Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 17 mar 2025, o 06:52

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 19 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 12 sty 2015, o 19:10 
Użytkownik

Witajcie.

Wpadłem na film pana Mirka, który pokazał jakie możliwości ma AVR. Spodobało mi się :D. Postanowiłem sobie zakupić na start podstawowy sprzęt. Praktycznie nie miałem kontaktu z elektroniką. Chciałbym was zapytać - co dodać lub usunąć? Oto moja lista:

Budżet mam bardzo niski. To i tak jest dla mnie przesada. Ewentualnie kosztem diod LED wyświetlacz jakiś (w miarę tani).

Pomożecie?

PostNapisane: 12 sty 2015, o 19:18 
Użytkownik

Ciężko cokolwiek pomóc jak cię budżet aż tak mocno ogranicza. Niestety to hobby mimo wszystko swoje kosztuje i tego problemu nie przeskoczysz. Bez dobrej książki też będzie ciężko.

PostNapisane: 12 sty 2015, o 19:19 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

To jest dopiero 10% tego co kupisz. :lol:

Zamiast 180 om możesz wziąć 220 om.

No i przydałby się LCD 2x16

PostNapisane: 12 sty 2015, o 19:23 
Użytkownik

cześć

jest na forum trochę o zakupach na początek tylko poszukaj

za rezystory 180om możesz brać 200 lub 220om diodom to nie robi różnicy

na początek pomigasz diodami a później sam będziesz wiedział co Ci potrzeba -generalnie to części nigdy nie jest za dużo

powodzenia

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 12 sty 2015, o 19:44 
Użytkownik

Z takim budżetem się nie wyrobisz. Jak piszą koledzy to jest około 10%, a według mnie 5% co Ci będzie potrzebne. Polecam odłożyć trochę pieniędzy, kupić książkę i zestaw ATB.
Według mnie kupienie tego, pobawienie się ledami to nie ma sęsu. Pobawisz się godzinę i nie połkniesz bakcyla :D . Nie warto na prawdę.

Pozdrawiam.

PostNapisane: 12 sty 2015, o 19:53 
Użytkownik

Może trochę przesadziłem o budżecie, ale w tych <90zl raczej...

Co do rezystorów: bez przesady, 25gr mnie nie zbawi, tym bardziej, że jest tam 10 rezystorów - 2,5 gr za rezystor.

Zaktualizowałem listę. Usunąłem te kwadratowe diody.

PostNapisane: 12 sty 2015, o 20:01 
Użytkownik

Na początek proponuję po kilka sztuk rezystorów 220om,470om,1Kom,4,7Kom,10Kom.Kondensatory do filtracji zasilania 10uF,100uF,100nF..Trochę diod świecących,tranzystorów npn i pnp (BC547 i BC557).Stabilizator 7805 oraz LM1117-3,3V,płytka stykowa,wyświetlacz LCD 2X16.Kwarc 8MHz,11,0592Mhz,16MHz.Potencjometr montażowy 1Kom,10Kom.Narzędzia czyli pęseta,obcinaczki,przewody połączeniowe,goldpiny,microswitche oraz koniecznie jakiś miernik.Z czasem projekty zaczną się rozwijać i zacznie zwiększać się zapotrzebowanie na nowe elementy,które polecam kupować na bieżąco w ramach potrzeb w najbliższym sklepie z częściami elektroniczymi w Twoim mieście.

Ostatnio edytowano 12 sty 2015, o 20:32 przez Humanoid, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 12 sty 2015, o 20:27 
Użytkownik

Nie wiem czy mogę, najwyżej moderator usunie mój post. Jakiś czas temu na forum na literę "e" ktoś miał podobny problem: link do postu

Zajrzyj, co zaproponowałem, ceny mogły się zmienić. To są takie najbardziej podstawowe rzeczy.

PostNapisane: 12 sty 2015, o 20:40 
Użytkownik

Humanoid napisał(a):
...które polecam kupować na bieżąco w ramach potrzeb w najbliższym sklepie z częściami elektroniczymi w Twoim mieście.

Problem w tym, że jedyne sklepy elektroniczne w moim mieście, jak i zapewne regionie to Praktiker i Bricomarche, ew. LPelektronik.

Co do reszty postu to przemyślę. :)

PostNapisane: 12 sty 2015, o 21:22 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Nie każdy sklep w swoim miejscu zamieszkania jest do polecenia. U mnie np. w sklepie niedaleko kupić chciałem 4 tranzystory BC547 kosztuje 1 pln sztuka czyli za 4 sztuki 4 PLN chcieli. W Internecie 10 sztuk za 1 PLN a za 4 PLN to 50 szt tranzystorów. Od razu też nie mówię żeby z daleka omijać, wejść popytać co za ile, ale wiedząc już ile to w Internecie kosztuje. Ja też zdziwiłem się bo od kikunastu/dziecięciu lat u mnie są 2 sklepy z elektroniką i myślałem ze tylko one na miejscu aż natrafiłem na sklep z elektroniką na allegro który jest w mieszkaniu w bloku na sąsiednim osiedlu. I dostępny na telefon prawie o każdej porze i dniu :D.

PostNapisane: 12 sty 2015, o 21:29 
Użytkownik

THEGITMAN napisał(a):
Może trochę przesadziłem o budżecie, ale w tych <90zl raczej...

Co do rezystorów: bez przesady, 25gr mnie nie zbawi, tym bardziej, że jest tam 10 rezystorów - 2,5 gr za rezystor.

Zaktualizowałem listę. Usunąłem te kwadratowe diody.

Kolego, ale nadal to nie ma sensu. Pobawisz się ledami i skończysz. Może jakiś twój kolega interesuje się AVR-ami to może Ci pożyczyć, abyś popróbował. Jeśli Ci się nie spodoba to po prostu mu oddasz.

PostNapisane: 12 sty 2015, o 21:42 
Użytkownik

A co ci po samym zestawie?
Potrzebne są materiały edukacyjne.
Na pierwszy ogień: http://mirekk36.blogspot.com/p/spis-tresci.html i dział jak wystartować.
Potem Bluebook: http://sklep.atnel.pl/pl/p/Mikrokontrol ... zka-DVD/75 jak chcesz programować w C
lub: http://wydawnictwo.btc.pl/index.php?productID=655 jak chcesz programować w Bascom.
Mi osobiście bardziej do gustu przypadł Bascom i teraz trochę ciężko przestawić się na C, ale niestety to konieczność jak się myśli o aplikacjach bardziej "pro". Tutaj książki Mirkowe i niezbędne biblioteki są nieocenione.

PostNapisane: 12 sty 2015, o 21:49 
Użytkownik

Ingvarusk napisał(a):
Kolego, ale nadal to nie ma sensu. Pobawisz się ledami i skończysz. Może jakiś twój kolega interesuje się AVR-ami to może Ci pożyczyć, abyś popróbował. Jeśli Ci się nie spodoba to po prostu mu oddasz.

W moim wieku 1/3 klasy nadal nie umie korzystać z komputera...

Diody LED bardziej jako nauka, póżniej coś na styl tego:

http://forum.atnel.pl/topic2054.html

Karty SD mnie też ciekawią.

Planuję dla nauki stworzyć e-book readera, ale muszę ten zestaw startowy rozbić i zamiast ATmegi 8 to ATmega 32. I chyba tak zrobię...

A niektóre zestawy muszą być zestawami... (zestaw zworek np.) W tym sklepie często brakuje rezystorów i są braki.

Ma ktoś pomysł na większy i tani wyświetlacz? (najlepiej kolorowy, ok. 8x8cm i łatwy do obsługi)

PostNapisane: 12 sty 2015, o 21:57 
Użytkownik

Ingvarusk napisał(a):
pobawienie się ledami to nie ma sęsu. Pobawisz się godzinę i nie połkniesz bakcyla

Ingvarusk napisał(a):
Kolego, ale nadal to nie ma sensu. Pobawisz się ledami i skończysz.

Ja uważam że na początek jest sens.Widząc świecenie ledów a co za tym idzie prawidłowe działanie programu i mikrokontrolera pojawia się uśmiech na twarzy i wiara w to,że wszystko się powiodło i dałem radę.Właśnie wtedy łapie się bakcyla i chęć na dalsze projekty.To właśnie jest ten moment przełomowy,chcesz więcej i więcej:)

PostNapisane: 12 sty 2015, o 22:08 
Użytkownik

Podzielam zdanie kolegi Humanoid, ponieważ "dobrze migać Led'em to trzeba umić" ;-) Na delayach to każdy pojedzie, a nauczyć się, żeby Timer skonfigurować do migania tym "głupim" ledem to już trzeba trochę się postarać i poczytać.

PostNapisane: 12 sty 2015, o 22:09 
Użytkownik

Humanoid napisał(a):
Ingvarusk napisał(a):
pobawienie się ledami to nie ma sęsu. Pobawisz się godzinę i nie połkniesz bakcyla

Ingvarusk napisał(a):
Kolego, ale nadal to nie ma sensu. Pobawisz się ledami i skończysz.

Ja uważam że na początek jest sens.Widząc świecenie ledów a co za tym idzie prawidłowe działanie programu i mikrokontrolera pojawia się uśmiech na twarzy i wiara w to,że wszystko się powiodło i dałem radę.Właśnie wtedy łapie się bakcyla i chęć na dalsze projekty.To właśnie jest ten moment przełomowy,chcesz więcej i więcej:)

Pamiętam, że osobiście pojawił mi się uśmiech na twarzy, ale tak jak napisałem lepiej pożyczyć od kogoś taki zestaw. Nie każdy złapie bakcyla.

PostNapisane: 12 sty 2015, o 22:18 
Użytkownik

Moim zdaniem, mimo niskiej ceny, zakup obudów wtyków goldpin jest pozbawiony sensu, skoro nie ma w zamówieniu samych styków (http://electropark.pl/gniazda-goldpin/5 ... 10szt.html) i ewentualnie zaciskarki, ale to już z pewnością nie na taki budżet.
Do zamówienia dorzuciłbym jeszcze jakieś kondensatory (przynajminiej kilka elektrolitów i ceramików).

PostNapisane: 12 sty 2015, o 22:26 
Użytkownik

atmel napisał(a):
Moim zdaniem, mimo niskiej ceny, zakup obudów wtyków goldpin jest pozbawiony sensu, skoro nie ma w zamówieniu samych styków (http://electropark.pl/gniazda-goldpin/5 ... 10szt.html) i ewentualnie zaciskarki, ale to już z pewnością nie na taki budżet.

Słuszna uwaga. Bardziej przydałaby się listwa kołkowa w rastrze 2.54mm, gdyby kolega zdecydował się na jakiś mały wyświetlacz LCD np. 2x16 znaków. Tylko, że listwę przydałoby się przymocować do LCD, a do tego potrzebna jest cyna i lutownica.

PostNapisane: 12 sty 2015, o 23:26 
Moderator

zamykam wątek .....

ludzie - koniec linkowania .... kolega Jaglarz udostępnia na swojej stronie fajny spis sklepów - proszę się tam przejść i coś sobie wybrać - a nie link linkiem pogania i spory kto kiedy bakcyla załapie ....

http://www.jaglarz.info/ja/elektronika/sklepy.htm

i koniec - z takimi pytaniami na forum

"co kupić? .... 100 linków"

"nie nie ... kup to 68 linków"

"to ci nic nie da ... lepiej kup to 94 linki"

"moim zdaniem kup to .... 37 linków"

KONIEC ... kolejne tego typu pytania i dyskusje ulegną anihilacji

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 19 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1