Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 22 lut 2025, o 19:54

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 25 lut 2015, o 23:39 
Użytkownik

Mam następujący problem, w moim małym projekcie będę sterował kilkunastoma ledami o różnych kolorach (z dobranymi odpowiednimi rezystorami) poprzez rejestry przesuwne 74595 połączone kaskadowo i przyszedł mi do głowy pomysł, że fajnie byłoby móc zmniejszyć jasność LEDów aby np. w nocy żeby nie "waliły po gałach". Celem jest raczej aby wszystkie diody przygasić mniej więcej tak samo, zróżnicowanie jest mniej istotne, ale taka możliwość byłaby dość przyjemna. Ważne jest także żeby przygaszenie nie zależało od ilości świecących się diodek. Zamierzam zasilać układ jakąś ładowarką komórkową prawdopodobnie (jeszcze muszę poczytać nt. filtracji w tej materii, ale co do tego materiałów na 100% znajdę masę) więc napięcie startowe to 5V.

Pytanie jest takie jak to zrobić?
Oczywiście jednym z rozwiązań jest PWM i prawdopodobnie to będzie rozwiązanie, które zastosuje, ale być może znajdzie się prostsze rozwiązanie w implementacji.
Rozwiązanie z PWM ma tą przewagę, że zwiększając częstotliwość można sterować jasnością nawet każdej diody z osobna więc będzie można przy okazji programowo załatwić problem różnych jasności poszczególnych kolorów, a nawet bardziej zaświecić te diody które są istotniejsze.
Myślałem o tym aby np mieć na jednej z nóżek podpięty tranzystor który przełączyłby zasilanie na niższe (np na 3,3V ze stabilizatora lub też podobne) całego układu - to mogłoby być skuteczne oraz łatwe, być może możliwym jest jeszcze podpiąć "coś" co podwyższy napięcie na "masie" do której będą dołączone diody. Tylko pytanie czy coś takiego się stosuje czy coś takiego jest zdrowe i czy warto się w to bawić.

Z góry dziękuję, będę wdzięczny za wszelkie wskazówki ;)

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 26 lut 2015, o 01:31 
Użytkownik

Polecam diody RGB WS2812B:
http://sklep.atnel.pl/pl/p/Dioda-RGB-WS2812B/96

lub taśmy:
http://sklep.atnel.pl/pl/p/WS2812B-TASMA-RGB-0%2C5m/97

...i koniecznie Mirkowe poradniki:
https://www.youtube.com/watch?v=nj_vZTQ ... jwua5p-vkv

Odpadnie wiele problemów, a możliwości są ogromne.

rekon napisał(a):
Zamierzam zasilać układ jakąś ładowarką komórkową prawdopodobnie (jeszcze muszę poczytać nt. filtracji w tej materii, ale co do tego materiałów na 100% znajdę masę) więc napięcie startowe to 5V.

Najlepiej przemyśl to jeszcze i dogłębnie przeanalizuj temat, bo takie zasilanie "komórkowe" potrafi się zemścić i nie czując się dobrze w temacie zasilania lepiej zapewnić porządne źródło zasilania. Nie mówię tutaj że takie zasilacze są złe, bo wręcz przeciwnie to dobre elementy, ale wszystko zależy od zastosowania...

rekon napisał(a):
Rozwiązanie z PWM ma tą przewagę, że zwiększając częstotliwość można sterować jasnością nawet każdej diody z osobna...

Wartość częstotliwości odpowiada za coś innego, ale zapewne chodziło o zmianę wypełnienia...

rekon napisał(a):
Myślałem o tym aby np mieć na jednej z nóżek podpięty tranzystor który przełączyłby zasilanie na niższe (np na 3,3V ze stabilizatora lub też podobne) całego układu - to mogłoby być skuteczne oraz łatwe, być może możliwym jest jeszcze podpiąć "coś" co podwyższy napięcie na "masie" do której będą dołączone diody. Tylko pytanie czy coś takiego się stosuje czy coś takiego jest zdrowe i czy warto się w to bawić.

Kombinacje ze zmianą źródła zasilania to są na prawdę KOMBINACJE! Pomijając już tutaj fakt, że diody LED powinno się sterować prądowo (poniekąd zbędny rezystor ograniczający prąd), a nie napięciowo...

PostNapisane: 26 lut 2015, o 09:24 
Użytkownik

Te diody RGB i sama taśma wyglądają genialnie i chciałem się za to zabrać, ale jeszcze nie teraz oraz ze względu na to iż jest to dość mały projekt nie chciałbym wydawać na niego kolejnych 50 czy 70 zł żeby zrealizować ściemnianie bez którego też da się żyć ;)

Co do zasilania zastosowanie jest bardzo prymitywne i element najbardziej narażony na "ubicie" to sama atmega - projekt jest mój własny a atmeg kilka się wala w pobliżu więc nawet jakby jedna czy dwie musiały oddać swoje życie na rzecz nauczenia się obsługi tego łatwo dostępnego źródła zasilania to myślę osobiście i całkowicie subiektywnie że warto ;)

Mówiąc o częstotliwości miałem na myśli jak często zmieniam "nastawy" na diodach.
Realizując programowo PWM mogę wysterować każdą z diod na osobną jasność ale wtedy zmiana nastawów w skrajnym przypadku będzie 10 razy większa niż częstotliwość podstawowa (mam nadzieje że teraz dobrze przekazałem o co mi chodzi)

PostNapisane: 26 lut 2015, o 09:48 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

zainteresuj się tym scalakiem ;)

http://www.sklep.atnel.pl/pl/p/WS2803-DIP/84

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 26 lut 2015, o 20:04 
Użytkownik

Nefarious19 wydaje się że to jest właśnie coś czego szukałem ;) dzięki wielkie