Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 7 lut 2025, o 19:10

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 1 mar 2015, o 15:45 
Nowy

witam ,
Drodzy użytkownicy Tego forum , zwracam się do Was z prozbą , potrzebuje pomocy , ja kompletnie się nie znam i nie wiem gdzie szukać ani jak rozwiązać problem .
potrzebuje nietypowego potencjometru lub zamiennika orginalne tyle co się doczytałem to sa robione na zamowienie i za oceanem i gdybym chciał to owszem sprzedadzą ale koszt 250 dolców ,
potencjometr jest z wykrywacza metalu , niestety serwisu w Polsce nie ma i musiał bym wysyłać do usa , niestety koszta przebija wartość sprzetu .
Znajomy , który zlokalizował wręcz spalony potencjometr , wymieni bez problemu , problem jest takowy znaleść lub ... pomysły ?ObrazekObrazekObrazek

pzdr.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 1 mar 2015, o 16:31 
Użytkownik

Przypomina enkoder taki jak tu: Link, ale jak mówisz że to potencjometr to trzeba zmierzyć rezystancję z tego co widzę ma połamane nóżki, możesz zrobić sobie z igły sondę do miernika i spróbować sprawdzić

Edit:
Ewentualnie podaj model tego wykrywacza metalu może jakiś schemat się znajdzie :)

Edit2:
O znalazłem coś na stronie producenta tego potencjometru :D
Link2

PostNapisane: 1 mar 2015, o 16:42 
Nowy

wykrywacz to fisher cz-21
tak ma dwie nóżki złamane , Kolega sprawdzal i był spalony , rozebrał go bo myślał ze da sie go zreanimować , niestety
jak dobrze pamiętam jest to podwójny potenciometr w lewo był przelacznik (tester bateri) w prawo regulacja czułości
100ohm i 36v
pzdr.

do producenta pislem , oni robia je na zamowienie do tych wykrywaczy i dla tego takie koszta jak bym chcial prywatnie kupic (250$)

PostNapisane: 1 mar 2015, o 16:46 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Witam
Nie wiem jak to jest możliwe ale faktycznie z tego co znalazłem w necie to są one robione na zamówienie ....?????Może i chyba na pewno wynika to z faktu iż chyba posada dodatkowo funkcjonalność przełącznika. Chyba tak, a nie spotkałem nigdzie potencjometru z funkcjonalnością przełącznika w tej konfiguracji, chyba mało widziałem, ale jest problem musisz zastosować dwie oddzielne rzeczy : potencjometr 100k i jakiś mikrowłącznik - ki nie wiem jak do końca działało twoje urządzenie jaka była funkcja tego potencjometru.
Może tu coś znajdziesz:
http://www.conrad.pl/?websale8=conrad&ci=SHOP_AREA_17440_0241740&ref=Adwords&gclid=CJPNoNW-h8QCFUTjcgodq50Aiw
Pozdrawiam

------------------------ [ Dodano po: 9 minutach ]

albo coś w tym stylu też ma 2 pozycje przełączanie
http://www.mojotone.com/guitar-parts/guitar-and-bass-potentiometers-resistance/Mojotone-500K-Audio-Taper-Push-Push-Short-Shaft-Guitar-Potentiometer#.VPM2QC7Ao5s

PostNapisane: 1 mar 2015, o 16:56 
Nowy

w ostateczności moglo by być bez przełacznika , nie bedzie testera bateri .
Obrazek

to ten potenciometr test bat. i czulośc

no i parametry 100k i na 36v

PostNapisane: 1 mar 2015, o 20:23 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

spróbuj zastosować dowolny 100k potencjometr podejrzewam iż moc jest mała około 0,1- 0,2 W powinna wystarczyć.
Pozdrawiam

Strefa czasowa: UTC + 1