Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 22 lut 2025, o 20:16

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Serwo
PostNapisane: 27 sty 2015, o 11:00 

Mam pewną klapke która sprężyna ściąga w dół i linkę która ją podnosi, chce do tego dodatkowo dorobić automat który będzie to podnosił i o ile z uC nie będzie problemu to nie wiem jak zachowa się serwo gdzie odetne je od zasilania, tzn. czy będę mógł swobodnie zamykać i otwierać klape?
Próbowałem dopytać sprzedawców z allegro ale albo mówię nie zrozumiale albo nie mają o tym pojęcia. Dokładniej chodzi mi o TowerPro Mg996.

Wysłane z mojego LG-D802 za pomocą Tapatalk 2

cytowanie selektywne  Cytuj  
 Tytuł: Re: Serwo
PostNapisane: 27 sty 2015, o 11:37 
Użytkownik

Serwo dość ciężko chodzi i o ile pod własnym ciężarem raczej klapka nie spadnie to ręką będziesz mógł przymknąć, "ale"... takie działania nie są dobre z punktu widzenia mechaniki, bo plastykowa przekładnia może nie wytrzymać w pewnym momencie, a elektronika też nie lubi jak dostaje wyindukowane w silniku napięcie zwrotne - w skrajnym przypadku można nawet uszkodzić driver (tyczy się to wszelkiej maści silników i elektroniki).

PostNapisane: 27 sty 2015, o 11:38 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Zobacz jaka jest przekładnia wewnątrz. Obracanie można porównać do pchanego samochodu na 1 i 5 biegu, czym większe przełożenie ciężej kręcić aż możliwe że nie będzie można go ruszyć.

Obrazek

Może lepszym rozwianiem byłby siłownik z zamków centralnych. W 5 przewodowym można nawet odczytać czy jest zamknięty czy otwarty.

Obrazek

PostNapisane: 27 sty 2015, o 12:17 

Siłownik odpada bo nim nie mogę sterować ile ma się klapa uchylić.
Czyli mój pomysł jest słaby ale chyba zastosuję dodatkową linkę i wtedy, wszystko będzie od siebie nie zależne.

A serwo ma być sterowaniem awaryjnym i chciałem dać serwo bezpośrednio na przy zawiasach, ale jednak zrobię chyba na dodatkowej lince..

PostNapisane: 27 sty 2015, o 12:26 
Użytkownik

To lepiej zrobić na silniku krokowym - bez zasilania taki silnik bez problemu ruszysz. Oczywiście jakąś krańcówkę musisz zastosować, aby po powrocie zasilania "wyzerował się" silnik i ponownie odliczył właściwą pozycję dla otwarcia klapki.

PostNapisane: 27 sty 2015, o 13:27 

Co do krańcówki to prawda :)

Teraz uświadomiłem sobie że źle myślałem i że ten układ muszę zbudować na dodatkowej lince, ponieważ nie wziąłem pod uwagę tego że czasami mimo że układ będzie sterował klapą to czasami będę musiał ją podciągnąć ale gdy puszczę powinna wrócić do swojej pozycji..
Mało tego to w momencie sterowania ręcznego i wciśnięcia guzika chciałbym aby układ trzymał dalej linkę za mnie. Więc chyba najlepszym rozwiązaniem będzie krokowiec + dodatkowa linka.

Strefa czasowa: UTC + 1