Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 24 sty 2025, o 06:19

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 18 sty 2015, o 01:12 
Nowy

Witam.

Mam następujący problem. Postanowiłem zrobić sobie własny protokół komunikacji za pomocą UART, którego chciałbym używać do komunikacji między Atmegami. Do testów posłużyłem się projektem Pana Mirka wyjaśniającym działanie bufora cyklicznego. Zmodyfikowałem go nieco do swoich potrzeb i pojawił się problem... modyfikacja polegała na tym, że w przerwaniu wywoływanym po odebraniu danych przez procesor, dodałem flagę która przyjmuje wartość 1 w momencie gdy odebrany bajt wskazuje na koniec sekwencji nadawania - jeżeli tak, drugie przerwanie pochodzące od timera może użyć bufora w którym znajdują się odebrane dane. Założeniem tego mechanizmu było zapewnienie pracy na buforze odbiorczym tylko w przypadku gdy zawiera dane zebrane pomiędzy bajty "FRAME_START" oraz "FRAME_STOP". Problem polega na tym, że w przerwaniu od timera, wspomniana flaga nie jest prawidłowo sprawdzana w warunku "if". Wiem to, bo wyrzuciłem wartość flagi na wyświetlacz - jeżeli w przerwaniu jest wspomniany if - flaga ma cały czas wartość 1 (ustawioną w prawidłowy sposób po pierwszej "paczce danych"), a funkcja w warunku nie wykonuje się. Jeżeli zakomentuję wspomnianego if - na wyświetlaczu widać zmianę tej zmiennej i funkcja z przerwania wykonuje się...
Nie mam już pomysłu gdzie jest problem
Proszę o jakieś sugestie - poniżej fragmenty kodu:

plik mkuart.c:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

plik mkuart.h:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

plik main.c:
język c

Ostatnio edytowano 18 sty 2015, o 11:00 przez golytm, łącznie edytowano 1 raz

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 18 sty 2015, o 10:14 
Użytkownik

Wrzuć kod w znacznikach syntax=c
bo takie są zasady na forum a po drugie nie cały
kod jest widoczny

PostNapisane: 18 sty 2015, o 11:01 
Nowy

Przepraszam z tym syntaxem - poprawiłem. Widać cały kod któy wkleiłem - nie chciałem wklejać całego kodu z plików, bo trochę tego jest. Chyba że to pomoże, to oczywiście uzupełnię.

PostNapisane: 18 sty 2015, o 11:26 
Użytkownik

co zwraca funkcja receive_status() przy poprawnym statusie
bo jeśli zero to zmienna się nie wyzeruje
ponieważ ten if się nie spełni .

Czy dioda na PB1 mruga ?

PostNapisane: 18 sty 2015, o 11:33 
Nowy

receive_status zwraca 1 jeżeli wykona się poprawnie (i wykonuje się). diada dodana w celach debugowych - żeby zobaczyć jak daleko dochodzi program. Jak usunę całkowicie if(buffer_ready){}, dioda miga, "buffer_ready" zmienia wartości tak jak zmieniać powinno (wyrzuciłem to na wyświetlacz i widzę aktualną wartość tej zmiennej). Jak pozostawię ten felerny if(buffer_ready){}, to pomimo tego że na wyświetlaczu widzę że "buffer_ready" ma wartość 1, to program nie wchodzi do tego warunku ("buffer_ready" pozostaje na wartości 1, dioda nie zmienia stanu).

Strefa czasowa: UTC + 1