Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 19 gru 2024, o 08:11

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 465 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 16  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 23 sty 2015, o 10:54 
Użytkownik

He he, z otworków to nie jestem zadowolony :(
Ciągle poszukuję dobrych wierteł, które nie stępią się po 20 otworkach. Jak jest nowe wiertło to otworek wygląda jak z fabryki - gładka powierzchnia z obu stron.
Po kilkunastu wierceniach właśnie jakoś jest problem z początkową fazą wiercenia miedzi, która zamiast zostać zdarta przez ostrze wiertła to jakby zostaje "rozepchana" i unosi się na boki i do góry, w efekcie czego nawiercona płytka nie jest gładka tylko ma małe zadziory.

Może ktoś ma jakieś doświadczenie w tym zakresie? :D

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 sty 2015, o 11:10 
Użytkownik

PROXXON 28324 - wiertła z węglika wolframu 1,0mm

http://allegro.pl/proxxon-28324-wiertla-z-weglika-wolframu-1-0mm-i4980337460.html

PostNapisane: 23 sty 2015, o 11:31 
Użytkownik

Dzięki Intre, ja używam właśnie sprzętu Proxxona i teraz mam wiertła też Proxxona nr. 28852 czyli wykonane z wysokiej jakości stali wolframowo - wanadowej.
Muszę zatem przetestować te o nr. 28324 wykonane z węglika wolframu. Mam nadzieje, że będą wytrzymalsze :-)

Problem tylko polega na tym, że przede wszystkim potrzebuję 0,8mm i znalazłem jeszcze dwa produkty:
- Diamentowe wiertła Proxxon 0,8 i 1,2mm kpl. 2 szt. 28255
- Frezy Proxxon z węglika wolframu 0,6mm, 0,8mm kpl. 2 szt. 28321

Może ktoś z Was używa któregoś z tych produktów?

PostNapisane: 23 sty 2015, o 12:00 

SunRiver wspominał o wykorzystaniu dentystycznych wierteł, ale to tylko taka dygresja.

PostNapisane: 23 sty 2015, o 13:08 
Użytkownik

Dziękuję Rezasurmar za przypomnienie :-)
Przejrzałem te wątki i rozpoczynam poszukiwania bo niestety linki z 2012 roku są już nieaktualne, a jednego ze sklepów już nawet nie ma.
Jak coś ciekawego znajdę to podzielę się linkiem. Mam nadzieję, że będzie mi wybaczony ten off top w tym wątku :D
W sumie wiertła to też element wykonania płytki PCB metodą fotochemiczną :lol:

PostNapisane: 23 sty 2015, o 23:07 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Znaleziono 253 produkty
http://stomed-sklep.pl/13-wiertla

PostNapisane: 23 sty 2015, o 23:33 
Użytkownik

MikieMan napisał(a):
Zatem drodzy żelazkowcy - nie obawiajcie się i próbujcie fotochemii :lol:

Czuję się wywołany do tablicy ... fotochemii na razie nie będę się uczył bo termo opracowałem idealnie i jest powtarzalne w 100%

ObrazekObrazekObrazek
ObrazekObrazek

efekty bardzo mocno zadowalające ... więc nie taki termo transfer zły ważne by używać czegoś innego niż oklepane informacje że termo transfer to tylko z żelazka ...

PostNapisane: 23 sty 2015, o 23:50 
Użytkownik

WOW! No muszę przyznać Majster, że osiągnąłeś najwyższy poziom technologi termotransferu jaki widziałem :o
No po prostu efekty rewelacyjne i pięknie pocynowane. Pełen szacunek.
Jak widać wszystko dla ludzi, tylko trzeba mieć trochę chęci do doskonalenia swoich umiejętności :D

Dzięki OdeOn za link.
Przeraża mnie tylko, że te wiertła mają najczęściej kształt stożkowy z zaokrąglonym początkiem i jak takim wiertłem trafić w środek otworu?
Mam jedno tego typu wiertło właśnie stożkowe i fatalnie się wierci, płytka musi być bardzo dobrze umocowana.

A czy może ktoś używa takich wierteł i mógłby podzielić się wrażeniami nt. wytrzymałości?
http://allegro.pl/wiertlo-do-pcb-0-8mm-1szt-hss-co-kobalt-graphite-i4975232930.html

PostNapisane: 23 sty 2015, o 23:59 
Użytkownik

:) To i ja sie dorzuce .. osobiscie jestem ogromnym fanem termo :D

ObrazekObrazekObrazek
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek

PostNapisane: 24 sty 2015, o 00:17 
Użytkownik

No RafPe - czapki z głów!
Panowie Jestem na prawdę pod ogromnym wrażeniem. Pewnie nie jedna osoba chciałaby poznać Wasze sekretne tricki na termotransfer, który daje taki efekt :D
Może kiedyś jakiś wspólny tutorial moglibyście popełnić dla początkujących i dla potomności? ;)

PostNapisane: 24 sty 2015, o 00:24 
Użytkownik

MikieMan napisał(a):
No RafPe - czapki z głów!
Panowie Jestem na prawdę pod ogromnym wrażeniem. Pewnie nie jedna osoba chciałaby poznać Wasze sekretne tricki na termotransfer, który daje taki efekt :D
Może kiedyś jakiś wspólny tutorial moglibyście popełnić dla początkujących i dla potomności? ;)

Taki mini poradnik jest tu :D topic9093.html#p102452

Ale mysle , ze do pelnego PRO brakuje do tak wykonanych plytek soldermaski i przelotek.

PostNapisane: 24 sty 2015, o 06:53 
Użytkownik

Dzięki wielkie za przypomnienie tego tematu.
Widziałem, ale jakoś umknęło mi z pamięci, że tam podawałeś "przepis" :-)

PostNapisane: 24 sty 2015, o 10:29 
Użytkownik

Odnośnie cynowania, cynował ktoś może pastą Bisan LB-3 ?

Tutaj proces i późniejsze efekty
https://www.youtube.com/watch?v=J9rWQUarD78efekty

Wygląda to bardzo przyzwoicie, jak wygląda lutowność do tak wykonanej powłoki ?
Szukam jakiejś dobrej i szybkiej metody na cynowanie po nałożeniu sodermaski. Wydaje się że stop lichtenerga jest w miarę szybką metodą i zapewniającą dobrą lutowność, jednak tu na filmiku jeśli chodzi i prostotę to metoda zajmuje pierwsze miejsce.

PostNapisane: 24 sty 2015, o 11:21 
Użytkownik

marcin w napisał(a):
Odnośnie cynowania, cynował ktoś może pastą Bisan LB-3 ?

Kolego efekty cynownia pasta http://www.tme.eu/pl/details/pasta-cyn- ... el/sncu3/# masz na zdjeciaqch 2 posty wyzej :) Ja oraz Majster uzywamy jej i dziala w 2-3 minuty.

Naprawde swietna sprawa.

marcin w napisał(a):
Dzięki wielkie za przypomnienie tego tematu.

Zastanwiam czy nie daloby sie jakos polaczyc tej metody termo z nakladaniem soldermaski zeby uzyskac jakis imponujacy efekt koncowy :D

PostNapisane: 24 sty 2015, o 13:00 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

RafPe napisał(a):
Kolego efekty cynownia pasta http://www.tme.eu/pl/details/pasta-cyn- ... el/sncu3/# masz na zdjeciaqch 2 posty wyzej Ja oraz Majster uzywamy jej i dziala w 2-3 minuty.

Nie lepsza by była pasta z ołowiem Sn63Pb37 taka jaka lutuje się. Napawano w niższej temperaturze by działała.

Ostatnio edytowano 24 sty 2015, o 13:10 przez OdeOn, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 24 sty 2015, o 13:04 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

MikieMan napisał(a):
To fragment jednej z płytek jakie ostatnio wykonywałem :D
Zatem drodzy żelazkowcy - nie obawiajcie się i próbujcie fotochemii

Aż mi się nie chce wierzyć, idealnie jak z fabryki ;-)

PostNapisane: 24 sty 2015, o 13:14 
Użytkownik

Wracając do cynowania pastą CYNEL SNCU3 i podobnymi preparatami, czy przy stosowaniu takiej pasty po czasie nie ma problemów z naruszeniem warstwy miedzi ? Pasty tego rodzaju w swoim składzie zawierają chlorek amonu lub cynku, który po dłuższym czasie będzie wchodzić w reakcję z miedzią.

PostNapisane: 24 sty 2015, o 13:25 
Użytkownik

To wszystko zależy co jeszcze prócz tych chlorków jest w tej paście. Ja podejrzewam, że te chlorki są tam w takiej ilości tylko żeby przygotować powierzchnie do cynowania. I raczej nie zostaje nic co w przyszłości powodowałoby korozje miedzi. Ale nie wiem co prócz tych chlorków jest jeszcze w paści i w jakiej ilości to wszystko jest ze sobą zmieszane.

PostNapisane: 24 sty 2015, o 13:30 
Użytkownik

Co do wiertel to byl na portalu aukcyjnym czlowiek, ktory sprzedawał używane wiertla z weglikow spiekanych - z firm PCB, ktore sie ich pozbywaly po xx k otworach. Doskonale sie jeszcze potem nadawały do uzytku domowego. Cena byla ok 100zl za 30szt jesli dobrze pamiętam.

Sent from my mobile.

PostNapisane: 24 sty 2015, o 17:03 
Użytkownik

Co do pasty do lutowania rur miedzianych firmy "Bison" czy jakoś tak
okiem praktyka :).
Stosuję ją w pracy i jeśli pozostawić ją na dłuższy
czas to powoduje korozję miedzi.
Dlatego trzeba spoiny myć wodą z detergentem (zalecenia producenta)
po myciu nie ma żadnych problemów ze spoiną i miedzią nawet po kilku latach.

PostNapisane: 24 sty 2015, o 18:19 
Użytkownik

Jaglarz napisał(a):
Aż mi się nie chce wierzyć, idealnie jak z fabryki
A dziękuję za uznanie :D No nie będę wspominał ile mnie to kosztowało prób (czasu, laminatu, przebudowy naświetlarki, doboru folii, parametrów wydruku itd.) ale wreszcie po kilku miesiącach walki opanowałem ten proces i wykorzystując gotowy laminat foto Bungard osiągam powtarzalność produkcji 100% :)

Z soldermaską i napisami też już sobie radzę tylko te wiertła mnie męczą potwornie.
Kolega Micky wspomina o wiertłach z węglików spiekanych z firm PCB. No właśnie takie profesjonalne wiertła chciałbym nabyć.
Takie oto znalazłem dostępne:
http://allegro.pl/wiertlo-wiertla-weglik-widia-0-8-mm-pcb-vhm-cnc-i4978388428.html
http://allegro.pl/wiertlo-do-pcb-0-8mm-1szt-hss-co-kobalt-graphite-i4975232930.html

Pytanie jakich wiertel używają właśnie firmy produkujące PCB. Nie sądzę, aby co kilka płytek zmieniali wiertło?
Może ktoś z Was drodzy forumowicze ma kontakt z kimś kto pracuje/pracował przy produkcji PCB i mógłby podzielić się tą wiedzą?
Stawiam na jakość i dostępność na pierwszym miejscu, cena to sprawa drugorzędna.
Już całą noc śniły mi się te wiertła :lol:

PostNapisane: 24 sty 2015, o 19:11 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

MikieMan napisał(a):
No nie będę wspominał ile mnie to kosztowało prób (czasu, laminatu, przebudowy naświetlarki, doboru folii, parametrów wydruku itd.)

Mnie też ten proces czeka... ja zbudowałem jak narazie swoją naświetlarkę ale to jest narazie wersja robocza. Jaką odległość od świetlówek ma u Ciebie szybka? U mnie jakieś 5 cm i nie wiem czy to czasem nie za mało.... i tak juz ją sporo podniosłem. Poniżej zdjęcia:

ObrazekObrazekObrazek
Obrazek

PostNapisane: 24 sty 2015, o 19:26 
Użytkownik

MikieMan napisał(a):
Pytanie jakich wiertel używają właśnie firmy produkujące PCB. Nie sądzę, aby co kilka płytek zmieniali wiertło?
Może ktoś z Was drodzy forumowicze ma kontakt z kimś kto pracuje/pracował przy produkcji PCB i mógłby podzielić się tą wiedzą?
Stawiam na jakość i dostępność na pierwszym miejscu, cena to sprawa drugorzędna.
Już całą noc śniły mi się te wiertła :lol:

Ja ze swojej strony mogę polecić wiertła jak i frezy firmy MPK Kemmer PCB Tools do kupienia w warszawie (wysyłką też) w firmie "Spinex".http://www.spinex.com.pl/narzedzia-do-pcb Używam ich od 4 lat zarówno przy wierceniu ręcznym jak i na własnej frezarce CNC. Cena jednego wiertła od 0,5-3mm wacha się od 4 do 6 zł.
Dokładny symbol to SX30E.
Jedno wiertło starcza na jakieś (na oko) 100-150 otworów. Po takiej ilości najczęściej zdarza mi się połamać jak wiercę ręcznie ;) .
Jeśli chcesz mogę podrzucić jutro zdjęcia.Dodatkowo wszystkie średnicę od 0,5 do 3 mm mają ten sam uchwyt 3,175mm.

Ostatnio edytowano 24 sty 2015, o 19:29 przez luki, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: 24 sty 2015, o 19:28 
Użytkownik

Firmy produkujace zmieniaja wiertla po 50k otworow? Użytkownik jak dobrze pamiętam nazywał się cekin albo cekin2. Wiertla podobne do tych z pierwszego linku MikieMan'a z postu powyżej.

Sent from my mobile.

PostNapisane: 24 sty 2015, o 22:36 
Użytkownik

Nefarious19 napisał(a):
Jaką odległość od świetlówek ma u Ciebie szybka?
Bardzo ładna ta Twoja naświetlarka :-) Ja ostatnio też nabyłem stary skaner HP i w wolnej chwili zrobię coś podobnego jak Ty, ale póki co to moja naświetlarka to po prostu prostopadłościan z otwieraną przednią ścianką. Wykorzystuję 4 świetlówki UV od solarium do paznokci czyli łącznie 36W. Są zamontowane 4 cm od górnej części, która jest pokryta srebrną folią, a do dolnej płaszczyzny jest 15 cm. Swietlówki rozstawione co 7,5 cm, daje to spore pole do naświetlenia. Szybki jako takiej na stałe nie ma bo używam zwykłe szklane ramki do zdjęć.

Wygląda to tak:

Obrazek

Proszę tylko o wyrozumiałość bo to tylko prototyp, więc wykonany na szybko w jeden wieczór :D (robiłem różne kombinacje właśnie z odległościami i te są póki co optymalne).

luki napisał(a):
Ja ze swojej strony mogę polecić wiertła jak i frezy firmy MPK Kemmer PCB Tools do kupienia w warszawie
Wielkie dzięki Luki za ten link i polecone wiertła. Właśnie czegoś takiego, profesjonalnego sprzętu szukałem :-) Jutro napisze maila i kupię próbną partię. Wydajność całkiem OK jak za tę cenę :-)

Szukałem trochę po Allegro ale Micky nie znalazłem tego jegomościa, ale wyszukałem jeszcze takie wiertła:
http://allegro.pl/wiertlo-wiertla-weglik-0-8-mm-do-plytek-vhm-cnc-i4910385790.html

PostNapisane: 25 sty 2015, o 10:54 
Użytkownik

MikieMan napisał(a):
Szybki jako takiej na stałe nie ma bo używam zwykłe szklane ramki do zdjęć.

Są one ze zwykłego szkła ?
Do takich zastosowań ja używam plexi ale jak ostatnio pokazałem wyniki swojego doświadczenia z naświetlaniem ona częściowo blokuje promieniowanie UV. O ile przy naświetlaniu ścieżek nie wpłynęło to na wynik końcowy to przy soldemasce na folii widać różnicę między częścią odsłoniętą bezpośrednio na źródło światła UV a częścią przykrytą plexi.

PostNapisane: 25 sty 2015, o 11:19 
Użytkownik

marcin w napisał(a):
Są one ze zwykłego szkła ?
Tak, ze zwykłego szkła bo nie udało mi się nigdzie znaleźć szkła kwarcowego - pytałem u kilku szklarzy i robili wielkie oczy :lol:
Zarówno szkło jak i plexi blokują promieniowanie UV, ale to nie jest żaden problem. Trzeba tylko doświadczalnie dobrać odpowiednie czasy naświetlania, o czy wspominałem. Ja wolę szkło bo nie matowieje z czasem jak plexi pod wpływem światła UV no i można swobodnie je czyścić wiele razy, a plexi jednak łatwiej się rysuje.

PostNapisane: 25 sty 2015, o 12:16 
Użytkownik

Ramka do naświetlania Proma 140055, 428 x 310 mm

Dolna część obudowy z powlekanego plastiku z wyściełaniem gąbkowym, górna część ze szlifowanego szkła kryształowego.

Obrazek

http://www.conrad.pl/?websale8=conrad&pi=539112&rdeocl=1&rdetpl=productpage&rdebox=box3

PostNapisane: 25 sty 2015, o 12:28 
Użytkownik

No tak, fajna rzecz. Zastanawiałem się nawet przez chwilę nad zakupem, tylko cena dość wysoka a i tak nie da możliwości naświetlania płytek dwystronnych - przynajmniej nie bardzo to sobie wyobrażam, aby to było szybkie i wygodne rozwiązanie.

Ja za 5 zł mam dwie małe antyramy, z których składam dwa kawałki szkła ze sobą i mam do naświetlania "kanapkę PCB" dwustronną za grosze.
http://www.leroymerlin.pl/ramy-obrazy-lustra/ramki-antyramy/antyramy/antyrama-13-18-inspire,p9662,l1298.html
A czy będę naświetlał kilka minut dłużej czy krócej to przecież nie ma znaczenia.

PostNapisane: 25 sty 2015, o 12:32 
Użytkownik

Ja uzywam Promy jednostronnej od ok 5 lat i nie ma żadnych problemów z naświetlaniem płytek dwustronnych. Po prostu naswietlasz dwa razy odwracając płytkę :)

Sent from my mobile.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 465 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 16  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1