Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 8 maja 2026, o 12:26

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 9 lut 2015, o 23:41 
Nowy

Witam serdecznie.

Jestem osobą "raczkującą" z zakresu programowania mikroprocków firmy atmel. Przez przypadek kiedyś trafiłem na poradnik Pana Mirka dla początkujących na YT i zapragnąłem nauczyć się choć trochę programować. W elektronice czuję się dość pewnie - kończyłem szkołę o profilu elektronicznym jakieś 25 lat temu, ale wtedy o mikroprockach jeszcze nie uczyli. Zakupiłem bluebook'a wraz z mkAVR Calculator i programatorkiem firmy Atnel, zainstalowałem wszystko co trzeba na kompie łącznie z eclipse - wszystko działa. Mam ATMEGA8 i płytkę stykową i jak na razie to co sobie napisze to działa. Problem zaczął się w momencie, gdy chciałem zrobić bratankowi mrugające światełka do zabawki (mały radiowóz policyjny). Ze względu na gabaryty kupiłem ATtiny13 i nijak nie mogę tego odpalić. Programik się kompiluje bez błędów, eclipse informuje, że wgrał się poprawnie a ustrojstwo nie działa. Czy byłby ktoś z kolegów chętny i mi pomógł? Jak bym mógł wstawić w zabawkę coś większego zrobiłbym to na CMOS-ach i nie zawracał nikomu głowy. Przepraszam, że się rozpisuję, ale to mój pierwszy w życiu wpis na jakiekolwiek forum. Dołączam listing programiku:

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 lut 2015, o 00:00 
Użytkownik

Spróbuj tak:

język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Ostatnio edytowano 10 lut 2015, o 00:12 przez anshar, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 10 lut 2015, o 00:04 
Użytkownik

Już miałem wysyłać ale widzę, że zostałem uprzedzony ,a moje uwagi kolega uwzględnił więc nie będę się powtarzać. Dodam tylko, że przydał by się schemat żeby zobaczyć czy po prostu nie zrobiłeś niechcący babola w projekcie.

PostNapisane: 10 lut 2015, o 00:05 
Użytkownik

Witam
Jeśli kolega się nie obrazi to zażartuję, że jednak lepszy z kolegi programista niż elektronik - programik działa, musisz coś mieć źle podłączone.
Nawiasem mówiąc w :
język c

niepotrzebnie dajesz średniki jeśli w programie po np.: LED_PIN też wstawiasz średnik.
Tutaj akuratnie to nie przeszkadza, ale czasem można się na tym "przejechać"

Pozdr.

Ostatnio edytowano 10 lut 2015, o 00:09 przez kicajek, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 10 lut 2015, o 00:08 
Użytkownik

Albo z użyciem pętli for:
język c

PostNapisane: 10 lut 2015, o 00:51 
Nowy

Jeśli chodzi o schemacik to rysowanie zajmie więcej czasu niż opis: główny element to ATtiny13A; do ósmej nóżki dołączone jest VCC; do czwartej GND; do drugiej katoda diody led; do trzeciej katoda diody led1; anody diod przez rezystory 330 ohm do VCC. Pozostałe nózki zgodnie z opisem noty katalogowej wykorzystałem do podłączenia do programatorka (MOSI,MISO, SCK, RESET). Wprowadziłem zmiany i dalej lipa. Nie wiem czy to ważne, ale w tej chwili zauważyłem, że kostka ma oznaczenie ATtiny13A a nie ATtiny13. Czy ta literka ma wpływ na zaprogramowanie procka bo z noty katalogowej wyczytałem, że różnią się tylko parametrami czysto elektrycznymi (pobór prądu itp.) a opisy wyprowadzeń są identyczne. Gdy w czasie tworzenia projektu w eclipsie wprowadzam wybór procka to przy wyborze ATtiny13A pojawia się komunikat, że avrdude nie obsługuje tej kości, natomiast "13" wchodzi bez problemu. Jeśli chodzi o obrażanie się to jestem od tego bardzo daleki. Nie uważam siebie ani za elektronika ani za programistę. Jestem zawodowym kierowcą i mam uprawnienia SEP do 1kV. Reszta to drobne hobby. Jak mawiał jeden z bohaterów filmowych Kazimierz Pawlak z Samych Swoich: "Mądrego to i przyjemnie posłuchać"

PostNapisane: 10 lut 2015, o 02:00 
Nowy

A to jest schemacik mojego "cuda". Przepraczam za jakość ale zrobiony jest w open office. Niestety nie mam eagla.

Obrazek

PostNapisane: 10 lut 2015, o 02:42 
Użytkownik

Programy są na pewno OK (przetestowałem), wygląda na to, że wszystko masz dobrze podłączone.
A możesz pokazać zrzut ekranu z mkAVRCalculatora po kliknięciu na "Sprawdź podłączony AVR" i jeszcze z zakładki Fusy właściwości?

PostNapisane: 10 lut 2015, o 12:11 
Nowy

Kolego anshar tak jak prosiłeś zrzuty z mkAVR Calculator:

Obrazek

Obrazek

PostNapisane: 10 lut 2015, o 12:27 
Użytkownik

Jest już nowsza wersja mkAVR Calculatora. Ty masz build 65 a jest już build 70. Warto mieć aktualną wersję. Oczywiście nie ma to wpływu na pracę twojego "cuda". Napisz proszę co się dzieje po wgraniu programu do procesora. Czy te diody się zapalają, czy głucho i ciemno? Czy na procku na pewno masz Vcc=5V?

PostNapisane: 10 lut 2015, o 12:31 
Użytkownik

A jaką masz ustawioną częstotliwość taktowania w projekcie?
Powinieneś mieć 1 200 000Hz.

PostNapisane: 10 lut 2015, o 12:35 
Użytkownik

No tak 9,6MHz / 8 = 1.2MHz = 1 200 000Hz
Chociaż przy 1 000 000 też powinno pomrugać, czyż nie?

PostNapisane: 10 lut 2015, o 12:49 
Nowy

Na fotkach jest info po wgraniu do procka, po kompilacji oraz z ustawioną częstotliwością:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

PostNapisane: 10 lut 2015, o 12:53 
Użytkownik

Jeszcze jedna sprawa Pin1 (reset) powinien być podciągnięty do Vcc przez rezystor 10Kohm. Może tutaj jest problem? Dadaj go, podłącz ten rezystor pomiędzy Pin1 a Pin8.
A tak w ogóle to AVR Dude masz zainstalowany z programu mkAVR Calculator? (zakładka "Ustawienia" - na dole "Instaluj")

PostNapisane: 10 lut 2015, o 12:55 
Nowy

Mierzyłem napięcie na nóżkach kostki i wynosi 5,01V (miernik firmy FLUKE). Zastanawiam się czy kostka nie jest ubita. Jadę zaraz do pracy to po drodze kupię drugą (3,80 PLN to nie majątek). Jak wrócę to wstawię nową i dam znać ok 23.00. Pozdrowienia i dzięki za dotychczasową pomoc.

PostNapisane: 10 lut 2015, o 13:00 
Użytkownik

A tak z ciekawości jak teraz wygląda ten twój kod, bo u mnie po kompilacji na Attiny13A czy Attiny13 ma 124 bytes, a u Ciebie 184 bytes?

------------------------ [ Dodano po: 9 minutach ]

Bardzo "ładny" ten Twój kod kolego mokrowski i zajmuje znacznie mniej! :lol:
U mnie teź ładnie mruga, a u kolegi Pawlik1970k nie chce. :D

Cytuj:
Mierzyłem napięcie na nóżkach kostki i wynosi 5,01V (miernik firmy FLUKE). Zastanawiam się czy kostka nie jest ubita. Jadę zaraz do pracy to po drodze kupię drugą (3,80 PLN to nie majątek). Jak wrócę to wstawię nową i dam znać ok 23.00. Pozdrowienia i dzięki za dotychczasową pomoc.

Nie ma sprawy! Ja też dopiero zaczynam! Dużo się człowiek uczy jak próbuje pomóc innym. Daj znać koniecznie! :D

PostNapisane: 10 lut 2015, o 23:32 
Nowy

Witam ponownie.

Niestety. Zmiana procka, podwieszenie RESET do VCC przez 10k, wgranie programu od kolegi mokrowski - dalej lipa. Przerzucam programik na atmega8 - wszystko śmiga, a "13" się na mnie zawzięła. Ale się nie poddaje i próbuję dalej. Napewno to jakiś chochlik ale ja go znajdę, a jak znajdę to marny jego los :twisted: :D

PostNapisane: 11 lut 2015, o 00:16 
Użytkownik

Skoro działa na ATmega8 tzn. że programator i resztę sprzętową masz w porządku. Przyczepił bym się do tego twojego AVR Dude. Dlaczego nie wykrywa Ci Attiny13A? Zainstalowałeś AVR Dude z programu mkAVR Calculator'a tak jak Ci pisałem wcześniej? Najlepiej na "C:\AVRDude". No i oczywiście musisz zmienić ścieżkę w Eclipsie. Wchodzisz w Window\Preferences\AVR\Paths. Klikasz na AVRDude i następnie Edit. Wybierasz Custom, klikasz na Browse i wybierasz katalog z twoim AVRDude oczywiście. Ok i Apply. Uruchom ponownie Eclipsa i teraz przetestuj, czy będzie kompilował i wgywał z Attiny13A zamiast Attiny13. Daj znać. Może ktoś z kolegów się wypowie, czy dobrze kombinuję, że winowajcą tutaj jest program AVRDude?

PostNapisane: 11 lut 2015, o 01:28 
Użytkownik

Witam
Podejrzewam że to kolegę nie ucieszy ani nie pomoże, ale ja na swoim "kombajniku" uruchomieniowym mam m.in ATtiny13A; mkAVRCalc. pisze że ATtiny13, wszystko swieżutkie. Program preference pod ATtiny13 kompiluje, wgrywa i diodki migają.
Nie podoba mi się ten raport po programowaniu:
Obrazek
...nie dłubałeś nic przy fusebit'ach?

Pozdr.

PostNapisane: 11 lut 2015, o 09:22 
Użytkownik

Kolego @anshar, dla avrdude nie ma znaczenia procesor z literką A czy bez, bo z punktu widzenia ich programowania odbywa się to w identyczny sposób, dodatkowo sygnatura jest taka sama. Wg. mnie to nie ten trop.

P.S. Widziałeś ten poradnik: https://www.youtube.com/watch?v=zGsH9-AUDWM ?

Co do problemu kolegi @Pawlik1970k, to @kicajek może mieć rację, do procka lecą śmieci a nie właściwy program podczas programowania. Może warto w Eclipse dodać parametr przy programatorze USBasp "-B 8", co by spowolnić trochę SCK. Albo zaprogramować ATtinkę MkAvrCalculatorem, on sobie sam dobierze odpowiednią prędkość.
A najlepiej to odznaczyć Fuse CKDIV i popędzić procka większym taktowaniem.

PostNapisane: 11 lut 2015, o 10:39 
Użytkownik

Kolego matw, dzięki za wyjaśnienie! Teraz wszystko jasne!

PostNapisane: 12 lut 2015, o 00:07 
Nowy

Wiwat na cześć mądrym ludziom :D :D :D . Paskudztwo wreszcie wystartowało, ale po podpowiedzi kolegi @matw coby przez calculatora wgrać programik. Wydaje mi się, że mam cosik nie tak z eclipsikiem. Spróbuje go od podstaw jeszcze raz zainstalować może wtedy będzie ok.

A na razie dziękuje wszystkim za pomoc i cierpliwość.

Pozdrawiam

Paweł

PostNapisane: 12 lut 2015, o 00:12 
Moderator

Pawlik1970k napisał(a):
Wydaje mi się, że mam cosik nie tak z eclipsikiem

No to oznacza jedno - nie zrobiłeś tego zgodnie z poradnikiem:
http://mirekk36.blogspot.com/2014/11/av ... -luna.html

przejdź to jeszcze raz ale dokładnie i też ruszy ;)

PostNapisane: 12 lut 2015, o 00:16 
Użytkownik

Fajnie, że w końcu wystartowało!
Próbowałeś dodać ten parametr "-B 8" w Eclipsie tak jak kolega matw radzi?
To powinno rozwiązać problem!

Obrazek

PostNapisane: 12 lut 2015, o 00:47 
Nowy

@mirekk36 - bez poradnika to bym wcale tego nie uruchomił. Widocznie gdzieś jakąś skuche zrobiłem, ale człek się na błędach uczy. Zrobie jeszcze raz, a jak nie wyjdzie to jeszcze raz, .... i jeszcze raz aż wyjdzie. Ale nie ma tego złego. Poznałem przynajmniej fajną społeczność, w której "kto w czym może to pomoże". :D Może ja kiedyś z czymś się wychylę?

@anshar - "-B 8" włączyłem w calcu i wtedy ruszyło. Eclipsa jak wyżej przeinstaluje i wtedy zobaczę.

I jeszcze jedno pytanko: jak albo w jakim formacie zrobić avatar'a? Chciałem wgrać to moje mrygadełko ale mp4 to za duży rozmiar a mniejszy wychodzi mi 3gp ale jest zablokowany.

PostNapisane: 12 lut 2015, o 00:57 
Użytkownik

Włącz -B 8 w Eclipsie i też pójdzie! Jak odnowa zainstalujesz to pewnie będzie jeszcze lepiej!
Co do avatara to ja wstawiłem *.gif. Znalazłem jakiś tam darmowy programik do konwersji z mp4 na gif. Nazywał się chyba "Movie to gif". Bardzo mocno, go trzeba skompresować, no ale jakoś tam działa.
:D

PostNapisane: 12 lut 2015, o 09:31 
Nowy

Pomogli w zasadzie wszyscy :D . A przyczyna poblemu: według mnie mam coś nakiełbaszone w eclipsie. Jak go przeinstaluję i da się wgrywać do "13" to dam znać. Na razie się cieszę, że w ogóle ruszyło. Przynajmniej dziecku zawodu nie sprawie.

PostNapisane: 15 lut 2015, o 20:40 
Nowy

Witam ponownie.

Krótka informacja: po przeinstalowaniu eclipsa wszystko działa jak powinno. Wgrywa się zarówno do ATtinek jak i do Atmeg 8-)

PostNapisane: 15 lut 2015, o 20:44 
Użytkownik

I widzę, że diódki w awatarze, też pięknie migają! :D

Strefa czasowa: UTC + 1