Po pierwsze to ja się nie irytuję
więc źle mnie zrozumiałeś - a to, że poradzę czasem powrót do źródeł to chyba nie grzech i objaw zdenerwowania ?
Pewnie, że się nie zniechęcaj - ja chętnie pomogę - tylko właśnie , zacznijmy mówić tym samym językiem czyli używajmy albo starajmy się używać określeń technicznych z zakresu języka C, wtedy będzie się łatwiej porozumieć.
Ok wracając do tematu program a jednocześnie ten warunek if, MUSI ci działać w obydwu wersjach - język C to nie Bascom i tu dopuszczalne są tego typu konstrukcje, a zatem MUSI działać i taki zapis
Kod:
if( pomiar(0) > 640 ) .....
jak również taki
Kod:
wpomiaru=pomiar(0);
if( wpomiaru > 640 ) .....
problem może leżeć gdzie indziej - ty nic nie mówisz ani nie pokazujesz większej ilości swojego kodu, bo pewnie nie spodziewasz się że w innej części możesz robić BABOLA, który tutaj ma skutek. A tym BABOLEM mogą być niewłaściwie dobrane typy zmiennych przez ciebie .... bo na przykład jakiego typu jest u ciebie zmienna wpomiaru ???
Poza tym coś mi się wydaje że masz w ogóle jakiś POWAŻNY błąd w konstrukcji samej funkcji main() .... ale hmmm tylko mogę zgadywać (a nie irytować się) ..... bo przecież całego kodu main.c nadal nie pokazałeś .... więc jak ci pomóc ?
a jeśli na wyświetlaczu LCD otrzymujesz 640640 zamiast 640 to na pewno robisz jakiegoś MEGA BABOLA w kodzie - tylko go pokaż to ja ci podpowiem gdzie
www.youtube.com/mirekk36 ]