Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 16 lis 2024, o 08:04

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 65 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 10 lut 2015, o 13:23 
Użytkownik

Słuszna uwaga :D (przyszedłem tylko po pomógł :P )

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 10 lut 2015, o 13:25 
Użytkownik

Fajne. Normalnie fajne

PostNapisane: 10 lut 2015, o 13:25 

Popieram w całej rozciągłości.
Pomoc, jak również publikowanie poradników, itp. jest dobrowolne, w żaden sposób nie powinno być wymuszane, prośbą czy innymi metodami.

Zresztą ostatnia taka akcja, skończyła się rezygnacją z publikacji poradnika...

PostNapisane: 10 lut 2015, o 13:32 
Użytkownik

Wszystko przez uzależnienie od pigułek Atnelańskich, niektórzy widocznie nie mogą bez nich żyć :lol:

PostNapisane: 10 lut 2015, o 13:43 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Przykro mi że według niektórych tutaj jestem żebrakiem a mój podpis w stopce to naganne zachowanie ;) Ja traktuje to raczej jako "licznik" dobrych uczynków dający mi pewną satysfakcję. Nie widzę nic złego w tym. Jeżeli komuś to przeszkadza nie musi po prostu czytać tego co jest w stopce pod moimi postami. Chyba że w regulaminie forum zakaże się stosowania takich podpisów.

Proszę mi nie klikać "pomógł". Pozdrawiam.

PostNapisane: 10 lut 2015, o 13:50 
Moderator

Ja w pewnym momencie przestałem jakby tego pilnować - bo wcześniej - kiedyś zwracałem na to userom uwagę - żeby w podpisie tego nie pisać ....

ale kiedyś jeden user odpisał mi na to mniej więcej w takim stylu:

Cytuj:
"ja nie napisałem tego w swoim podpisie żeby próbować wymusić na kimś aby klikał mi klawisz "Pomógł" ale po to żeby rozpropagować wśród szczególnie nowych i czasem mało obeznanych użytkowników z forami internetowymi i zwyczajami - że taki KLAWISZ istnieje i żeby jednak zachęcić te nowe osoby do korzystania z niego - bo nieraz sam nie mogę patrzeć gdy w jakimś temacie ktoś pomaga jakiejś osobie (NIE JA) .... męczy się z nim prowadzi go za rękę, czasem wątek ciągnie się przez wiele stron - a na końcu taki delikwent nie dość że nawet nie napisze ot w tekście ostatniego wątku że "dziękuję za pomoc" to ani nie kliknie klawisza pomógł. A co ważnie - no wiele osób - pomimo że ten klawisz JEST i że jest wyraźny - to jednak nie wie że on jest i do czego"

tzn tak mniej więcej brzmiała ta wypowiedź - cytowałem z pamięci, i w tym momencie no po prostu poniekąd zbaraniałem - bo trudno ukryć że jest w tym też "trochę" racji - powiedzcie sami .... czy się mylę?. W każdym bądź razie rozważcie to proszę

ja absolutnie nie twierdzę że kolega mkrowski nie ma racji - wręcz przeciwnie ... ale chciałem przedstawić też inny punkt widzenia i poddać pod rozwagę

------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]

Nefarious19 napisał(a):
Przykro mi że według niektórych tutaj jestem żebrakiem a mój podpis w stopce to naganne zachowanie

przeczytaj co napisałem wyżej ;)

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

Nefarious19 napisał(a):
Proszę mi nie klikać "pomógł". Pozdrawiam.

Panowie nie urażajmy się - myślę - że warto było zainicjować taką dyskusję i właśnie wspólnie przedstawić różne poglądy na ten temat .... może coś fajnego z tego wyniknie .... bo nie zawsze powodem takiego wpisu w stopce bywa przecież jakaś zachłanność albo inne złe motywy ... Tak mi się wydaje

PostNapisane: 10 lut 2015, o 14:20 
Moderator

mokrowski napisał(a):
Często nawet w takim wątku osoba postronna prosi pytającego ,,Chłopie, może kliknij X'owi pomógł?"

I wydaje mi się - że w ramach KAMPANII uświadamiającej do czego służy "pigułka" .... POMÓGŁ :lol: warto może właśnie tak się zachowywać na forum i czasem poświęcić chwilkę czasu żeby choć coś takiego napisać - uświadomić nową osobę ? ;) ... to jest dobra myśl

PostNapisane: 10 lut 2015, o 14:23 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

mokrowski napisał(a):
deklaruję że kliknę ,,pomógł" w każdy post który pojawi się w tym wątku

Ani mi się waż! Jeśli klikniesz ten baton to Cię dopiszę do ignorowanych! ;-)

Bardzo często (właściwie prawie zawsze) brakuje feedbacku czy okazana pomoc była faktycznie pomocna (albo nie), a przede wszystkim w jaki sposób była pomocna (albo nie)? Czasem wątek się po prostu urywa i koniec: ani be ani me ani kukuryku. Kliknięcie "pomógł" albo podziękowanie jest miłe, ale też nie o to chodzi. Jesteśmy tu żeby się czegoś nauczyć, a nie świadczyć nieodpłatne usługi dla ludności, a bez informacji zwrotnej tego nie ma.
Na newsgrupach technicznych, przynajmniej na tych, które kiedyś tam śledziłem, było normalne, że zainteresowany po rozwiązaniu problemu dzielił się rozwiązaniem (albo niepowodzeniem).

PostNapisane: 10 lut 2015, o 14:48 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Ja się na nikogo nie obrażam, jestem normalnym człowiekiem ;) tak jak już mówiłem, te atnelowskie piguły dają mi satysfakcje że mogłem komuś pomóc a im ich więcej, tym większa satysfakcja. Przecież pomoc na forum jest darmowa, mamy tutaj fajną społeczność. Czy złym jest taki system pochwał? To po prostu informacja zwrotna. Oczywiście jeżeli większość uważa że to zachowanie naganne, dostosuje się. Usunąłem już ten wpis z mojej stopki.

PostNapisane: 10 lut 2015, o 14:49 

Cytuj:
Na newsgrupach technicznych, przynajmniej na tych, które kiedyś tam śledziłem, było normalne, że zainteresowany po rozwiązaniu problemu dzielił się rozwiązaniem (albo niepowodzeniem).

Na linuxowym (gentoo) panowała zasada, że dopisywało się do tematu [SOLVED], [UNSOLVED]
dzięki temu wiadomo było na jakim etapie jest dany temat.

Mnie tak naprawdę do niczego nie zmuszają pomógł, ot ktoś da, ktoś nie da. Co za różnica. J.w opisywałem, pomoc jest dobrowolna.
Podobna maniera niestety jest w pisaniu, na zasadzie, o fajne, albo jakie świetne itp. bez w sumie merytorycznej wartości. Widocznie niektórzy mają potrzebę pisania.

PostNapisane: 10 lut 2015, o 14:49 
Moderator

Wbrew pozorom to właśnie bardzo dobrze - że ten temat został że tak powiem poruszony w CAŁKIEM oddzielnym wątku a nie gdzieś w jakiejś dyskusji w innym wątku jako offtop. Bo teraz .... teraz go będzie lepiej widać i myślę że warto tu zajrzeć a nawet ;)

a nawet czasem też np kierować do tego wątku ;)

PostNapisane: 10 lut 2015, o 15:02 
Użytkownik

rezasurmar napisał(a):
.
Podobna maniera niestety jest w pisaniu, na zasadzie, o fajne, albo jakie świetne itp. bez w sumie merytorycznej wartości. Widocznie niektórzy mają potrzebę pisania.

I właśnie dlatego tak napisałem. Ot taka ironia. Niejeden raz przed tym wątkiem mieliśmy z kolegą mokrowskim rozmowy na temat "pomógł". Obydwoje dochodziliśmy do tego samego wniosku. Dodatkowo nawet dzisiaj wyszło w czasie rozmowy coś na temat "napiszę coś do wątku w stylu fajne". Mam kilka swoich faworytów do nagrody "napisałem fajnie i fajnie jest" ale nie o tym wątek jest.
To co mi się nie podoba a'propos tych "POMÓGŁ" w stopkach to to, że są tacy, którzy nie pomogą bez tego kliknięcia. Gdzieś kiedyś (nie pamiętam czy tu, czy na innym forum) widziałem nawet wątek, który jeden z forumowiczów mógłby rozwiązać w jednym poście ale nie chciał bo nie dostał kiedyś od osoby z problemem "pomógł" za inną pomoc, a tylko zwykłe "dziękuję" w ostatnim poście. I nie mówię, że akurat nasi stopkowicze tak mają... ale kto wie?

PostNapisane: 10 lut 2015, o 15:09 

Cytując klasyka

PostNapisane: 10 lut 2015, o 15:11 
Użytkownik

Ostrzeżenia: -2

Pewnie dla co niektorych taki klawisz jest jedyną motywacją do wypowiedzenia się.
Ja takiego zwyczaju nie mam.
Jakiś czas temu pomagałem jednemu użytkownikowi rozwiązać problem przez priv.
Nic nie oczekiwajac a jedynie to, że udało się pomóc i usłyszeć od użytkownika, że działa.
Czesto gdy pomagamy to i sami się czegoś uczymy.
To taka dwustrona pomoc:)

Jedynie czego brak to może jakiejś ikony/przycisku że temat rozwiązany. I fajnie gdyby sam zainteresowany przedstawil finalne rozwiązanie na początku lub na końcu danego wątka.

Pozdrawiam

PostNapisane: 10 lut 2015, o 15:17 
Moderator

WoodPaker napisał(a):
I nie mówię, że akurat nasi stopkowicze tak mają... ale kto wie?

I dlatego ten wątek mam nadzieję - pomoże utrzymać na tym forum tę ideę która przyświeca od początku czyli ...

- rozumiemy się bez słów (czyli ;) bez regulaminów)
- pomagamy sobie nawzajem bezinteresownie w ramach swoich możliwości oczywiście

Ja osobiście myślę - że ten opisany przypadek:
WoodPaker napisał(a):
Gdzieś kiedyś (nie pamiętam czy tu, czy na innym forum) widziałem nawet wątek, który jeden z forumowiczów mógłby rozwiązać w jednym poście ale nie chciał bo nie dostał kiedyś od osoby z problemem "pomógł" za inną pomoc, a tylko zwykłe "dziękuję" w ostatnim poście.

Nie jest jednak z naszego forum ....

każdą nową osobę witam z ogromnym kredytem zaufania i wiary w to, że zawitała do nas bo skusiło tę osobę coś takiego jak:

- kultura dyskusji
- wzajemna bezinteresowna pomoc
- miła atmosfera
- brak sztywnych reguł z innych forów np na temat oftopowania albo nawet TEGO panowie że ktoś wejdzie w dziale DIY i napisze sobie:

"oooo jaaaa ;) ale fajny projekt - podoba mi się - daję mu 10/10"

dla mnie to żaden problem - i tak pozostanie

----------------------------------------------------------

oczywiście wiadomym jest - że co jakiś czas zdarzają się nowi użytkownicy, którzy mają jakieś roszczeniowe postawy i wręcz WYMAGAJĄ żeby im ktoś pomógł .... a sami często w zamian nic nie potrafią dać od siebie jak się prześledzi ich posty ... No ale prawda jest też taka - że takie osoby długo z nami nie wytrzymują i albo sami emigrują na inne fora albo im troszkę nieraz pomagamy za pomocą "zbananowania"

zawsze mówiłem - i myślę że zgodzi się z tym większość osób

nie zależy na tym żeby to było jakieś tam NAJ- większe forum , NAJ- lepsze forum, NAJ- NAJ- NAJ ..... mi zależy na tym żeby być nawet z mniejszym gronie ale pozytywnie zakręconych ludzi z pasją ... tylko tyle .... A tytuły NAJ-NAJ-NAJ niech zdobywają inni

bogdanc napisał(a):
Jedynie czego brak to może jakiejś ikony/przycisku że temat rozwiązany. I fajnie gdyby sam zainteresowany przedstawil finalne rozwiązanie na początku lub na końcu danego wątka.

No właśnie - ale jakby nie patrzeć - i biorąc pod uwagę że przynajmniej obecnie punktów za "pomógł" nie można spieniężyć - to można uznać że właśnie takie zielone napisy pod postami "otrzymał pochwałę" mówią o tym - że rozwiązanie problemu idzie ku dobremu

a warto też uczyć ludzi początkujących słuchajcie na forach (tak tak - bo my teraz to już jesteśmy z tym obeznani) ale nowi nie - że warto napisać na końcu chociaż to jedno zdanie - że SUKCES nastąpił na przykład ;)

PostNapisane: 10 lut 2015, o 15:21 
Użytkownik

W mojej stopce jest wpis od samego początku istnienia mego konta nie mniej jest on po to by zwrócić uwagę iż istnieje taki naciś i w nie jednym temacie sądzę że pomogłem a mimo wszystko nacisia autor nie wdusił guziola nie mniej staram się pomagać dalej nie patrząc na to czy ktoś wciśnie czy nie a jak kogoś uraziłem moją stopką to przepaszam za stopkę.

Nie mniej ostatnio na dniach pomagalem koledze na prv z fontem do ks108 i tez nie oczekiwalem pigulko pomogl. Czy ktos kliknie czy nie to i tak pomagam jak moge.

Namazane ze smarta.

Ostatnio edytowano 10 lut 2015, o 15:30 przez majster, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 10 lut 2015, o 15:29 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

Jestem! No i gdzie to pomógł... No gdzie?

PostNapisane: 10 lut 2015, o 15:35 
Moderator

Jaglarz napisał(a):
Jestem! No i gdzie to pomógł... No gdzie?

No tak - tobie się każdy boi kliknąć pomógł - widząc w avatarze jak szybko bananujesz :lol: :lol: :lol:

PostNapisane: 10 lut 2015, o 15:45 
Użytkownik

A mnie zastanawiają teksty w stopce w stylu np. kolegi majster:
TAURUS D MAX, Konwerter ATtiny, ATB SHIELD IO, ATB SHIELD M128, ATB-ETHERNET 2.0, RFM73-D, BlueBook, GreenBook, ATB rev 1.04a
Czemu to tak na prawdę ma służyć? :D (majster - bez urazy)

Staram się pomagać innym początkującym, nie po to aby dostać "pochwałę" ale po to by samemu przy okazji się czegoś nowego nauczyć! Wiem jak czasami bywa ciężko, zwłaszcza jak się zaczyna, bo sam to przerabiam/przerabiałem!
No i tak już się kilka "pochwał" uzbierało! ;)

PostNapisane: 10 lut 2015, o 15:52 
Moderator

anshar napisał(a):
Czemu to tak na prawdę ma służyć?

Widzisz to ja ci odpowiem i zrozumiesz w 5 sekund

Otóż jest to forum atnel - zgadza się ? pomimo to nie wszyscy muszą mieć zestawy ATB czy moduły ATB zgadza się ?

i teraz pomyśl - ktoś zadaje pytanie typu:

"próbuję migać diodą LED, wszystko mam dobrze podłączone a dioda nie miga"

i wtedy rozpoczyna się jazda (nawet jatka ;) tzn ja się wkurzam i z uporem maniaka przypominam - PANIE KOCHANY ! jak zadajesz takie pytanie to POKAŻ ŻE schemat jak to połączyłeś, pokaż zdjęcie swojej płytki stykowej czy PCB zrobionej ... itp itd - tracimy KUPĘ CZASU na takie przypominanie !!!

tymczasem WARTO mieć w podpisie - że się ma: zestaw ATB bo wtedy .... już sam chyba widzisz - wiadomo że nie potrzeba zdjęcia ani schematu bo większość ludzi w tym ja go posiadam - więc można skoncentrować się na problemach w kodzie zgadza się ? tym bardziej gdy chodzi o bardziej skomplikowany niż miganie diodą LED. IDENTYCZNIE bywa w przypadku informacji w stopce o tym jaką książkę z atnela się posiada bo mi łatwiej wtedy komuś od razu zwrócić uwagę bez krępacji - to weź zajrzyj do rozdziału x w książce Y ..... rozumiesz ???

a gdy tak napiszę niechcący (zakładając że każdy na forum ma książkę) to czasem niektórzy narwani początkujący od razu się burzą i wykrzykują! .... to co !!?? jak nie mam twojej książki to mi nie pomożesz co ???? co to za kocie forum ? gdzie wciska się jakieś książki !!!

a więc - to jest nawet polecane mieć w podpisie w skrócie co się ma - nie zapominaj że to jest też forum pomocy technicznej i że ja biorę tu często udział i szalenie ułatwiają mi te informacje w stopce pracę i pomoc .... a dzięki nim po prostu też szybciej rozumiemy się bez słów i bez wklejania schematów itp itd - teraz jaśniej ? ;)

PostNapisane: 10 lut 2015, o 15:55 
Użytkownik

Ostrzeżenia: -2

anshar napisał(a):
A mnie zastanawiają teksty w stopce w stylu np. kolegi majster:
TAURUS D MAX, Konwerter ATtiny, ATB SHIELD IO, ATB SHIELD M128, ATB-ETHERNET 2.0, RFM73-D, BlueBook, GreenBook, ATB rev 1.04a
Czemu to tak na prawdę ma służyć? :D (majster - bez urazy)
;)

To jest przynajmniej w moim przypadku pokazanie na czym pracuje/testuje.
Czesto ludzie pusza o problemie a nie pisze na czym pracuja.

Nie jest to by sie przechwalac kto co ma.

To tak jak na forach PC uzytkownicy q stopce maja podzespoly swego PC-eta.

PostNapisane: 10 lut 2015, o 15:59 
Użytkownik

Oczywiście, że jaśniej! W takim razie skoro jest to polecenie no to i ja wstawię co mam. Dziękuję bardzo za wyjaśnienie! Szczerze to wyglądało to dla mnie jak właśnie przechwalanie się. Przepraszam i obiecuję poprawę! ;) Teraz rozumiem w czym rzecz!

PostNapisane: 10 lut 2015, o 16:01 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

Nie polecenie a ułatwienie dla innych.

PostNapisane: 10 lut 2015, o 16:15 
Użytkownik

Wiedziałem! Wiedziałem, że czegoś zapomniałem dopisać w stopce... ;) :twisted: ;)

...ale tak na poważnie to -w moim przypadku- decydując się na współuczestnictwo w tym forum to kierowały względy takie, że tutaj można spokojnie, bez nerwów porozmawiać, powymieniać się doświadczeniami, także i pomóc lub być tym, który na pomocy skorzysta bez wyczytywania durnych uwag w stylu: "(...)google nie gryzie(...)" i etc. -z czym spotkałem się na wielu forach polsko i obcojęzycznych (o tematyce elektronicznej i informatycznej).
Nie zapisywałem się tutaj, żeby zostać hmm.. pułkownikiem od pigułek, choć oczywiście jest to miłe, jeśli ktoś będzie pamiętał i miał taki gest, żeby podziękować. Spotkałem się też z takim zjawiskiem (tutaj na forum), że jakiemuś Koledze tam pomogłem, a on po prostu podziękował mi na koniec poprzez zwykłe "dziękuję" - no i git! ;) Jak dla mnie wystarczy. A generalnie to podejście mam takie jak m.in. Kolega rezasurmar, tzn. jak ktoś podziękuje mi poprzez pigułkę "pomógł" to fajnie i miło, a jak nie - cóż trudno (nawet nie będę rozpatrywał z jakiego powodu, bo szkoda mi czasu na takie sprawy).
Co do tego co tyczy się osób, które umieszczają sobie jakieś podpisy, to uważam, że jest to sprawa Pana Mirka (jeżeli podpis danej osoby w jakikolwiek sposób negatywnie wpływa na forum czy Firmę Atnel), względnie sprawa prywatna tych osób jeżeli mimo wszystko zdecydują się na "żebranie" -jak to Kolega Mokrowski określił. Ostatecznie jednak każdy Polak jakoś kombinuje (nie mam tutaj na myśli "żebranie" o pigułki). ;) W kwestii podpisu ostateczne zdanie powinien mieć Pan Mirek i już.

Pozdrawiam! j23 Jarek

P.S. Na marginesie ja prawie zawsze (o ile nie zapomnę) klikam w "pomógł".

Ostatnio edytowano 10 lut 2015, o 16:39 przez j23, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 10 lut 2015, o 16:37 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Jak już prowadzimy taki "poboczny" temat to dorzucę swoje 2, a może i 3 grosze.
Powiem szczerze, że mnie troszkę śmieszą zarówno dopiski w stylu "kliknij pomógł" jak i te "chwalące się" tym co posiadam, ale te chwalące się bardziej.
Niemniej przyjmuję po części argumenty Mirka, że może to czasami pomóc w diagnozowaniu problemu, ale i tak nie masz pewności, że akurat w konkretnym momencie dany klient pracuje na tym co ma w stopce - raczej musiałby to wprost wyrazić w poście.
Przecież może właśnie "poszedł krok dalej" tzn. zrobił swoją płytkę i tu mu nie działa.

Jednak mi to wygląda na chwalenie się, a jak już to ktoś porównał do forów o PC to dodam - tam to jest tylko i wyłącznie chwalenie się.

Moja stopka pozostaje ascetyczna, mimo że Atnel "troszkę na mnie zarobił" i chyba w sumie o to biega, żeby dać takiej osobie jak Mirek godnie żyć za to co robi dla innych :lol:.
Sam nie bardzo mam jak propagować Mirkową działalność na stronach z którymi mam styczność, bo mi po prostu nie wolno, ale może się coś wymyśli poprzez znajomych.

--
Grzegorz...

P.S.
Wiem zaraz mi ktoś wyciągnie, że w jakimś temacie na forum napisałem, że "mógłbyś chociaż kliknąć pomógł" i sam domagałem się pochwały więc od razu odpieram argument, że dotyczyło to rzeczy materialnych, a nie po prostu dzielenia się wiedzą (a na dodatek i tak nie było możliwe).

PostNapisane: 10 lut 2015, o 16:47 
Użytkownik

mokrowski napisał(a):
Niemniej jednak robię to nie ze złośliwości a z powodu pokazania że zjawisko jest co najmniej... naganne... :-/
myślę, że zdarzają się większe problemy, ale nie miałem już dawno "pomógł" :lol:

PostNapisane: 10 lut 2015, o 16:56 
Moderator

Grzegorz... napisał(a):
Jednak mi to wygląda na chwalenie się, a jak już to ktoś porównał do forów o PC to dodam - tam to jest tylko i wyłącznie chwalenie się.

Przepraszam ... na prawdę bardzo przepraszam ale wobec tego co napisałem wyżej, i wobec tego że kolega w tym poście kilkukrotnie powtarza to samo czyli wg mnie (rzeczy nie na miejscu) no to muszę stanowczo zareagować ....

i powiem nawet tak - nawet zamierzam (dotąd o tym nie pisałem ale też nigdy czasu na to nie ma) wprowadzić wręcz specjalne ikonki które będą sybolizowały np ATB, albo BB czy GB czy inne moduły z Atnela aby można było umieścić je w stopce i aby mniej miejsca zajęły

jest to już BARDZO dawno (zanim kolega szanowny pojawił się na tym forum) uzgodniony ze sporą częścią użytkowników format przekazania danych i oni wiedzą DOSKONALE - że jak opisują problem i nie piszą w poście nic o sprzęcie a ja widzę to w stopce - to wiem że mogę się skoncentrować na pomocy w kodzie bo pracujemy na tym samym sprzęcie i dlatego łatwiej mi pomóc. Ba! nawet szybciej jest mi nieraz pomóc tej osobie która robi coś na ATB i wiem (widzę to ze stopki) niż tej która robi to na stykówce - bo wiem że najpierw będę musiał delikwenta ciągnąć za język na czym to robi, prosić o fotki czy schemat - typowe zjawisko - którego kolega nawet nie dostrzega ... a szkoda .....

Co więcej - podobnie jak ja zachowuje się wiele osób które mają to samo w stopce - i czasem nawet widać posty - ODPALIŁEM twój kod na swoim ATB i u mnie działa więc musisz mieć coś w kodzie - nawet tak bez analizy ....

skoro więc ja mówię - że to jest ustalone i nawet zalecane jeśli chodzi o szybszą i lepszą pomoc techniczną ze strony naszej firmy to uprzejmie proszę nie ferować dalej takich teorii o przechwalaniu się .... bo jak wprowadzę w końcu te ikonki to wtedy już się boję nawet pomyśleć co kolega wymyśli ;) ... OK ?

może po tym poście będzie to jeszcze jaśniejsze

wireless napisał(a):
ale nie miałem już dawno "pomógł"

No więc właśnie - jak sobie przypomnę ILE DOBREJ roboty zrobił kolega - tak kolega wireless na forum, w zakresie pomocy w uruchamianiu trascieiverków Hoperf, gdy ludzie pisali że mają problem z odpaleniem na podstawie GB, gdy sam przygotował nawet prostsze procedury testowe ... i zawsze się udzielał - a widziałem że masakrycznie rzadko ci którzy korzystali z tej pomocy - klikali POMÓGŁ - to jak mówię - wcale nie jest do końca takie złe aby propagować ten klawisz bo po prostu ułatwia życie ....

PostNapisane: 10 lut 2015, o 17:10 
Użytkownik

Z mojej strony moge powiedzieć tyle że na pierwszych dwóch wątkach nie wiedziałem o istnieniu takiego klawisza jak "pomógł". Dowiedziałem się o tym właśnie przez taki wpis w stopce któregoś z kolegów na tym forum, więc myślę że ma to swoje plusy.

PostNapisane: 10 lut 2015, o 17:38 
Moderator

Arek1111111111 napisał(a):
Dowiedziałem się o tym właśnie przez taki wpis w stopce któregoś z kolegów na tym forum, więc myślę że ma to swoje plusy.

No i proszę ;)

A ja ... jak sobie przypominam to pierwszy raz w życiu na forum jakieś wszedłem mając dopiero trzydzieści kilka lat .... to była elektroda zresztą ... i myślicie że od razu wiedziałem co to klawisz "pomógł" ??? oczywiście że nie - nie znałem wielu innych rzeczy. A swój pierwszy post na elektrodzie (taki z pytaniem) jak myślicie ? w jakim dziale założyłem ? ;) .... w dziale DIY ! ..... dlatego dzisiaj mam dużo wyrozumiałości dla początkujących którzy zaczynają w ogóle życie z forum ....

wiecie - niektórym z Was pewnie się wydaje - że to takie oczywiste bo jesteście na forach od lat, że wy pewnie od pierwszego razu od razu wiedzieliście o pewnych rzeczach - i jak się poruszać bo np zanim coś napisaliście to najpierw jak to się mówi "poczytaliście instrukcję" ;)

ale zrozumcie że ludzie mają różne charaktery, nie każdy czyta instrukcję - najpierw próbuje - a dopiero jak nie działa to sięga po instrukcję - choć czasem bywa za późno bo np już zepsuł telewizor :lol: ..... ale ja ... no cóż może to i wstyd - też często jak mnie coś pasjonuje - to "instrukcja w kąt" i do dzieła ;) ..... czasem dzieła zniszczenia ;)

a przekładając to na forum - tu się może niczego nie zniszczy no ale się czasem popełni błędy właśnie - publikując pytanie w DIY albo nie wiedząc co to w ogóle za jakiś koci klawisz POMÓGŁ

PostNapisane: 10 lut 2015, o 18:08 
Użytkownik

Grzegorz... napisał(a):
Powiem szczerze, że mnie troszkę śmieszą zarówno dopiski w stylu "kliknij pomógł" jak i te "chwalące się" tym co posiadam, ale te chwalące się bardziej.

No kolego tutaj troszeczkę poszedłeś po bandzie bo gdybym się chwalił i miał czym to w stopce napisałbym że jeżdżę lambo albo porshe może i ferrari

ja poprostu informuję na czym prototypuję.

Grzegorz... napisał(a):
Moja stopka pozostaje ascetyczna, mimo że Atnel "troszkę na mnie zarobił" i chyba w sumie o to biega, żeby dać takiej osobie jak Mirek godnie żyć za to co robi dla innych :lol:.

No to tutaj już totalnie po bandzie kolego poszedłeś z wpisem że atnel troszkę na tobie zarobił widzisz mnie nie stać na zakupy od tak gdzie kolwiek i nie chwalę się tym ile i na kogo wydałem ale jak widać nie chwalisz się w stopkach a w postach a po innych ciśniesz nie znając nawet danej osoby.

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 65 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1