Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 26 sty 2025, o 08:03

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 16 maja 2014, o 10:19 
Nowy

Witam serdecznie,
Na wstępie powiem, że jestem zupełnym laikiem zarówno od strony programowania i elektroniki więc będę wdzięczny za wyrozumiałość.
Mam również nadzieję, że ten temat może być w tym dziale - jeśli nie to b.przepraszam i prosiłbym o przeniesienie do odpowiedniego działu.

Zacznę więc.
Jakiś czas temu zakupiłem sobie raspberry Pi B. Do zakupu zainspirowały mnie projekty przedstawiane na różnych witrynach.
Ponieważ trochę siedzę w mechanice, stwierdziłem, że RPi można fajnie wykorzystać do sterownia różnymi maszynami, a szczególnie do sterownia silnikami krokowymi. Z czasem okazało się jednak, że nie jest to takie kolorowe.
Do tej pory uzbierałem trochę rzeczy do RPi m.in:
- 2 silniki krokowe : Silnik krokowy 400 kroków/obr 3V 1,7A 0.48Nm oraz Silnik krokowy 200 kroków/obr 12V 0.33A 0.22Nm
- Sterownik silnika krokowego Low-Voltage DRV8834 10,8V 2A
- Sterownik silnika krokowego A4988 RepRap 35V 2A - moduł Pololu x 4szt
- przewody, diody, płytki prototypowe, przekaźniki, ok. 5 zasilaczy komputerowych, które wykorzystuje jako zasilacze od 3.3 do 12 V, całą masę wnętrz DVD (kto rozkręcał wie, że są tam małe silniki krokowe, "prowadnice", laser )
Jeśli chodzi o elementy związane z konstrukcją to nie będę się rozpisywał ponieważ mam całą masę profili aluminiowych, prowadnic liniowych, łożysk, prętów gwintowanych itp tak więc konstrukcję zostawiam na później a tym czasem chcę zgłębić kwestię sterownia.

Postawiłem sobie za cel, zbudowanie urządzenia, które wykorzystuje 3 osie (X,Y,Z) - ponieważ robię to dla celów czysto "naukowych" tzn. chcę się tego nauczyć, to nie mam jeszcze twardo określonej maszyny jaka powstanie w końcowym etapie - drukarka 3D, frezarka CNC czy laser CNC.
Na chwilę obecną, interesuje mnie tylko kwestia sterowania krokowcami.

Do tej pory , dosłownie bawiłem się silnikami krokowymi w ten sposób, że łączyłem GPIO RPi z pinami (STEP/DIR) w sterowniku np. A4988, pisałem ręcznie prosty program np. 5 obr w prawo, stop 5 sek, 2 obroty w lewo, stop 2 sek itd itd
Później trafiłem na dla mnie nową rzecz jaką są G code. Okazało się, że to jest to czego po części szukam, ale nigdzie nie znalazłem odpowiedniego interpretera G code dla RPi i sterowników które mam.
Trafiłem na bloga gdzie jego autor zbudował mini CNC http://funofdiy.blogspot.com/2013/10/a-raspberry-pi-controlled-mini-laser.htmlale do jej sterownia używał mostków H a nie sterowników, które ja mam.
Ktoś mi wspomniał, że możaby przerobić interpreter, który jest udostępniony na blogu i dostosować go do sterowników ale niestety moja widza z programowania jest za mała aby się tego podjąć.
Myślę, też nad zakupem mostków H tak jak wykorzystał to autor bloga i na podstwie oprogramowania, które on stworzył zrobić sterowanie i zbudować małą wypalarkę laserową CNC.
Nie mniej wydaje mi się to rozwiązanie krótkowzroczne ponieważ nie wykorzystam tego później do budowy innej maszyny np. drukarki 3D czy frezarki CNC.
Wczoraj trafiłem też na forum drukarek 3D ale po nieprzespanej nocy i zapoznaniu się z kilkoma art. stwierdziłem, że wszyscy wykorzystują Arduino + Ramp 1.4 + sterowniki a RPi wykorzystywane jest ewentualnie jako komputer z oprogramowaniem.
Myślałem, do tej pory, że RPi można wykorzystać w ten sposób, że mogę połączyć GPIO RPi z kilkoma sterownikami A4988 (ponieważ teoretycznie wystarczy pinów GPIO na 3 sterowniki A4988), że jest odpowiedni program interpretujący G code dla RPi z układem osobnych sterowników i w ten sposób budować różne prototypy maszyn z osiami X,Y,Z.
Teraz jednak nie wiem już nic .... i tu potrzebowałbym podpowiedzi i Waszej pomocy.

Po pierwsze : Czy rzeczywiście jestem w błędzie i nie ma możliwości aby stworzyć układ sterujący 3-ma krokowcami niezależnie przy wykorzystaniu tylko RPi i 3 sterowników A4988?
Tym samym jeśli byłaby taka możliwość to czy ktoś spotkał się kiedyś z odpowiednim programem do interpretacji G code dla takiego układu?
A jeśli nie, to czy ogólnie możliwość napisania odpowiedniego programu do interpretacji G code dla takiego układu ? - czy jest to bardzo trudne bo po zapoznaniu się okiem laika z oprogramowaniem dostępnym na blogu o którym pisałem, nie wydaje się to być aż takie trudne (dla osoby, która się zna na programowaniu)

pyt. 2: Jeśli jednak taki układ nie ma za bardzo sensu lub nie ma możliwości aby taki stworzyć i by dobrze pracował, to co mi polecacie ? Czy powinienem wyposażyć się np. w zestaw Arduino MEGA + Ramps 1.4 + ew. dodatkowe sterowniki A4988 i połączyć to wszytko razem z RPi?

pyt. 3 : Widzę, że Ramps 1.4 wykorzystuje się głównie przy budowie drukarek 3D - czy ta płytka pozwoli mi na budowę innej jednostki np. frezarki CNC?

Będę wdzięczny za pomoc.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 lut 2015, o 11:04 
Nowy

Ciekawą ofertę ma w tym roku tajwański producent XYZ Printing. Można ich rzeczy w Polsce dostać na stronie www.aemca.pl. Wysokie wskaźniki techniczne, gwarancja na rok, serwis, możliwość wynajmu. Warto sprawdzić.

cytowanie selektywne  Cytuj  

Strefa czasowa: UTC + 1