Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 29 lis 2024, o 18:37

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 23 gru 2014, o 12:14 
Użytkownik

Mirku, w wersji build 70 zauważyłem, że przy starcie programu automatycznie sprawdzany jest podłączony procesor.

Jeżeli nie jest to błąd, a celowa funkcjonalność to bardzo proszę o dodanie opcji "sprawdzanie procka przy starcie" w ustawieniach programu, aby każdy kto potrzebuje mógł se ją włączyć :D

Sprawia mi to problem ponieważ najczęściej uruchamiam Calca, aby mieć w eclipse gadget podane wartości pamięci dla mikrokontrolerków. Nie mam jeszcze wtedy podłączonego programatora do konkretnego i dopiero po wprowadzeniu poprawek w eclipse podłączam odpowiedniego. W sumie to akurat w tym przypadku w ogóle nie korzystam ze sprawdzenia procka w kalkulatorze tylko programuje z poziomu Eclipsa.

Dlatego przy starcie Calculatora wyskakuje mi okienko z AVR dude o braku połączenia :)

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 gru 2014, o 12:18 
Moderator

ale to coś bardzo dziwnego .... czy ktoś też to potwierdzi ?

pytam bo jestem zaskoczony - nie powinno oczywiście tak być - pewnie to jakiś BUG ale dziwne - że u mnie się np nie pojawia. A może masz odpalony Eclipse Gadget ? ... bo jeśli tak - to może taki objaw występować

PostNapisane: 23 gru 2014, o 12:29 
Użytkownik

A no rzeczywiście. Jeżeli uruchamiam bez uruchomionego gadgeta to jest wszystko ok.

Jeżeli natomiast wcześniej gadget był uruchomiony z ustawionym procesorem to wtedy Calc próbuje sprawdzić go automatycznie przy starcie.

Odwrotnie również jest tak, że jak uruchomię Calca i później gadgeta i przeprowadzę w eclipse kompilacje to Calck próbuje wtedy sprawdzić tego procka.

Czy tak ma być?

Ostatnio edytowano 23 gru 2014, o 12:33 przez misiulu, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 23 gru 2014, o 12:30 
Moderator

ale co przy wyłączonym gadżecie nadal tak się dzieje z MkAvrCalcem ?

PostNapisane: 23 gru 2014, o 12:38 
Użytkownik

Przy wyłączonym gadgecie jest wszystko ok.

Wygląda na to, że to się dzieje w momencie połączenia za pierwszym razem gadgeta z Calciem. Bo po nieudanej nawet próbie sprawdzenia procka w Calcu późniejsze kompilacje w eclipse nie wywołują już tego sprawdzenia.

------------------------ [ Dodano po: 4 minutach ]

Sprawdziłem w wersji build 67 bo akurat taką jeszcze miałem na dysku ściągniętą i ten efekt nie występuje. Czyli po synchronizacji między gadgetem i Calckiem w Calcu ustawiają się wszystkie parametry łącznie z procesorem lecz nie jest robiona czynność taka jak po wciśnięciu "Sprawdź podłączony AVR".

------------------------ [ Dodano po: 9 minutach ]

Hmm no posprawdzałem jeszcze i okazało się, że jednak te sprawdzenie wykonywane jest za każdym razem jak w gadgecie zmieni się procesor. Tzn. wystarczy wybrać inny projekt w eclipse z innym mikrokontrolerem i już Calc robi sprawdzanie. Późniejsze kompilacje tego samego projektu nie powodują jednak ponownego sprawdzenia.

PostNapisane: 23 gru 2014, o 13:09 
Moderator

No ok bo jak widzisz po drodze była poprawka do Mcalca żeby zawsze wykrywał - procek - czasem nie wykrywał ;) ... i w takim razie jest mały BUG

ale już wiem co i jak - uda mi się go odtworzyć a co za tym idzie dokonać EXTERMINACJI przekętego BUG'a ;) ... proszę tylko o czas

PostNapisane: 23 gru 2014, o 13:18 
Użytkownik

Nie ma problemu. Nie jest to jakiś wielki problem uniemożliwiający pracę :D więc nie ma pośpiechu ;)

W razie jakby trzeba było coś potestować, zobaczyć czy sprawdzić to chętnie się polecam :)

PostNapisane: 2 lut 2015, o 15:28 
Moderator

a no tak - przyjrzałem się temu ostatnio i ....

posłuchaj - czy przypadkiem tak się nie dzieje TYLKO w sytuacji gdy masz już odpalony Eclipse Gadget ? bo jeśli tak no to - no to jak miałoby być inaczej .... wtedy pożądane jest od razu wykrycie procka

czy też zdarza ci się to gdy Eclipse Gadget masz w ogóle wyłączony ?

PostNapisane: 2 lut 2015, o 16:20 
Użytkownik

To jest Mirku tak jak wcześniej pisałem czyli jest to tylko i wyłącznie związane z Eclipse gadgetem.

Może opiszę to teraz jak to jest między wersją 69 i 70. Ogólnie programator mam połączony kabelkiem z procesorem z Huba USB. Do niego również mam podłączoną przejściówkę RS232, aby mi procesorek wysyłał jakieś tam dane na komputer. Również zapisuje sobie do testów wiele rzeczy w pamięci RAM. Po analizie danych, chce sobie wprowadzić poprawkę do kodu programu w eclipsie i nie koniecznie ją od razu wgrywać albo po prostu sobie popisać zupełnie co innego w danym momencie.

Aby tego dokonać odpalam sobie eclipsa, gadgeta i calculatora. Jaki jest efekt?:

- W wersji 69. Wszystko jest cacy, czyli kompiluję projekt w eclipsie i automatycznie gadget wyświetla mi informacje o tym projekcie oraz oczywiście w calculatorze pojawia się odpowiedni procek z projektu. Na ten czas praca układu jest niezakłócona. Mogę dalej pracować sobie w eclipse i nie wgrać ostatecznie nic do samego procka. Jak postanowię zmienić projekt na inny to wszystko jak za pierwszym razem ładnie się wczytuje i mój procesorek dalej nieprzerwanie sobie pracuje.

- W wersji 70. Po odpaleniu gadgeta, eclipsa i calculatora kompiluje projekt. Wszystko ładnie się wczytuje do gadgeta oraz do samego calculatora. Jednak patrzę na procesorek, a tu reset i wszystkie dane szlag trafił... Przecież w tym momencie nie chce zresetować procka tylko uruchomić eclipsa, aby sobie coś popisać. Myślę sobie ok poprawię kod, wgram do procesora i odpalę. Patrzę i na razie jest wszystko ok, procesor pracuje zgodnie z założeniami, zbiera sobie fajnie dane więc myślę sobie przejdę do innego projektu w między czasie, aby podłubać. Wybieram inny projekt w eclipse, kompilacja, ładnie w gadgecie dane się uzupełniły, w calcu również, ale patrze co? Procek zresetowany! I szlag wszystkie dane. Po co w tym momencie znowu niespodziewany reset?

Jest to uciążliwe. Czy nie wystarczy samo ustawienie procesora w calcu jak to jest w wersji 69, trzeba jeszcze robić te sprawdzenie fizyczne jaki jest procek w układzie co powoduje przecież fizyczny jego reset?

Mi bardzo pasuje jak to jest w wersji 69. Jakie są plusy tego rozwiązania w wersji 70 z niekontrolowanym resetem?

Ja wiem, że w większości przypadków nie ma to znaczenia bo np. reset nic nie wnosi do działania samego układu albo ludzie podłączają programator dopiero jak chcą wgrać nowy wsad przez co omijają tę niedogodność. Mi wygodniej akurat jak programator jest wpięty cały czas bo mniej odłączania i podłączania kabli oraz korzystam z zasilania USB przez programator akurat w tym przypadku.

Mam nadzieję, że teraz udało mi się jakoś wyjaśnić co i jak :) Jakby co to jak zawszę mogę coś jeszcze sprawdzić czy zobaczyć jakby były pytania :)

PostNapisane: 2 lut 2015, o 16:53 
Moderator

ok misiulu - problem solved (czyli rozwiązany)

teraz tylko trzeba poczekać na nowszą wersję build 71 ;)

PostNapisane: 2 lut 2015, o 16:58 
Użytkownik

Nie ma problemu :) Dziękuję ślicznie!

A powiedz czy to był po prostu BUG, czy zmieniłeś zamierzoną funkcjonalność? Bo wiesz, ja to nie chce się narzucać wszystkim innym. Może komuś odpowiada tak jak było? :>

PostNapisane: 2 lut 2015, o 17:05 
Użytkownik

A dało by się jeszcze dołożyć taką małą opcję, aby po każdej np. trzeciej (możliwość ustawienia) kompilacji w Eclipsie mkAVR Calculator zaparzał kawę (oczywiście tylko i wyłącznie w kubku Atnelowskim)? :D

PostNapisane: 2 lut 2015, o 17:28 
Moderator

misiulu napisał(a):
A powiedz czy to był po prostu BUG, czy zmieniłeś zamierzoną funkcjonalność?

wiesz - wcześniej to była moja zamierzona funkcjonalność ... ale ... no ja działałem tak że jak już to nad jednym projektem ślęczałem albo często na m32. Nie doszedłem jeszcze do sytuacji że np mam dwa projekty rozgrzebane na akurat dwóch różnych prockach i przełączam się między nimi .... i jeszcze żeby mi akurat reset przeszkadzał .... pewnie by mi nawet nie przeszkadzał

zrobiłem to wtedy o tyle świadomie, że chciałem mieć zawsze od razu wczytane do MkAvrCalca właściwe fusebity na wszelki wypadek gdybym chciał coś w nich zmieniać - no ale teraz popatrzyłem na to z lekko innej strony ... i zwykle gdy MkAvrCalc działa z gadżetem to nie chodzi o zmiany fusów tylko żeby ew zaprogramować FLASH ... więc to wczytywanie - no uznajmy że nie musi być - ale.... ale też trzeba teraz o tym pamiętać - żeby rutyna nie zgubiła nas kiedyś

dlatego mogłem spokojnie wyłączyć to wykrywanie fizyczne procka i resetowanie ...

tak to się odbyło ;)

------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]

anshar napisał(a):
A dało by się jeszcze dołożyć taką małą opcję, aby po każdej np. trzeciej (możliwość ustawienia) kompilacji w Eclipsie mkAVR Calculator zaparzał kawę (oczywiście tylko i wyłącznie w kubku Atnelowskim)? :D

o żesz w mordkę ... kurczę no pomyślę i nad takim fiuczerem kiedyś hahahaha :lol:

PostNapisane: 2 lut 2015, o 17:50 
Użytkownik

A widzisz w sumie nie pomyślałem o tych Fusach. No ale chyba masz rację, że rzadziej się je zmienia jak się pracuje z eclipsem i gadgetem.

U mnie akurat taki dziwny przypadek z dwoma prockami bo mam Amtegę88, która komunikuję się z ATTiny25 po SPI. I przez to rozwija się po trochu kod na obu.

Dodatkowo testuję stabilność działania tych procków bo miałem losowe zawiechy w różnych momentach czasu. Okazało się, że stawało w pętlach do obsługi I2C. Napisałem obsługę błędów i z licznikiem czasu zostawiałem nawet na więcej niż 24 godziny, aby sprawdzić czy w każdym przypadku nie będzie problemów i może ciągle działać taki okres czasu dlatego jak rano wstałem, uruchomiałem programy i zapomniałem, że tak się stanie to pyk reset się zrobił i trzeba było od nowa :P

Ale jak mówisz u Ciebie to nie przeszkadzało i wykorzystywałeś fajną inną funkcjonalność dlatego miło mi że poszedłeś w moim kierunku. Jednak to z fusami też jest fajne i w większości przypadków byłoby przydatne dlatego może warto tu kompromis zawrzeć i dodać ptaszka w opcjach mkCalculatora np. "Sprawdzaj fizycznie procesor z gadgeta" albo jakiś podobny tekst i wtedy każdy by sobie według potrzeb zaznaczył. Przy czym domyślnie zostawić tę opcję włączoną dla większości czyli sprawdzanie fizyczne bo chyba większości się bardziej przyda :)

PostNapisane: 2 lut 2015, o 20:38 
Moderator

na razie damy tak jak jest i potestujemy ok ? bo tak mi łatwiej i szybciej na razie ten kłopot rozwiązać. A gdyby w toku ewolucji ten ptaszek domagał się spłodzenia - no to pomyślimy ;) ... wtedy będę musiał się zapłodnić jakimś pomysłem żeby go stworzyć :lol:

PostNapisane: 2 lut 2015, o 22:12 
Użytkownik

tak jest generale :>

Strefa czasowa: UTC + 1