Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 3 sty 2025, o 11:55

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 12 sty 2015, o 12:11 

Mam taką małą zagwozdkę, właściwie kilka. Bawię się FSMC w stm32f103, do procka podłączony jest moduł lcd ze sterownikiem ssd1289. Generalnie wszystko hula i buczy, jednak podczas studiowania dokumentacji kilka rzeczy mi się nie zgadza i nie wiem czy to ja gdzieś się mylę, czy ST bzdurzy w opisach :roll:
Bazuję na dwóch dokumentach:
- Reference Manual (rm0008, rev. 15) - w skrócie RM
- Application Note - LCD TFT interfacing... (an2790 rev. 2) - w skrócie AN

Do rzeczy:
1. Jeśli dobrze rozumiem opis z RM to FSMC może pracować w trybach "podstawowych" (tryb 1 i 2) i "rozszerzonych" (a,b,c,d). Tryby rozszerzone są o tyle fajne, że pozwalają na niezależną konfigurację dla odczytu i zapisu. Cytat:
RM0008, str 508. napisał(a):
If the extended mode is enabled (EXTMOD bit is set in the FSMC_BCRx register), up to four extended modes (A, B, C and D) are available.
RM0008, str. 512 napisał(a):
(opis jednego z trybów rozszerzonych - trybu B)The differences with mode1 are [...] and the independent read and write timings when extended mode is set

No i dotąd wszystko mi się zgadza, aż tu nagle jak grom z jasnego nieba spada AN:
AN2790, str. 14 napisał(a):
Usually, ModeB is used for LCD interfacing (so the extended mode is not used) and the same timings are used for read and write operations.
:?

2. W AN przy opisie sposobu wyznaczania timingów jest takie zdanie:
AN1790, str. 14 napisał(a):
In this case (chodzi o użycie trybu B), the FSMC needs three timing parameters: ADDSET, DATAST and ADDHOLD.
Zupełnie nijak ma się to do opisu trybu B w RM, na stronie 512 manuala jest tabelka z opisem parametrów wykorzystywanych w trybie B. Według niej "ADDHLD" jest: "Don’t care"... Z drugiej strony według RM w trybie B powinien być ustawiony parametr BUSTURN, AN milczy na ten temat ;/

3. W rejestrze BCR jest możliwość wyboru typu podłączonej pamięci (bity MTYP) - nigdzie nie mogę znaleźć informacji czym skutkuje (fizycznie) zmiana tego ustawienia. Ktoś się może orientuje :) ?

Jakby tego było mało to wzory w AN mają miejscami luźny związek z wykresami "timingów" z RM, zaś opisy w RM wyglądają w kilku miejscach jakby padły ofiarą "ctrl-c / ctrl-v" - np. w tabeli 113 (opisuje rejestr związany tylko i wyłączenie z operacją zapisu) opis parametru DATAST wspomina o "read access"... śmiem twierdzić, że jest żywcem skopiowany z tabeli 110 :)

Macie jakiś sposób jak sobie radzić z rozbieżnościami w dokumentacji? Jakieś pewniejsze źródło informacji? Czy też pozostaje tylko sprawdzenie na żywym organizmie :)

cytowanie selektywne  Cytuj  

Strefa czasowa: UTC + 1