Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 5 sty 2025, o 06:54

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 23 lut 2015, o 13:22 
Użytkownik

Witam
Potrzebuję podpowiedzi :) jak pozbyć się takich małych plamek (czerwone koła na obrazku) przy rysowaniu polygonów w Eagle?

Obrazek

Za pomoc bardzo dziekuje. ;)

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 lut 2015, o 13:34 
Moderator

Po pierwsze rysujesz Polygon kompletnie nie związany z masą (GND) dlaczego ? wtedy powstają WYSEPKI (to są wysepki) ... owszem można się ich pozbyć w ustawieniach ... (orphans) tak się zdaje nazywa ta opcja, ale bez sensu - obejrzyj moje poradniki wideo do Eagla i zobacz jak tam robić polygon związany z GND - wtedy wysepki nie powstaną

PostNapisane: 23 lut 2015, o 14:11 
Użytkownik

Pamiętam o tym, aby łączyć polygon z masą muszę sobie tylko przypomnieć jak to się robi :) stąd ten babo.
Ale rozwinę temat dalej w tym projekcie jest jeszcze druga płytka na której nie ma w ogóle masy. Można ją tam poprowadzić ale i tak nie będzie nigdzie podłączona, bo nie ma tam elementu który by jej potrzebował. Są tam tylko diody led które pozostałe elementy jak rezystory i tranzystory do sterowania są na tej pierwszej płytce. Co w takim przypadku zrobić potraktować polygon jako jeden z sygnałów i wykorzystać polygon jako połączenie elementów zamiast zwykłej ścieżki?

Możesz podpowiedzieć gdzie są ustawienia orphans?

Klikam INFO następnie na polygo i w Properties polygon zaznaczanie i odznaczanie opcji orphans nic nie zmienia.

PostNapisane: 23 lut 2015, o 14:50 
Moderator

Rafciu napisał(a):
Co w takim przypadku zrobić potraktować polygon jako jeden z sygnałów i wykorzystać polygon jako połączenie elementów zamiast zwykłej ścieżki?

Nie no to byłoby raczej bez sensu a wręcz niewskazane. Wtedy może być sobie polygon luzem ... z wyłączonymi wysepkami

Nie odpowiem ci dokładnie gdzie i jak się to wyłącza bo tak z pamięci to nie pamiętam niestety - a nie mam teraz jak sprawdzić

PostNapisane: 23 lut 2015, o 16:41 
Użytkownik

Ok, dziękuje za informację i pomoc.

PostNapisane: 23 lut 2015, o 17:33 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
Rafciu napisał(a):
Co w takim przypadku zrobić potraktować polygon jako jeden z sygnałów i wykorzystać polygon jako połączenie elementów zamiast zwykłej ścieżki?

Nie no to byłoby raczej bez sensu a wręcz niewskazane. Wtedy może być sobie polygon luzem ... z wyłączonymi wysepkami

Nie odpowiem ci dokładnie gdzie i jak się to wyłącza bo tak z pamięci to nie pamiętam niestety - a nie mam teraz jak sprawdzić

Otóż stosuje się poligony tak jakby jako ścieżki - często takie coś się stosuje gdy na PCB prowadzimy wysoko-prądowe połączenia np 30A - wtedy często korzystamy z grubszych laminatów np. 105 um oraz "ścieżkę" prowadzimy po 4 warstwach łącząc przelotkami. Wszystko zależy od danego projektu oraz emisji elektromagnetycznej.

Jeżeli chodzi o narysowanie poligonu i nadanie mu jakiegoś konkretnego sygnału, to po prostu użyj narzędzia NAME i kliknij w obrys poligonu i nadaj jej właściwy sygnał, np. GND o którym tutaj mowa.

Pozdrawiam

PostNapisane: 23 lut 2015, o 18:16 
Moderator

Likwidator napisał(a):
Otóż stosuje się poligony tak jakby jako ścieżki

Poczytaj uważniej co jest wyżej napisane - też byś zastosował polygon do prowadzenia ścieżek do diody LED ?

Więc nie uogólniaj tego co mówię i nie wkładaj proszę mi w usta to czego nie powiedziałem ... Bo stosowanie polygonów do innych sygnałów i nie tylko wysokoprądowych bywa mocno uzasadnione, co jest oczywiste. Ale nie po to żeby puszczać sygnał do diody świecącej LED na płytce - tak jak autor wyżej opisał. Wtedy nie ma to sensu i lepiej rozlać polygon nie związany z żadnym sygnałem o ile w ogóle go potrzebujemy - np po to aby zaoszczędzić wytrawiacza bo sami w warunkach domowych robimy płytkę

PostNapisane: 23 lut 2015, o 19:27 
Użytkownik

Oczywiście moje tutaj niedopatrzenie :) do LED to przerost formy nad treścią - napisałem to aby tylko zasygnalizować, że i takie aplikacje występują gdzie takiej techniki się używa. Proszę się nie unosić :)

PostNapisane: 23 lut 2015, o 19:37 
Moderator

Likwidator napisał(a):
Oczywiście moje tutaj niedopatrzenie :) do LED to przerost formy nad treścią - napisałem to aby tylko zasygnalizować, że i takie aplikacje występują gdzie takiej techniki się używa. Proszę się nie unosić :)

Nie no przepraszam jeśli odebrałeś to jako unoszenie się - ale czasem gdy się cytuje kogoś to warto jakoś precyzyjniej po prostu się odnieść. A oczywiście twoja uwaga - że używa się w ten sposób polygonów - jest jak najbardziej słuszna.

PostNapisane: 23 lut 2015, o 20:23 
Użytkownik

W odpowiedzi do zapytania z pierwszego postu... Niechcianych wysepek możesz się spróbować pozbyć poprzez zwiększenie wartości isolate we właściwościach polygonu. Inne rozwiązanie - na wysepkę możesz nałożyć polygon/rectangle z warstwą bRestrict.

PostNapisane: 23 lut 2015, o 21:24 
Użytkownik

artur85 napisał(a):
W odpowiedzi do zapytania z pierwszego postu... Niechcianych wysepek możesz się spróbować pozbyć poprzez zwiększenie wartości isolate we właściwościach polygonu. Inne rozwiązanie - na wysepkę możesz nałożyć polygon/rectangle z warstwą bRestrict.

Próbowałem zmieniać wartość isolate, ale kiepsko to wychodzi teraz mam na 0,4 ustawione i jest jak na obrazku z pierwszego wpisu dalsze zwiększanie marnie wychodzi bo zawsze coś gdzieś zostaje albo pojawiają się wysepki. Tego "polygon/rectangle " w ogóle nie rozumiem. :(

PostNapisane: 23 lut 2015, o 21:57 
Moderator

Witam,

No przecież gdy klikniesz INFO na polygonie to masz ptaka ORPHANS jak byk ;)
Obrazek

tylko trzeba zrozumieć jego zasadę działania dobrze, czyli.

Jeśli połączysz polygon z jakimś sygnałem konkretnym na PCB np z GND - to wtedy klikanie tego ptaka ma sens, wysepki (sieroty) można włączać/wyłączać

ale jeśli wylewasz polygon luzem jako niezależne połączenie (tylko po to żeby oszczędzać wytrawiacz) na takiej płytce jak piszesz gdzie masz np tylko diody LED to wtedy się wysepek nie pozbędziesz tym ptakiem "orphans" ... jedynie można kombinować Isolate i ułożeniem ścieżek - no ale to mało istotne - bo co wtedy przeszkadzają komu wysepki ?

PostNapisane: 23 lut 2015, o 22:33 
Użytkownik

O tym to ja wiem Mirku domyśliłem się tego że ta opcja ORPHANS nie działa z powodu braku połączenia polygonu z masą, bo w pierwszej wiadomości już nałożyłeś nacisk na połączenie polygonu z GND.
Chyba jednak obejrzę odcinek 05- to znaczy przypomnę sobie, bo już oglądałem. :)

PS. Problem rozwiązany po 10 minutach poradnika :D :) :lol:

PostNapisane: 24 lut 2015, o 05:40 

Powinno się wyrobić sobie nawyk pozbywania się nie "zdefiniowanych" pól miedzi. Nie są podłączone do masy czy też ekranu to należy je usunąć.

Strefa czasowa: UTC + 1