Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 17 lut 2025, o 11:05

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 18 sty 2015, o 20:50 
Nowy

Mam zamiar wysłać do jakiejś firmy z allegro projekt dwóch płytek do wytrawienia.
Są do shieldy do Arduino Leonardo. Schematu połączeń nie zamieszczam, bo na płytce stykowej wszystko mi działa. Chodzi mi ogólnie o sprawdzenie poprawności poprowadzenia ścieżek, ich grubości, kątów itd
Jest to mój pierwszy projekt, więc wolę się spytać Was. Proszę więc o wyrozumiałość.
Na co muszę zwrócić uwagę przy składaniu zamówienia? Żeby ponawiercali wszystkie zielone pola i dokonali ich cynowania; nałożyli soldermaskę; zrobili opisy (podać jej warstwę); napisać, czy do widok z góry, czy z dołu. Tyle?

Ponadto z jedną, z płytek (ta druga) mam spory problem, bo utraciłem połączenie schematu z projektem płytki:
"Board and schematic are not consistent"
mam wiele zapisanych kopii zapasowych i jak mogę poprawnie ponownie dokonać synchronizacji? Robienie płytki od nowa nie wchodzi za bardzo w grę, a mam co poprawić: połączenie dwóch pinów masy.
Osobiście jestem zadowolony z efektu, poza brakiem pociągnięcia masy na całej drugiej płytce (poprawię to, o ile uzyskam połączenie ze schematem) oraz czterech otworów, które wyglądają jak miejsca na goldpiny ;/

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 18 sty 2015, o 20:57 
Użytkownik

"bo na płytce stykowej wszystko mi działa"...
Kolego, schemat wrzuć bo to że coś na stykówce działa to jedno, ale nie koniecznie musi być poprawnie wykonane. Po drugie sprawdzanie bez schematu mija się z celem, mamy się domyślać czy dałeś gdzieś kondensator, rezystor czy może dławik?
---
PS. Informacja do moderatorów, może gdzieś wytłuścić informację że tematy dotyczące sprawdzenia pcb/schematu muszą zawierać obie rzeczy. Bo to już kolejny post, gdzie osoby które chciałyby pomóc, muszą się upraszać o to co jest niezbędne...

PostNapisane: 18 sty 2015, o 21:08 
Nowy

dobrze, nie zdawałem sobie z tego sprawy:

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

PostNapisane: 18 sty 2015, o 21:14 
Użytkownik

A mógłbyś jeszcze podać jakiś link do tych modułów?

PostNapisane: 18 sty 2015, o 21:22 
Nowy

jeśli chodzi o dokumentacje techniczne, to nie da rady, bo większość tych modułów jest na tzw przejściówkach:

MQ-2: http://botland.com.pl/czujniki-gazu/191 ... modul.html
MQ-X: http://botland.com.pl/czujniki-gazu/302 ... ieski.html
RF433: http://www.ebay.com/itm/RF-433MHz-Trans ... 2347134deb
LCD: wiadomo
potencjometr 10k
RTC: http://www.ebay.com/itm/5PCS-Arduino-I2 ... 46058d3ad2
slot SD: http://www.ebay.com/itm/Micro-SD-Storag ... 3391900c47

PostNapisane: 18 sty 2015, o 21:35 
Użytkownik

Rozumiem, że te modułu Arduino to będą kupowane? ja bym na wszelki wypadek odsunął te ścieżki, które idą przy krawędziach płytki i zasilanie dał ścieżkami np24milsy.
Jeśli chodzi o zamówienie płytki to musisz sprawdzić na stronie danej firmy - jedne chcą pliki gerber(i wtedy podają jakie konkretnie), inne chcą plik .brd . Inne jeszcze chcą żeby uzupełnić krótki formularz: ile warstw, jak mają być metalizowane otwory, pytania dotyczące frezowań i innych opcji plus pliki gerebr. Jednym słowem każda firma ma trochę inne wymagania. Dodatkowo sprawdź jakie są w danej firmie minimalne wymagania dotyczące szerokości ścieżek, odstępów między ścieżką a padem itp.

PostNapisane: 18 sty 2015, o 21:55 
Nowy

Nie, moduł o nazwie "Arduino Leonardo", to jest ta płytka, która chcę wytrawić właśnie i będzie ona Shieldem do Arduino. Nazwa na schemacie trochę myląca, bo użyłem biblioteki z niej, aby mieć identyczne rozstawienia pinów kształtów itd.

PostNapisane: 18 sty 2015, o 22:06 
Użytkownik

Powiem szczerze że nie rozumiem Ciebie. Chcesz stworzyć samemu płytkę Arduino Leonardo? na wzór oryginału. czy jak? Po z tych plików, które wstawiłeś to ja zrozumiałem, że robisz coś na wzór przejściówki do tego Arduino.

PostNapisane: 18 sty 2015, o 22:10 
Nowy

nie, robię moduł do Leonardo, tak jak np. jest moduł ethernet:
http://arduino.cc/en/Main/ArduinoEthernetShield
będzie się go nakładało na mikrokontroler Leonardo.

PostNapisane: 18 sty 2015, o 22:15 
Użytkownik

Okej, właśnie mi chodziło czy ta płytka w którą bedzie wtykał tą swoją jest już kupowana - chodziło mi czy jest już tam porobiona filtracja i inne potrzebne elementy.

PostNapisane: 19 sty 2015, o 00:47 
Nowy

Ok, ostatecznie widziałbym to tak.
Jeszcze tylko opisy i pogrubienie ścieżek VCC w drugim.
Zastosowałem wąskie ścieżki do mas, co słabo prezentuje się, ale to tylko w celu rozprowadzenia jej w miejsca nieużyteczne, więc nawet jak nie będzie łączyć, to nic się nie stanie.

Mam jeszcze pytanie: po każdym wyłączeniu pliku znika poligon GND, tzn trzeba po każdym włączeniu wcisnąć samo Ratsnest. Rozumiem, że to normalne i osoba zajmująca się drukowaniem będzie wiedziała o co chodzi?

Załączniki:

Strefa czasowa: UTC + 1