z firmy Arrow też był :D. To było o BluNRG na STM32L053.

PostNapisane: 7 mar 2015, o 22:54 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Khmm.
Zacząłeś pisać o tak międzynarodowym towarzystwie to mi się lampka włączyła ;).
Te szkolenia są w PL czy EN :?:

--
Grzegorz...

PostNapisane: 7 mar 2015, o 23:32 

Różnie, ale z reguły EN ;).

PostNapisane: 8 mar 2015, o 13:15 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Kurcze no to chyba odpadnę niestety - chyba, że ten EN czysto techniczny i dzięki temu strawny ;) :?:

--
Grzegorz...

PostNapisane: 8 mar 2015, o 13:23 

No Makbeta czy Hamleta się nie spodziewaj ;), 99% tych gości nie są native spikerami więc spokojnie, mój angielski też raczej jest na zasadzie "kali mieć" ;). Najgorzej to było zrozumieć włocha, który był na szkoleniu Sumida przy szkoleniu z przetwornic DC/DC,filtrów itd (aczkolwiek, to jak na razie było najmniej wartościowe szkolenie). Niestety tam przeważał marketingowy bełkot, organizował go TME niestety wielu spodziewało sie ciekawych rzeczy na temat właśnie projektowania przetwornic, liczeniu transformatorów, a był to raczej przegląd oferty, było co prawda sporo ciekawostek i to się chwali, ale zdecydowanie za dużo marketingu.
Czego np. nie było na szkoleniu z wizneta, Kinetis L, czy STM32.

Strefa czasowa: UTC + 1