Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 8 sty 2025, o 20:44

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 30 sty 2015, o 14:58 
Nowy

Witam!

Jakiś czas temu zamontowałem i oprogramowałem centralę alarmową Satel CA-10 w domu moich rodziców.
Zrobiłem to z tzw. palca korzystając z manipulatora.
Od dłuższego jednak czasu zabieram się do podłączenia komputera pod tą centralę w celu dokonania kopii ustawień na wypadek awarii.
Nie ukrywam, że "czatuję" od długiegooooo czasu na przejściówkę USB-RS232 firmy Atnel, gdyż mój laptop nie posiada portu COM RS232 tylko USB.

Wszystko pięknie i ładnie, ale w ramach przeglądania parametrów w sklepie Atnel zauważyłem, że oferowana przejściówka ma wyprowadzone linie Rx, Tx i Gnd.
Według instrukcji z firmy Satel potrzebny jest kabel z podłączonymi również liniami DTR i CTS.

Obrazek

I teraz pytanie, czy ktoś wie, czy przejściówka ATB USB-RS232 będzie odpowiednia do podłączenia i programowania centrali z komputera bez sygnałów DTR i CTS?

Będę wdzięczny za wszelkie informacje.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 30 sty 2015, o 15:08 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

modul ATB-USB-RS232 ma wyprowadzone wszystkie sygnały w tym DTR i CTS jednak w standardzie TTL

PostNapisane: 30 sty 2015, o 15:11 
Moderator

Sharky napisał(a):
Wszystko pięknie i ładnie, ale w ramach przeglądania parametrów w sklepie Atnel zauważyłem, że oferowana przejściówka ma wyprowadzone linie Rx, Tx i Gnd.

W standardzie napięciowym RS232 owszem mamy do dyspozycji TYLKO TX i RX

ale w standardzie TTL mamy absolutnie WSZYSTKIE sygnały RS232 - wyprowadzone na złączu podwójnym goldpin.

PostNapisane: 30 sty 2015, o 23:17 
Nowy

Dzięki za informacje.

O tym, że wszystkie linie wyprowadzone są w standardzie TTL dowiedziałem się z dołączonego schematu oraz poradnika, w którym przejściówka była omówiona dość dokładnie.
Tak się składa, że firma Satel robiła w jednym czasie kilka typów central alarmowych, które miały do połączenia z komputerem wykorzystywany interfejs RS232 oraz RS232 TTL.
Tak się składa, że moja centrala ma standard RS232.

Zastanawiam się teraz, czy centrala dogada się z komputerem z wykorzystaniem podstawowych linii Rx, Tx oraz masy Gnd, czy też pozostałe muszą jednak występować do poprawnej komunikacji :?:

PostNapisane: 30 sty 2015, o 23:26 
Użytkownik

Kiedyś próbowałem połączyć się z tą centralką przejściówką na ft232. Miałem zrobioną konwersję na RS232 wszystkich linii i niestety centralka milczała. Pożyczyłem laptopa ze sprzętowym COMem i ruszyło od kopa.

PostNapisane: 31 sty 2015, o 00:10 
Moderator

savian86 napisał(a):
Kiedyś próbowałem połączyć się z tą centralką przejściówką na ft232. Miałem zrobioną konwersję na RS232 wszystkich linii i niestety centralka milczała. Pożyczyłem laptopa ze sprzętowym COMem i ruszyło od kopa.

Mówicie o jakimś programie na PC do obsługi tej centralki ? .... jeśli to jest jakiś (za przeproszeniem) stary szrot ten program - to niemożliwość korzystania z FT232 wynikać może nie z tego że on źle działa - tylko z tego że ten stary program MUSI gadać przez SPRZĘTOWY uart w PC a kompletnie nie potrafi gadać przez virtualne porty COM. Dużo starych programów ma takie problemy. Wtedy trzeba też sięgać po stare rozwiązania z lamusa - czyli MAX232 i stary port COM w kompie

PostNapisane: 31 sty 2015, o 00:16 
Użytkownik

Ja potwierdzam że centrale satel pracują przeważnie z standardem +-13v czyli rs232 z rs232ttl sie nie spotkałem a pracowałem na tym dużo . Centrale pracują poprawnie z ft232rl lecz z konwersją wszystkich potrzebnych sygnałów na samym rx i tx nie zadziała. Poniżej masz link do postu z schematem i wzorem w eagle do przejściówki która działa z centralami satela.

ps.który masz manilupator z ledami czy z lcd?

http://forum.atnel.pl/topic9969.html

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 31 sty 2015, o 01:16 
Nowy

driver0207 napisał(a):
Ja potwierdzam że centrale satel pracują przeważnie z standardem +-13v czyli rs232 z rs232ttl sie nie spotkałem a pracowałem na tym dużo .

Przykłady central firmy Satel ze standardem RS232 TTL - CA–5, CA–6, RX–2K, RX–4K, RXH–1K, RXH–2K, RXH–4K, RE–4K, ACCO–KP, ACCO–KP–PS, ACCO–KPWG, ACCO–KPWG–PS, ACTIVA, GPRS–T1, GPRS–T2, MICRA, VERSA.

Cytuj:
Centrale pracują poprawnie z ft232rl lecz z konwersją wszystkich potrzebnych sygnałów na samym rx i tx nie zadziała.

Dzięki za informacje - właśnie chciałem uzyskać informację od osoby, która programowała już centrale Satel.

Cytuj:
Poniżej masz link do postu z schematem i wzorem w eagle do przejściówki która działa z centralami satela.

Dzięki, już ściągnąłem schemat i wzór płytki.

Cytuj:
ps.który masz manilupator z ledami czy z lcd?

Instalacja jest w domku jednorodzinnym.
Jest zainstalowany jeden manipulator CA-10 KLCD-L, z którego oprogramowałem cały system, jak również przy drzwiach wejściowych i garażowych jest manipulator LED - CA-10 KLED-S.
Generalnie cały system działa bezproblemowo już siódmy rok, a że trochę czasu upłynęło postanowiłem podłączyć się komputerem i za pomocą programu DLOAD10 zgrać sobie na dysk całą konfigurację systemu.

PostNapisane: 31 sty 2015, o 04:44 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Ehhhh niestety mam "bardzo roboczy weekend" i dopiero wpadłem na ten wątek.
Co do Satela to z każdym z jakim miałem do czynienia (a było tego trochę sztuk) udało mi się połączyć zarówno ze starego laptopa z wbudowanym RS-232, ale też poprzez tanią Chińską przejściówkę. Nawet nie wiem na czym jest oparta, ale płaciłem za nią chyba z 20 zł - już nie pamiętam, bo kupowałem kilka lat temu. Nie demonizowałbym Satela, bo to na prawdę solidna firma.

--
Grzegorz...

PostNapisane: 31 sty 2015, o 12:54 
Użytkownik

Centralki satel działają na trochę innych ustawieniach portu COM o których trzeba doczytać w instrukcji. Ja też wiele lat temu dobierałem się do nich jakimś chinolem bodajże na układzie PL2303 i dawało to radę.
Też z utęsknieniem czekam na Atnel USB-RS232.

PostNapisane: 31 sty 2015, o 19:30 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

No możesz mieć rację, bo na mojej przejściówce jest naklejka z napisem 2303.
Pewnie ta działa.
Poza tym w pracy miałem serwisanta Satela (wiecie działalność a praca to dwie różne rzeczy), który korzystał z jakiegoś "oryginalnego" firmowego (tzn. Satelowskiego) rozwiązania, ale nie chciał mi powiedzieć co to za przejściówka.

--
Grzegorz...

PostNapisane: 31 sty 2015, o 20:19 
Użytkownik

A ja proponuję sprawdzone rozwiązanie:
http://www.kamery.pl/produkty/kable/usb-rs.htm

Ja mam centralkę Satela 128-WRL i używam tego typu przejściówki, tylko modelu sprzed 2 lat i działa bez problemu.

PostNapisane: 31 sty 2015, o 21:04 
Nowy

yaiba83 napisał(a):
Ja też wiele lat temu dobierałem się do nich jakimś chinolem bodajże na układzie PL2303 i dawało to radę.

Jestem świeżo po przeprowadzce i nie mogę się jeszcze ze wszystkim ogarnąć, ale przypomniałem sobie, że mam gdzieś też przejściówkę USB-RS232, którą można było programować dekodery satelitarne, jak również łączyłem się ze sterownikiem poduszki powietrznej w mojej byłej Astrze I.
Być może taka podrzędna przejściówka i w tym przypadku się sprawdzi.

A i tak czekam na Mirkowy moduł ATB USB-RS232 :)

PostNapisane: 1 lut 2015, o 14:37 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Sharky napisał(a):
A i tak czekam na Mirkowy moduł ATB USB-RS232 :)

Nie tylko Ty ;).

--
Grzegorz...

Strefa czasowa: UTC + 1