Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 30 lis 2024, o 07:25

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 4 lut 2015, o 22:10 
Nowy

Witam,
Od jakiegoś czasu mam w planach niewielką automatyzację mojego domu. Chodzi mi np. o sterowanie oświetleniem i roletami, może w późniejszym czasie pomyślał bym nad ogrzewaniem. Wiem, że były już podobne tematy i wszystkie je przeczytałem dlatego proszę o nie odsyłanie mnie do nich ;) no chyba, że jakiś pominąłem ;). Nie jestem zielony w sprawach programowania i elektroniki dlatego samo sterowanie tym wszystkim nie jest dla mnie skomplikowane. Moim problemem jest jedynie komunikacja. Nie chcę ciągnąć kabli do każdego urządzenia dlatego zdecydowałem się na komunikację bezprzewodową. Otóż już od dłuższego czasu przeglądam ten temat. Zwykłe transcievery Hoperf'a np. na 433MHz odpadają gdyż po 1 - małe zabezpieczenia po 2 -potrzebują anteny, a ja chciałbym to upchnąć w jakiejś schludnej niewielkiej obudowie na ścianie, lub w puszce podtynkowej, jeżeli antena była by jeszcze jakaś niewielka i w miarę przyzwoicie by to wyglądało to ewentualnie dało by się to przeboleć.
Ale moją uwagę zwróciła raczej komunikacja Zigbee. Posiada dobre zabezpieczenia, pobiera śmiesznie małe ilości prądu i jest lepsza i tańsza od z-wave. No ale tutaj mam taką zagwozdkę na którego producenta najlepiej się zdecydować. Chcę przeznaczyć na 1 moduł zigbee w granicach 50-70zł. Wysyłka z zagranicy jest dopuszczalna. A takich modułów kilkanaście bym potrzebował. Wiem, że na tym forum są bardzo ogarnięte osoby, które mają także doświadczenie w tych sprawach co bardzo się ceni ;). Dlatego jeżeli ktoś miał przyjemność pracować na tych modułach może mi powiedzieć, czy skomplikowana jest konfiguracja tych modułów? Można nimi zarządzać jakimiś komendami AT lub podobnymi? Jak radzą sobie w otoczeniu ścian w domu ? Czy wszystkie moduły będą współpracować z mikrokontrolerami AVR ?

Tutaj kilka przykładów które mnie zainteresowały:
Microchip : http://www.microchip.com/wwwproducts/Devices.aspx?dDocName=en535967#pricindAndSamples
Meshnetics: https://www.maritex.com.pl/pl/zigbee-24-ghz/ZIG-ZDM-A2-i-11701-c-11755
Telegesis: https://www.maritex.com.pl/pl/zigbee-24-ghz/ZIG-ETRX357-PA-i-29055-c-11755
Widziałem także moduły Radiocraft czy Cypress'a choć te ostatnie chyba nie należą do zigbee, ale mogę się mylić.

Mam nadzieję, że nie zanudziłem wszystkich bo delikatnie się rozpisałem :P . Jeżeli ktoś miał styczność i może mi doradzić na który się zdecydować byłbym wdzięczny.
Pozdrawiam ;)

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 4 lut 2015, o 23:41 
Użytkownik

Mam ciągłą styczność z modułami ETRX357 (LRS, USB, i DV) i muszę przyznać, że prostota ich obsługi jest niesamowita, bo sprowadza się jedynie do wydawania odpowiednich komend AT, przy czym dostęp do rejestrów modułów może być zdalny poprzez inne węzły sieci. Praktycznie wyklucza to konieczność stosowania dodatkowych mikrokontrolerów. Wystarczy jeden dla koordynatora, a pozostałe routery mogą być zarządzane zdalnie. Dzięki topologii mesh urządzenia ze sobą się komunikujące nie muszą być dla siebie bezpośrednio widoczne. Dane będą automatycznie przekazywane między pośredniczącymi węzłami, aż trafią do celu. W razie problemów taka procedura powtarzana jest 3-krotnie, co praktycznie wyklucza jakiekolwiek zgubienia pakietów (dodatkowo ACK).
Poza tym szyfrowanie sieci, programowalne zdarzenia, timery, PWM, ADC, niski pobór energii i mnóstwo innych ciekawych funkcjonalności.

Niemalże reklama mi z tej wypowiedzi wyszła, ale już przeszło rok buduję urządzenia w oparciu o te moduły i śmiało mogę polecić ;)

PostNapisane: 5 lut 2015, o 11:12 
Nowy

Czytałem trochę o tych modułach w sumie na samym początku, choćby w artykułach Elektroniki Praktycznej i z tego co wywnioskowałem są godne polecenia. Zdalne sterowanie tym wszystkim jest bardzo dużym plusem nawet nie wiedziałem, że istnieje taka możliwość ;). A mógłbyś mi powiedzieć czy:
1) Każdy taki moduł ETRX357 można ustawić w tryb koordynatora, routera lub end device tylko sprowadza się to do odpowiedniej komendy AT ? Czy potrzeba do tego jakiegoś osobnego modułu?
2) Czy jeżeli ustawie np. urządzenie jako końcowe czyli już powiedzmy będzie mi sterować wypełnieniem światła w salonie, to czy będzie także przekazywać sygnał dalej? Jeżeli nie to czy mogę je ustawić jako router i jednocześnie przekazywać sygnał i sterować oświetleniem ?
3) I czy te moduły poradzą sobie w kwestii zasięgu w domu ?

PostNapisane: 5 lut 2015, o 18:11 
Użytkownik

Ja używałem ZigBEE PRO potem przeszedłem na swoje SunBEE oparte o CC2530 z texasa
dobre sa też microchipowe moduły, zasięg spokojnie wystarcza na zastosowania domowe i niewielki ogród

obecnie wycofuję się z ZigBEE i przechodzę na tańsze WIFI

ZIGBee pracuje w sieci PAN

PostNapisane: 5 lut 2015, o 23:06 
Użytkownik

1. Każdy moduł ETRX357 może pracować w roli koordynatora, routera, urządzenia końcowego i usypianego urządzenia końcowego. Przy czym w ramach jednej sieci ZigBee musi być dokładnie 1 koordynator.
Tak jak piszesz chodzi zmiana konfiguracji pracy polega na wydaniu komendy ATS (zdalnie ATREMS), która modyfikując odpowiedni rejestr pozwala na wybranie typu urządzenia. Jednak aby ustawić moduł jako koordynator wystarczy, że ustanowi on nową sieć (AT+EN) i automatycznie zostanie przełączony do tej roli, a wszystkie inne moduły z ustawieniami fabrycznymi (routery) automatycznie się do niej dołączą.

2. Urządzenie końcowe nie może uczestniczyć w procesie przekazywania informacji do innych węzłów. Jak sama nazwa mówi jest to ostatni "liść" w topologii sieci.
Ustawienie jako router wyklucza możliwość jego usypiania (jest to oczywiste ze względu na utrzymywanie ruchu w sieci). Jednak jeżeli nie zależy Ci krytycznie na obniżeniu poboru energii to warto je konfigurować w tym trybie, bo znacząco poprawia to zasięg całej sieci. Innymi słowy nie musisz martwić się czy urządzenia się ze sobą komunikujące są w bezpośrednim zasięgu, czy nie. Poprawność transmisji zapewni ZigBee ;)

3. Bez problemu się przez strop z sygnałem przebijesz dla wbudowanej anteny, a dla zewnętrznej to już w ogóle nie ma o czym mówić i na zewnątrz będziesz miał zasięg :P
Testując zasięg w praktyce w ramach domu 1-piętrowego, byłem w stanie sterować urządzeniami znajdującymi się na strychu z poziomu parteru :D

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 6 lut 2015, o 11:33 
Nowy

Ok dzięki za informacje atmel trochę rozjaśniło mi to sprawę ;). Teraz chyba nie pozostaje nic tylko testy :P. Mam tylko jeszcze pytanie odnośnie wprowadzania tych komend AT do modułu, czy producent udostępnia do tego jakiś terminal? Czy jak to się odbywa?

Cytuj:
SunRiver napisał(a):
obecnie wycofuję się z ZigBEE i przechodzę na tańsze WIFI

Czy to wifi o którym wspominasz nie będzie zakłócać zwykłego bezprzewodowego internetu wifi? Czy będą wgl między nimi jakieś komplikacje?
Jeżeli mógłbyś podesłać link z jakiegoś sklepu do takiego modułu byłbym wdzięczny ;).

PostNapisane: 6 lut 2015, o 11:53 
Użytkownik

Tak na stronie producenta można pobrać program "http://www.telegesis.com/support/telegesis-terminal/ Telegesis Terminal", który jest w sumie zwykłym terminalem, ale ma zdefiniowane gotowe polecenia w postaci przycisków. Dla pierwszych testów nadaje się idealnie, bo rozjaśnia zasadę działania modułów.
Żebyśmy się dobrze zrozumieli dodam tylko, że każdy program terminala będzie współpracował z tymi układami, a więc nie jest niezbędne jakieś konkretne oprogramowani

PostNapisane: 6 lut 2015, o 12:25 
Użytkownik

@baryla92 jak jeszcze nie widzałeś
zainteresuj się tym http://www.sklep.atnel.pl/pl/p/ATNEL-WIFI232-T/110
może Ci się przyda do projektu.
Pełne wsparcie, poradniki, dedykowane oprogramowanie

PostNapisane: 6 lut 2015, o 12:27 
Moderator

baryla92 napisał(a):
to wifi o którym wspominasz nie będzie zakłócać zwykłego bezprzewodowego internetu wifi? Czy będą wgl między nimi jakieś komplikacje?

Jakie zakłócanie? jakie konflikty? ;) skoro moduły WIFI podłączasz do istniejącej już sieci WIFI którą masz w domciu ...
http://atnel.pl/atnel-wifi232-t.html

PostNapisane: 6 lut 2015, o 15:21 
Nowy

Ok, rozumiem. Myślałem po prostu, że ta komunikacja poprzez wifi będzie odbywać się np. na jakimś osobnym kanale i nie będzie miała jakby styczności z istniejącą siecią bezprzewodową w domu a tu niespodzianka ;). Czyli w tych modułach również możliwa jest zdalna konfiguracja poprzez ethernet.

PostNapisane: 6 lut 2015, o 15:24 

Cytuj:
Ok, rozumiem. Myślałem po prostu, że ta komunikacja poprzez wifi będzie odbywać się np. na jakimś osobnym kanale i nie będzie miała jakby styczności z istniejącą siecią bezprzewodową w domu a tu niespodzianka ;). Czyli w tych modułach również możliwa jest zdalna konfiguracja poprzez ethernet.

Wszystko zależy od użytego AP, bo one mają też swoje ograniczenia co do ilości obsługiwanych urządzeń. Po za tym zależnie gdzie mieszkasz, u mnie jest taki tłok, że najpierw musiałem skanować i szukać wolnego kanału, bo faktycznie przysiadała transmisja.

Kwestia ile modułów.

Ja robiłem projekt gdzie w hali produkcyjnej na jednym APku wisi 32 urządzenia na wizfi220 i wszystko śmiga ładnie bez problemów.

PostNapisane: 6 lut 2015, o 16:08 
Moderator

baryla92 napisał(a):
Czyli w tych modułach również możliwa jest zdalna konfiguracja poprzez ethernet.

A może by tak kolega obejrzał chociaż kilka tych poradników wideo o tych modułach - no przecież masz w nich odpowiedzi na swoje pytania ...

W skrócie moduły możesz podłączać jako kolejne stacje robocze (karty sieciowe) do całej swojej sieci WIFI i każdy z każdym modułem może się DOWOLNIE komunikować bez żadnego ale i zająknięcia ... Nie trzeba przestawiać żadnych kanałów - nie trzeba żadnych nawet nowych AP ... wszystkie chwyty dozwolone że tak powiem - komunikacja w każdą stronę jak chcesz i ile chcesz

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 6 lut 2015, o 22:23 
Nowy

Tak wiem wcześniejszego posta napisałem na szybko, że tak powiem. W późniejszej chwili czasu obejrzałem poradniki dlatego pytanie było zbędne przepraszam ;). Nic nie pozostaje tylko wziąć się do pracy i poskromić ten system ;) Dziękuje za wszystkie odpowiedzi.
Pozdrawiam ;)

Strefa czasowa: UTC + 1