Witam
Pierwszy raz zadaję pytanie na tym forum więc proszę o wyrozumiałość
Problem jest taki, że w momencie kompilacji programu w Eclipse (zwykłe miganie diodą) nie wyskakują żadne błędy i wszystko jest OK. Natomiast kiedy próbuję wgrać program do Atmegi wyskakuje taki błąd:
Kod:
avrdude_mk.exe: verifying ...
avrdude_mk.exe: verification error, first mismatch at byte 0x0000
0x12 != 0x00
avrdude_mk.exe: verification error; content mismatch
avrdude_mk.exe: safemode: Fuses OK
avrdude_mk.exe done. Thank you.
Compiled special for http://forum.atnel.pl (v5.11.1)
Radzę sobie w ten sposób, że przed kompilacją odpinam kabel programatora (USBasp z ATNEL) łączący go z komputerem (USB), następnie robię kompilację w Eclipse, podpinam programator ponownie do portu USB i dopiero teraz wgrywam program do Atmegi. Przechodzi bez żadnych problemów i wszystko działa.
Dodam jeszcze że w mcAVRCalculator Atmega jest wykrywana i taktowana jest na 8 MHz (tak samo mam ustawione w Eclipse). W zakładce "Programator AVR" w górnej części przy lock bajt wyświetla się 3F.
Dodam jeszcze że korzystam z własnej płytki uruchomieniowej a nie stykówki więc połączenia są lutowane. Mógłbym podejrzewać, że właśnie to wina jakiś złych połączeń wykonanych przeze mnie no ale jednak wszystko działa kiedy najpierw usb odpinam robię kompilację, znów podpinam usb i wgrywam program.
Krótko mówiąc:
Co zrobić aby można było wgrywać nowy program do mikrokontrolera bez potrzeby odłączania kabla USB?
Będę wdzięczny za pomoc.
edit: po napisaniu tego tematu minęło może kilkanaście minut i nie działa nawet wgrywanie kiedy wyjmę kabel. Dodatkowo w mkAVRcalculator lock bajt z 3F zmienił się na 00
Nie działa teraz nic niezależnie czy spróbuję podpiąć Atmegę na mojej płytce uruchomieniowej czy też testowo na płytce stykowej.
Pozdrawiam
Maciek