Tak to ta płytka, jest na niej kwarc 8MHz podłączony do uC.
Dziekuję Panowie za wypowiedzi. Chcę to zrobić od 0. Tzn. zaczynamy od ustawień zegara. W ręku mam książkę Pana Paprockiego i robię konfigurację zegara według jego przykładu.
Mam kwarc 8MHz, maksymalna cz. taktowania rdzenia w stm32F100RB to 24MHz, więc na taką ją muszę ustawić. No to ciach klepie to w COIDE :
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
I tu mi konsola zgłasza, że nie zadeklarowano :
Kod:
GCC HOME: C:\Program Files\GNU Tools ARM Embedded\4.9 2014q4\bin
compile:
[mkdir] Created dir: C:\CooCox\CoIDE\workspace\first\first\Debug\bin
[mkdir] Created dir: C:\CooCox\CoIDE\workspace\first\first\Debug\obj
[cc] 8 total files to be compiled.
[cc] arm-none-eabi-gcc -mcpu=cortex-m3 -mthumb -Wall -ffunction-sections -g -O0 -c -DSTM32F100RB -DSTM32F10X_MD_VL -DUSE_STDPERIPH_DRIVER -D__ASSEMBLY__ -IC:\CooCox\CoIDE\workspace\first\cmsis_boot -IC:\CooCox\CoIDE\workspace\first\cmsis -IC:\CooCox\CoIDE\workspace -IC:\CooCox\CoIDE\workspace\first -IC:\CooCox\CoIDE\workspace\first\stm_lib -IC:\CooCox\CoIDE\workspace\first\stm_lib\inc C:\CooCox\CoIDE\workspace\first\cmsis_boot\startup\startup_stm32f10x_md_vl.c C:\CooCox\CoIDE\workspace\first\cmsis\core_cm3.c C:\CooCox\CoIDE\workspace\first\cmsis_boot\system_stm32f10x.c C:\CooCox\CoIDE\workspace\first\stm_lib\src\stm32f10x_gpio.c C:\CooCox\CoIDE\workspace\first\main.c C:\CooCox\CoIDE\workspace\first\stm_lib\src\stm32f10x_rcc.c C:\CooCox\CoIDE\workspace\first\stm_lib\src\stm32f10x_usart.c C:\CooCox\CoIDE\workspace\first\stm_lib\src\stm32f10x_flash.c
[cc] C:\CooCox\CoIDE\workspace\first\main.c: In function 'RCC_Conf':
[cc] C:\CooCox\CoIDE\workspace\first\main.c:32:17: note: each undeclared identifier is reported only once for each function it appears in
[cc] ^
[cc] C:\CooCox\CoIDE\workspace\first\main.c:32:17: error: 'RCC_PLLSource_HSE_Div1' undeclared (first use in this function)
[cc] RCC_PLLConfig(RCC_PLLSource_HSE_Div1,RCC_PLLMul_3);
BUILD FAILED
Total time: 3 seconds
------------------------ [ Dodano po: 3 minutach ]A wszystko chyba przez to :
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
------------------------ [ Dodano po: 29 minutach ]
język c
Zrobiłeś coś takiego, tzn. wyciągnałem definicje #define RCC_PLLSource_HSI_Div2 ((uint32_t)0x00000000)
przed dyrektywe kompilacji warunkowej, niby się kompiluje, ale czy tak może być?