Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 26 lis 2024, o 04:37

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 70 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 1 lut 2015, o 22:07 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
Kurdę aż mi się łezka w oku zakręciła jak zajrzałem do tego mega historycznego poradnika .... a gdzież ja bym w owym czasie przypuszczał że nadejdą takie "wifi-czasy"
ale się pozmieniało ;)

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 1 lut 2015, o 22:07 
Uzytkownik zasłużony dla forum.atnel.pl

mirekk36 napisał(a):
czy na pewno mówimy o tej obecnej najnowszej wersji z tą książką adresową IP ?

Tak (build 7)
mirekk36 napisał(a):
pewnie ta funkcjonalność nie pozwoli mi przespać jeszcze nie jednej nocy ....

Jak na ATB-BTM222 działa to może wystarczy spojrzeć na różnice. Lepiej się Mirku prześpij, a na dziś rozwiązaniem jest po prostu zaznaczenie ptaszka przy use string dla ATB-WIFI.

PostNapisane: 1 lut 2015, o 22:12 
Moderator

Krauser napisał(a):
a na dziś rozwiązaniem jest po prostu zaznaczenie ptaszka przy use string dla ATB-WIFI.

ok ale poczekaj bo może czegoś nie zrozumiałem ?

wcześniej jak pisałeś to nie miałeś na myśli ponownego ładowania wsadu z użyciem soft reset stringu ?

aaa zaraz zaraz - pytałeś może o opcję bez tego soft resetu - tylko z opcją ręcznego restartu procesora !

jeśli tak to ..... eeeeeeś - no i widzisz DOBRZE ŻE NAPISAŁEŚ, tak mocno grzebałem w kodzie żeby doprowadzić opcję z soft resetem do o wiele pewniejszego działania, że w ogóle ale to w ogóle zapomniałem o tym, że ktoś może chcieć używać z ręcznym resetem ... więc już chyba czuję gdzie babola walnąłem ;) i dlaczego to się wtedy tak dziwnie zachowuje

ok to już mi ulżyło - będę spał spokojniej właśnie dzięki tobie Krauser

w takim razie tego BUG'a wkrótce dopadnę i wypalę go do żywego - rozżarzonym żelazem :lol:

PostNapisane: 1 lut 2015, o 22:42 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

mirekk36 napisał(a):
w takim razie tego BUG'a wkrótce dopadnę i wypalę go do żywego - rozżarzonym żelazem

robaka to trzeba Mirku zalać, a nie przypalać :lol:

PostNapisane: 2 lut 2015, o 01:09 
Użytkownik

Panie Mirku, książka adresowa to lux pomysł. Parę dni temu zastanawiałem się czy jest możliwość stworzenia "lokalnego. DNS,a" żeby zamiast IP w pasku przeglądarki wpisać np SalonLed i od razu widać z którym modułem chcę gadać.
Poradnik jak zwykle super extra pobudzający i zachęcający do kodowania i wymyślania własnych zastosowań.

PostNapisane: 2 lut 2015, o 13:32 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
Krauser napisał(a):
Jeśli procesor ma na świeżo wgrany bootloader to odpowiedź na INFO jest natychmiastowa, ale jak się wyśle program to już nie działa. Jest polecenie Press uC RESET button..., ale jak wcisnę to wyskakuje Time OUT. Działa gdy zresetuję przed INFO, albo jak jest zaznaczony ptaszek use string z tym, że i tak wciskam reset dla urządzeń które nie obsługują komend AT.

Szczerze mówiąc to walczę ostatnio wciąż z tą opcją tzn staram się to polepszać. W najnowszej wersji przynajmniej w moich pierwszych testach wypadało to już o wiele lepiej albo w ogóle zawsze dobrze - no ale ... liczę się z tym, że jeszcze mogą być jakieś zaciachy .... dzięki za info .... pewnie ta funkcjonalność nie pozwoli mi przespać jeszcze nie jednej nocy ....

ale posłuchaj ważne pytanko - czy na pewno mówimy o tej obecnej najnowszej wersji z tą książką adresową IP ?

Walczyłem z tym kilka dni temu ...
przed resetem uC przez komendę AT dałem delay 1000 ms nic nie pomogło mimo iż ustawione w BLS oczekiwanie 4 sekund.
Wywaliłem tego delaya i też nie dałem rady kolejny raz wgrać wsadu ani wybrać info.
Resetowałem procka guziolem też nic.

Dałem testowo delay 50 ms i uwaga za każdym razem mogę odczytać info i wgrać wsad.

Wydaje mi się że Mirku coś masz nie tak z tą opcją wait w BLS.

Mimo wszystko jak przed włączeniem watchdog dałem 50 ms to wszystko śmiga aż miło.

Książka adresowa ba strzał w dychę można powiedzieć że 8 pozycji to mało ale można też i powiedzieć że 8 pozycji to dużo :)
nie mniej ważniejsze uC -> WIFI można dać na listę a te co już działają w 100% można zawsze sprawdzić jaki IP bądz zapisać w notatniku :)

PostNapisane: 2 lut 2015, o 14:29 
Moderator

majster napisał(a):

Z którą opcją ? ;) .... źle było TYLKO bez SOFT RESET czyli wtedy gdy chciało się ręcznie procka zresetować

ale teraz już ... proszę bardzo potestować - jest świeża ciepła jeszcze wersja "build 8" !!! ;)

dzięki Krauser ;) - jako pierwszy wypatrzyłeś i wynalazłeś w przyrodzie tego potwora BUG'a ;) ale już po nim - gatunek zaginął wraz z odejściem ery "build 7" :lol:

PostNapisane: 2 lut 2015, o 15:16 
Użytkownik

A propos bugów :) Mirku wiesz mniej więcej kiedy będziesz mógł zająć się tym bugiem co opisałem tutaj topic9817.html

Bo dalej siedzę na wersji 69 gdzie jest wsio ok, a przez to nie mogę dalej testować wersji 70 hehe :P

PostNapisane: 2 lut 2015, o 17:03 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
majster napisał(a):

Z którą opcją ? ;) .... źle było TYLKO bez SOFT RESET czyli wtedy gdy chciało się ręcznie procka zresetować

ale teraz już ... proszę bardzo potestować - jest świeża ciepła jeszcze wersja "build 8" !!! ;)

dzięki Krauser ;) - jako pierwszy wypatrzyłeś i wynalazłeś w przyrodzie tego potwora BUG'a ;) ale już po nim - gatunek zaginął wraz z odejściem ery "build 7" :lol:

Miałem złożoną płytkę z wielkim prototypem od ok 1,5 miesiąca ... którą wczoraj zneutralizowałem i przenoszę wszystko na płytkę docelową więc jak tylko ją złożę przetestuję czy problem pojawia się nadal w nowym buildzie 8.

PostNapisane: 2 lut 2015, o 17:18 
Moderator

majster napisał(a):
więc jak tylko ją złożę przetestuję czy problem pojawia się nadal w nowym buildzie 8.

build 8 już nieaktua;lny ;)

panowie świeży ciepły BUILD 9 czeka ponieważ kolega matw wykrył jeszcze innego buga i zanim go zauważyliście - został wypalony z korzeniem ;)

PostNapisane: 2 lut 2015, o 17:26 
Użytkownik

supeł :) kończę lutować i obadam czy dalej mam problem z wykrywaniem procka gdy już wsad jest załadowany i przy kolejnym załadowaniu musiałem w komendzie AT dać 50 ms w delayu ... za max 30 minut dam znać co i jak ... mam nadzieję że moja po poprawkach płytka będzie działała od kopa :)

PostNapisane: 2 lut 2015, o 18:41 
Uzytkownik zasłużony dla forum.atnel.pl

mirekk36 napisał(a):
gatunek zaginął wraz z odejściem ery "build 7"

Nie do końca. Po starcie sytemu / resecie modułu ATNEL-WiFi. Nadal jest ten sam problem, ale jak już raz zaznaczy się ptaszka use string i wykona ponownie to następnym razem już działa. Opcja use string może być odznaczona, a program MkBootloader zrestartowany. Coś jakby po resecie moduł ATNEL-WiFi miał jakieś śmieci, a po wysłaniu dowolnej komendy działa poprawnie.

PostNapisane: 2 lut 2015, o 20:33 
Moderator

Krauser napisał(a):
mirekk36 napisał(a):
gatunek zaginął wraz z odejściem ery "build 7"

Nie do końca. Po starcie sytemu / resecie modułu ATNEL-WiFi. Nadal jest ten sam problem, ale jak już raz zaznaczy się ptaszka use string i wykona ponownie to następnym razem już działa. Opcja use string może być odznaczona, a program MkBootloader zrestartowany. Coś jakby po resecie moduł ATNEL-WiFi miał jakieś śmieci, a po wysłaniu dowolnej komendy działa poprawnie.

Racja .... już naprawione ... ale , już wyjaśniam w czym była rzecz ;)

bo to po restarcie modułu WIFI ten pierwszy raz nie chciało zadziałać z czystą sprzętową opcją RESET, a gdy się chociaż raz użyło soft reset to później już działało ;)

więc tak:

1. w obecnej wersji programu "build 9" działałoby to od pierwszego KOPA, ale wtedy gdyby się ręcznie podczas konfiguracji modułu WIFI wpisało na sztywno adres IP naszego komputera w ramce "Net protocol params" na dole ;) Tyle że hmm byłoby to niewygodnie RAZ z uwagi na to że nasz kom mógłby mieć adres z DHCP który czasem może się zmienić i wtedy kicha. DWA z uwagi na to, że ciężko byłoby z DOWOLNEGO kompa w sieci przeprowadzać taką operację a czasem przecież tak bywa - ja z tego korzystam tzn z wielu kompów robię takie rzeczy ... więc!

2. więc powstała wersja "BUILD 10", która już teraz ABSOLUTNIE rozwiązuje ten problem, czyli można sobie tego adresu IP (jak wyżej opisałem) nie ustawiać - a i tak wszystko ZADZIAŁA ;) tym razem od pierwszego kopa. Uuuuuuf zapraszam do sprawdzenia i przetestowania ....

PostNapisane: 2 lut 2015, o 21:03 
Użytkownik

Mirku no miałem mały omsk z czasem ale stwierdzam iż wywaliłem delay 50 ms z funkcji AT+RST i teraz przy build 10 śmiga to pięknie widocznie bug uciekł z programu całkiem przypadkowo przy innej poprawce buga który mógł być związany z moim opisem.

Działa pięknie
pozdrawiam

PostNapisane: 2 lut 2015, o 21:10 
Użytkownik

majster napisał(a):
...widocznie bug uciekł...
U Mirka żadem BUG nie ucieka, one są skrupulatnie wypalane w zarodku ogniem piekielnym! :lol: :lol:

PostNapisane: 2 lut 2015, o 21:42 
Użytkownik

matw napisał(a):
majster napisał(a):
...widocznie bug uciekł...
U Mirka żadem BUG nie ucieka, one są skrupulatnie wypalane w zarodku ogniem piekielnym! :lol: :lol:

No można i tak to nazwać :)

Namazane ze smarta.

PostNapisane: 3 lut 2015, o 00:15 
Użytkownik

Panie Mirku! Testowałem i testowałem ten Build10 na dwóch kartach ATNEL-WIFI232-T, virtualnych comach z USR-VCOM, bluetooth ATB-BTM-222, ftdi, a nawet po max232 i zwykłym porcie com, na dwóch różnych prockach, zestawie ATB z Atmega32 i Atmega328 na stykówce, z soft reset, z hard reset itp. itd. Chyba wszystkie możliwe kombinacje! Oczywiście przy okazji dużo się nauczyłem!
Wypalił pan chyba tym razem wszystkie bugi ogniem piekelnym!
Mam tylko jedno pytanie odnośnie wgrywania bootloadera. Do megi328 zajęło to chwilę, ale za to do megi32 to wieki. Oba procesory na zewnętrznym kwarcu 11.0592 Mhz, prędkość 115200. Czy coś przeoczyłem? Oczywiście po wgraniu bootloaderów samo wgrywanie docelowych programów odbywa się bardzo szybko.

PostNapisane: 3 lut 2015, o 00:30 
Moderator

anshar napisał(a):
Wypalił pan chyba tym razem wszystkie bugi ogniem piekelnym!

:twisted:

anshar napisał(a):
Mam tylko jedno pytanie odnośnie wgrywania bootloadera. Do megi328 zajęło to chwilę, ale za to do megi32 to wieki. Oba procesory na zewnętrznym kwarcu 11.0592 Mhz, prędkość 115200. Czy coś przeoczyłem?

Jakie wieki? ;) a czymże ty kochanieńki wgrywasz te wsady do procka. Programatorem wbudowanym w ATB ? Pomyśl sobie - twój wsad który później wgrywasz bootloaderem jest pewnie mały - a wsad samego bootloadera no MUSI przelecieć CAŁĄ pamięć flash ... czyli tak jakbyś wgrywał TŁUSTY wsad .... Więc gdybyś miał później do wgrania botloaderem też taki tłusty wsad to trwałoby to dłużej - to JEDNO

a drugie programator wbudowany w ATB można spróbować nieco przyśpieszyć - wpisując parametr 250000 w to pole
Obrazek

------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]

ale i tak nieco szybciej idzie wgrywanie większych wsadów za pomocą np USBASP

PostNapisane: 3 lut 2015, o 00:57 
Użytkownik

No i wszystko jasne! No tak! Dziękuję za wyrozumiałość! Zasugerowałem się wielkością bootloadera, bo przecież maciupki jest, a faktycznie to całą pamięć musi przelecieć! :roll:
Faktycznie megę32 męczyłem wewnętrznym programatorem, a mege328 USBASP. :oops:
Zaraz z ciekawości przetestuję na USBASP i z baudrate=250000.
O już jest mkAVR Calculator build 71!
No ale fiuczera z kawą niestety nie widzę :cry:

------------------------ [ Dodano po: 12 minutach ]

Podłączyłem USBASP i zaprogramowałem z baudrate 250000! No i zupełnie inna bajka! Różnica jest kolosalna! Przyda się ta wiedza zapewne przy większych wsadach i prockach! Dziękuję za pomoc! :D

PostNapisane: 3 lut 2015, o 04:38 
Użytkownik

Może dołożę coś ciekawego od siebie odnośnie bootloadera. Po raz pierwszy zacząłem z nim zabawę, troszkę się namęczyłem ale ruszył. Próba wgrania wsadu przez FT232 procek zamiast łykać wsad - wieszał się. To samo było z ATB-Wifi - program wieszał mi procka. Doszło do tego, że o mały włos już nie rzucałem elektroniką i łaciną ... I nagle olśnienie - jedna, malutka, nigdy wcześniej nie zajmująca mi głowy zworka przy klawiszu reset (zworka od resetu arduino). Po jej rozłączeniu nagle wszystko ładnie śmiga.

Mirku - jesteś wielki.

PostNapisane: 3 lut 2015, o 18:31 
Nowy

już MkAvrCalculator build 71 ?

PostNapisane: 3 lut 2015, o 19:06 
Moderator

macius23pl napisał(a):
już MkAvrCalculator build 71 ?

Wkrótce się pojawi ;) na razie się jeszcze smaży, dusi, gotuje ;) ....

PostNapisane: 3 lut 2015, o 20:08 
Użytkownik

Gotuje? To jednak będzie ta kawa?! :D

PostNapisane: 3 lut 2015, o 21:10 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

w build 11 warto zmienić na bieżący 2015 rok.

Obrazek

PostNapisane: 3 lut 2015, o 21:11 
Moderator

Cytuj:
w build 11 warto zmienić na bieżący 2015 rok.

tyż prawda ;)

PostNapisane: 20 lut 2015, o 14:38 
Użytkownik

Witam. Jeszcze nigdy nie używałem bootloadera. Zacząłem teraz od razu z wi-fi. I jest coś nie tak. Jak załaduję BLS to odczytuje procka i wsad się ładnie ładuje. Ale jak wgram wsad przez AtbUsb to już nic nie działa. Reset at+rst działa, ale wyskakuje Time-Out. Jak się załaduje bootloader to już można tylko przez niego programować ?

PostNapisane: 20 lut 2015, o 14:45 
Użytkownik

Dokładnie tak jak wgrasz bootloadera to musisz tylko przez niego aktualizować wsad, ponieważ jak później wgrasz program USBasp to bootloader zostaje wykasowany z pamięci i dlatego otrzymujesz TimeOut

PostNapisane: 20 lut 2015, o 14:48 
Użytkownik

No to jasne. Dzięki za odpowiedź.

PostNapisane: 20 lut 2015, o 16:03 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

luki napisał(a):
jak później wgrasz program USBasp to bootloader zostaje wykasowany z pamięci

Obszar bootloadera można sobie zabezpieczyć lockbitami przed zapisem. Nie wiem jak to się sprawdza w praktyce, ale możliwość jest.

PostNapisane: 20 lut 2015, o 16:11 
Użytkownik

Własnie widzę ze jest taka opcja ale nigdy nie bawiłem się LockBitami więc się nie wypowiem z tej kwesti.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 70 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1