Na prawdę nie wiem po co to liczenie całe w przypadku takiej pojedynczej diody LED
Tzn tfuu no warto poznać podstawy jak to się oblicza i o co tu chodzi .... zdecydowanie
ale jak się zabierzesz za to praktycznie
to szybko się okaże że zrobienie białego koloru to po prostu banał jak jedzenie bułki z masłem i serem
robisz sobie 3x PWM i jakieś płynne sterowanie
no toż co za problem sobie jeszcze wyświetlać na jakimś LCD procentowe wartości każdego PWM'a i regulujesz ... jak dasz wszystkie na max, to w zależności od diody będziesz miał czasem nadwyżkę jakiegoś koloru albo dwóch - to normalne. Zmniejszasz wtedy o kilka procent i patrzysz ....
Najlepsze bywają pewne diody w obudowach PLCC, które używają w taśmach RGB, mają przepięknie zestawione poziomy jasności każdego koloru na tyle że prosty dobór rezystorów i po wysterowaniu na maxa nawet bez PWM'a masz piękny biały kolor
ale ty tu zaczynasz widzę rozważać teorię rodem z kosmosu zamiast sobie to włączyć i zobaczyć
na samym początku SunRiver napisał ci że uzyskanie idealnie białego koloru jest praktycznie niemożliwe
... Tyle że z tą dokładnością do której się próbujesz przymierzać to jest tak jak w przypadku gdy każda początkująca osoba z prockami chce usilnie zrobić równe odmierzanie jednej sekundy
Po pierwsze musisz mieć coś (jakieś tworzywo), które będzie np dobrze rozpraszać światło ponieważ w przeciwnym wypadku po bokach diody jeśli będzie w pobliżu np jakiejś ściany itp będziesz miał widoczne poświaty składowych kolorów R i G i B
Poza tym sam wiesz że są różne barwy cieplne białego koloru
bo zaraz zaczniesz w to wnikać
... po co ? Tym bardziej, że jeszcze każde oko jest inne
...
jeszcze raz mówię, włącz sobie nawet na próbę wszystkie diody na max
przy maksymalnym dopuszczalnym ich prądzie czy tam przy 80% tego prądu (czyli dajesz po równo) a już będziesz zaskoczony jak to ładnie biało wygląda
bo czuję że na razie tylko teoretyzujesz bez spróbowania tego na byle jakiej diodzie RGB w praktyce. A podłączenie takiej byle jakiej diody małej mocy (bo łatwiej podłączyć za pomocą zwykłych małych rezystorków) dużo by ci powiedziało na ten temat.
Bo teorii to jeszcze 500 różnych usłyszysz - i pewnie każdy ma po części rację - tylko że nie ma co podchodzić do tematu jak do jeża
www.youtube.com/mirekk36 ]