Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 13 mar 2025, o 11:31

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 20 sty 2015, o 11:56 
Nowy

Cześć, nie wiem czy to dobre miejsce na ten wątek ale "całkowicie początkujących" zabrzmiało dobrze.

Sprawa wygląda tak. Do końca kwietnia MUSZĘ zrobić pewien projekt. Z Blue Bookiem walczę ciężko, powoli dochodzimy razem do kooperacji sporo nie rozumiem i wiem ze powinienem takie kwiatki tłumaczyć sobie na bieżąco boje się jednak że w takim wypadku nie uda mi sie wyrobić z projektem, a mianowicie:

Sterowanie poprzez port IRD wyświetlaczem 10x10 (nie segmentowy, kazali mi ordynarnie zlutować kratownice 10 na 10 tak abym mógł wyswietlic np. koło albo inne esy floresy) z wykorzystaniem Atmegi.

Jak najszybciej osiągnać taki efekt? Co muszę kupić? Jaka ATmega? 16? jakiś demultiplekser (toż to 100 wyjsc bezmała)?

PS: Jeśli aktualnie nie stać mnie na Atnelowski zestaw startowy 339zł wgniotło by mój budżet w podloge co najlepiej zoorganizować aby móc wpełni nacieszyć sie Blue Bookiem? Bo nie ukrywam że po uporaniu się z tym nieszczesnym projektem chciałbym pracowac z C i mikrokontrolerami dla przyjemnosci.

PostNapisane: 20 sty 2015, o 12:09 
Użytkownik

Kolego zobacz na dzial multupleksowania w BB tam za pomoca 11 pinow sterujesz 32 ledami.

Zrob sobie wlasnie cosik takiego na podobe wyswietlaczy 7 segmentowych.
Układasz ledy 10 w pionie i 10 w poziomie.

W pionie np katody to bedzie 10 pinow.
W poziomie np anody to bedzie 10 pinow.

Uzyjesz w ten sposob 20 pinow.

Ba mozesz uzyc 3 piny procka uzywajac rejestry przesuwne dokladnie 3 sztuki.

Do tego wszystkiego 1 pin na Irde to masz max 21 lub minimalnie 4 piny procka zajete.
Atmega 16 na bank wystarczy z zapasem.

Namazane ze smarta.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 4 mar 2015, o 19:37 
Nowy

Ref.

Jak to w świecie bywa, poległem. Czy znajdzie się ktoś z wolnym czasem kto bedzie wstanie przedstawić mi gotowy schemat połączeń który powinienem zmontować na płytce? Wyświetlacz 5x5 (tak zmalał :P) sterowany pilotem irc. Szczytem marzeń było by gdyby ktoś dołączył do schematu program :) Jeśli znajdzie się ktoś dla kogo to pestka konia z rzędem i dobry uczynek na koncie za dostarczenie tych rzeczy :)

PostNapisane: 4 mar 2015, o 19:45 
Użytkownik

Znaleźć to się pewnie i ktoś znajdzie ale każdy robi jakieś projekty ... schematy i płytki do tego flash to nawet jak dla kogoś to pestka konia z rzędem jak to piszesz to i tak jest sporo pracy.

To jest jakieś zaliczenie ?

Kiedyś dla zabawy zbudowałem coś takiego:

PostNapisane: 4 mar 2015, o 19:55 
Nowy

zaliczenie, każdy chce żeby coś do niego zrobić. i tak odkładałem to "bo to fajne to bedzie mozna na spokojnie zrobić najpierw te cięzkie i nudne" no i się z ręką w nocniku obudziłem... jak to często bywa. przedmiot podzielony na dwóch prof, wszystkie oceny 4-5 z przewaga 5. ino u jednego 80% oceny koncowej to projekt. dokładnie cuś takiego tylko cyferki wyswietlane za pomoca komend z pilota. tak naprawde wystarcza dwie.

edit//

domyślam się że to dużo roboty. toteż pytam z uśmiechem na licu bo nic innego mi nie zostało jak liczyć na jakiegoś dobrego samarytanina :P

PostNapisane: 4 mar 2015, o 20:43 
Użytkownik

No niestety nie mam już ani schematu ani wsadu a zostało by dodanie obsługi pilota ... no niestety tym razem nie pomogę <-> brak czasu :/

PostNapisane: 4 mar 2015, o 20:58 
Moderator

Lucyferek napisał(a):
i tak odkładałem to "bo to fajne to bedzie mozna na spokojnie zrobić najpierw te cięzkie i nudne" no i się z ręką w nocniku obudziłem... jak to często bywa.

Dlatego trzeba myśleć wcześniej

.... UWAGA! to nie jest forum do zlecania prac na zaliczenie ! .... wyjątkowo autor nie dostaje BANA... a wątek zamykam. Każda następna prośba o kod i schemat na zaliczenie - nie dość że skończy się banem to i skasowaniem wątku.

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1