Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 26 sty 2025, o 07:58

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 2 lut 2015, o 02:27 
Użytkownik

Cześć!

Postanowiłem wstawić taki link do symulacji doświadczeń z Fizyki, Chemii i Biologii, który znalazłem na stronie Uniwersytetu w Colorado:
http://phet.colorado.edu/en/simulations/translated/pl

Są tam co prawda przedstawione podstawy (chociaż symulacja całki i pochodnej... no nie wiem czy tak do końca są to podstawy), ALE wstawiam, bo być może Ktoś dowie się w ekspresowym tempie (zobaczy jak wygląda jakieś ciekawe zjawisko naukowe)...

Tak na marginesie czego innego szukałem a co innego znalazłem... ;) -jak zwykle.
Szukałem związku/ów pomiędzy: strukturą krystaliczną, wpływem na tą strukturę pola magnetycznego (i jednorodnego i niejednorodnego i jakiego tam jeszcze) oraz związku z wpływem ciepła na strukturę krystaliczną metalu podczas gdy jest ono poddane wpływowi pola magnetycznego.

Pozdrawiam! j23 Jarek

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 2 lut 2015, o 07:03 
Użytkownik

Czyli chodzi Ci o zmianę momentów dipolowych i wyższych pod wpływem dostarczonej energii cieplnej, energii pola magnetycznego i czy elektrycznego też?
Jak się ładnie uśmiechniesz to Ci mogę co nieco wyjaśnić

PostNapisane: 2 lut 2015, o 08:39 

Cytuj:

Z względu że ma to związek z elektroniką, bardzo ładnie prosimy o tłumaczenie na forum.

Obrazek

PostNapisane: 2 lut 2015, o 20:11 
Użytkownik

WoodPaker napisał(a):
Czyli chodzi Ci o zmianę momentów dipolowych i wyższych pod wpływem dostarczonej energii cieplnej, energii pola magnetycznego i czy elektrycznego też?
No dobra.. spróbuję.. ;) Jeszcze tylko taka sprawa: co prawda mnie chodziło o to dokładnie o czym wspomniałeś, ale jeszcze jakby trochę bardziej szczegółowo, otóż w odniesieniu do STRUKTURY KRYSTALICZNEJ metalu (przewodnika), ponieważ ma to ścisły związek z magnetycznym momentem spinu niesparowanego elektronu (gdy elektrony są niesparowane metal wykazuje cechy paramagnetyka, lub ferromagnetyka). Z kolei tzw. temperatura Curie całkowicie burzy porządek w ferromagnetyku i wtedy najczęściej ferromagnetyk zamieniany jest w paramagnetyk (nie będę tłumaczył w tej chwili dokładnie, ale chodzi o pętlę histerezy danego ferromagnetyka).
Teraz tak... Dlaczego uważam, że jest to ważne z punktu widzenia elektroniki? Otóż wiele cewek posiada rdzeń właśnie z ferromagnetyka, czasem z paramegntyka, albo rdzeń powietrzny, co nie oznacza, że jest to "pusta" cewka, bo wtedy za rdzeń robi powietrze, którego współczynnik przenikalności magnetycznej wynosi:1,0000004 (dla próżni wynosi 1 i dlatego we wzorach pomija się przenikalność magnetyczną ośrodka, co uważam za błąd).

W związku z powyższym...
Proszę Kolego WoodPaker!
Wytłumacz mi tą kwestię o której wspomniałeś!

A tutaj mój ładny (mam nadzieję) uśmiech ;)
Obrazek

Jeszcze raz bardzo proszę o wytłumaczenie mi kwestii:
Zmiany momentów dipolowych i wyższych pod wpływem dostarczonej energii cieplnej, energii pola magnetycznego i elektrycznego.

Jeszcze na koniec powiem taką ciekawostkę, a mianowicie ostatnio naukowcom udało się odkryć coś takiego jak Gaz Fermi'ego, czyli idealny gaz kwantowy.
Tutaj podaję link do poczytania sobie:
http://kopalniawiedzy.pl/gaz-kwantowy-gaz-Fermiego-lit-6-gwiazda-neutronowa-plazma-kwarkowo-gluonowa-John-Thomas-Duke-University,12042
albo może taka ciekawostka kogoś zainteresuje (bardziej aktualna):
http://kopalniawiedzy.pl/ATLAS-bozon-Higgsa-rozpad-Higgs-Hunters-LHC-Wielki-Zderzacz-Hadronow,21473

Pozdrawiam! j23 Jarek

PostNapisane: 2 lut 2015, o 21:46 
Użytkownik

Obiecałem to zrobię ale są dwa pytania. Jak stoisz z rachunkiem operatorowym? Czy mogę to zrobić po sesji bo na razie multum egzaminów :/

PostNapisane: 2 lut 2015, o 22:27 
Użytkownik

WoodPaker napisał(a):
Obiecałem to zrobię ale są dwa pytania. Jak stoisz z rachunkiem operatorowym? Czy mogę to zrobić po sesji bo na razie multum egzaminów :/

Kolego WoodPaker jeśli chodzi o to, że zrobisz to po sesji to nie ma sprawy. Na razie skup się żeby na 100% zaliczyć całą sesję i tylko to się liczy.

Co do drugiej sprawy, mianowicie jeśli chodzi o rachunek operatorowy, to znam całki i chyba kiedyś dawno na studiach to miałem, ale... zapomniałem. ;) Zresztą nie szkodzi - dla mnie to nie jest problem wziąć sobie materiał i przypomnieć. Problem jest gdzie indziej, a mianowicie.. Ja to zrozumiem, ale gdzieś tak chyba przynajmniej ok.70% osób z forum tego nie zrozumie. Hmm.. Jakby to określić... Dobrze by było, żeby oprócz wzorów było podane jakieś krótsze, ogólne wyjaśnienie. Coś w rodzaju wstępu dla osób, które chcą się w to bardziej wgryźć. Mam na myśli tłumaczenie typu, że nie od razu ładuję równania z całkami i co z nich wynika, plus jakieś wykresy. Chodzi mi raczej o bardziej prozaiczną sprawę:

jak zachowuje się struktura krystaliczna metalu, pole magnetyczne i pole elektryczne - w czterech sytuacjach:
1. Stabilna sytuacja - pole magnetyczne + pole elektryczne współoddziałuje na strukturę krystaliczną metalu przy braku zauważalnych zmian na te pola powodowanych zmianą struktury.
2. Przed osiągnięciem temperatury Curie, ale temperatura wzrasta w związku z tym jak rozumiem atomy struktury krystalicznej otrzymują kwanty promieniowania cieplnego, zmienia się wzajemność oddziaływań sił jądrowych, zmienia się zależność oddziaływać sił proton-elektron, pewnej zmianie może już ulegać struktura krystaliczna metalu.
3. Struktura krystaliczna metalu jest poddana działaniu temperatury Curie, siła oddziaływań jądrowych jest tak duża, że większość wiązań międzyatomowych tworzących strukturę krystaliczną zostaje rozwiązanych i tym samym "burzy" się obecna struktura krystaliczna, a sam metal (obserwowany z nieco bardziej odległej perspektywy) przypomina ciepłą kluskę, która niemal zmienia stan skupienia ze stałego w stan ciekły.
4. Następuje ochłodzenie metalu, atomy ponownie ustawiają się w pewnej strukturze krystalicznej, jednak innej niż tej która była przed wzrostem temperatury. Jeśli metalem był ferromagnetyk to stracił on swoje cechy magnetyczne zamieniając się w paramagnetyk.

4 różne sytuacje = 4 różne tabelki z wspólnymi wartościami dla:
- ogólnych parametrów pola magnetycznego
- ogólnych parametrów pola elektrycznego
- parametry energii cieplnej (głównie wartość temperatury)

Wiem, że częściowo ja tutaj to opisałem, ale to jest BARDZO, BARDZO, BARDZO ogólnie, a wolałbym wiedzieć, mieć pewność czy gdzieś jest błąd, na ile duży, jaka jest krytyczna wartość temperatury, np. nagrzania drutu, lub rdzenia cewki gdy zmieni się jego przenikalność magnetyczna i czy to zawsze jest temperatura Curie, czy są sytuacje gdy może to być temperatura niższa niż temp. Curie (tzn. ta wartość gdy przenikalność magnetyczna zmienia swoją wartość).

Mam nadzieję, że nie zamotałem za dużo, no i że nigdzie się nie pomyliłem. ;)

Czy coś takiego jest możliwe do wykonania Kolego WoodPaker? ;)
Jeśli tak, to bardzo proszę o pomoc! - PO SESJI

A tak w ogóle to życzę powodzenia na sesji, żebyś wszystko w terminie zaliczył tak jakbyś tego chciał! Trzymam kciuki!

Pozdrawiam! j23 Jarek

Ostatnio edytowano 3 lut 2015, o 01:07 przez j23, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: 2 lut 2015, o 23:31 
Użytkownik

Dziękuje ale raczej módl się żeby studenci zaliczyli :geek: hehehe

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

Można to zrobic w sposób popularno-naukowy ale to nie wyjaśni wielu rzeczy, można to zrobić szeroko ale na to nie mam czasu. Można to zrobić pół na pół ale tu jednak wymagana jest podstawowa znajomość matematyki wyższej. I chociaż rozumienia "znaczków" w równaniach maxwella :)
Poszukam jakichś publikacji i popatrzę co tam ciekawego nabazgrali tak żeby dało się zrozumieć :D

------------------------ [ Dodano po: 19 minutach ]

A przy okazji tam masz symulacje struktury pasma pod działaniem pola elektrycznego. Od tego trzeba zacząć

PostNapisane: 2 lut 2015, o 23:54 
Użytkownik

WoodPaker napisał(a):
Można to zrobic w sposób popularno-naukowy ale to nie wyjaśni wielu rzeczy, można to zrobić szeroko ale na to nie mam czasu. (...)

Kolego WoodPaker podaj może jakieś linki do źródeł wiedzy. PW też czytam w razie czego -gdyby potrzebny był "wewnętrzny" obwód łączności. ;) Mam tu na myśli sytuację, że skoro Ty tego nie będziesz miał czasu opracować szerzej, może ja się tym zajmę.. Zobaczymy - w każdym razie jakby co to się postaram.

Acha.. i tak opracuję taką ciekawostkę (nie wiem, czy można to będzie nazwać poradnikiem) dotyczącą cewek/transformatorów w zależności od materiału rdzenia, ilości nawinięcia zwojów, otoczenia (środowiska). Chcę to zrobić dobrze tzn. z obrazkami, wzorami, etc. W tym celu m.in. męczę się teraz nad poprawnością niektórych zjawisk fizycznych... ;)

A co do sesji, to oczywiście trzymam kciuki żeby studenci zaliczyli. W takich momentach przypomina mi się ten kawał o tych 3-ech grupach studentów: z Akademii Med., Uniwerku i Politechniki... ;) ale nie będę go opowiadał, bo i tak każdy go zna, a to jest stary kawał "z brodą" ;)

Pozdrawiam! j23 Jarek

Ostatnio edytowano 2 lut 2015, o 23:57 przez j23, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 2 lut 2015, o 23:56 
Użytkownik

I oni zdadzą!
A linki do wiedzy.... Nie sadzę żebyś miał dostęp ale mogę Ci mimo wszystko podsunąć
http://scifinder.cas.org
http://scopus.com

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 3 lut 2015, o 00:00 
Użytkownik

WoodPaker napisał(a):
I oni zdadzą!
Hehe :D :lol: :lol: :lol: :D -tak jest. Mimo to nie przestaję zaciskać kciuków ;)

PostNapisane: 3 lut 2015, o 00:07 
Użytkownik

Po sesji poszukam artykułów, przeglądnę i podzielę się nimi z Tobą. Wtedy razem coś opracujemy co będzie zrozumiałe nie tylko dla tych bardziej zaawansowanych.

Strefa czasowa: UTC + 1