Dawno nikt nie pisał w tym temacie, a akurat przypadkiem na niego trafiłem to dorzucę swoje 5gr.
Akurat elektroniką zajmuję się zawodowo, ale potrzebowałem do domu coś małego i przyjemnego.
Też przeglądałem różne oferty na allegro i też się dałem skusić ceną 999zł za Voltcrafta DSO1062D.
Po dwóch dniach chciałem go odesłać, choć niby "teoretycznie" wszystko w nim chodziło jak trzeba...
Z jednym małym szczegółem. Pokazywał czasami głupoty.
We wcześniejszych postach ktoś tam pisał, że za 1.5k może mieć 3 lata gwarancji, a za 999zł tylko 1/2 roku.
Tak to działa. Sprzedawca sprzedając za 999zł sprzedaje oscyloskop, który otrzymał z tzw. nadwyżek na wymianę gwarancyjną i sprzedając go zarabia na nim choćby go sprzedał za 1zł. Voltcraft nie ma żadnego serwisu i naprawa
po okresie gwarancyjnym jest niemożliwa. Na gwarancji wymienia się na nowy, a potem to już zmartwienie tego co kupił.
Ale może parę obrazków:
Mamy tutaj przebieg 10MHz przy podstawie czasu 20[ns]:
i ten sam przebieg przy podstawie 8[ns]
widać różnicę? Nagle nie wiadomo skąd pojawiają się na przebiegu inne "naleciałości".
Tutaj popędziłem go nieco większą częstotliwością:
a tu to samo, ale dla 4[ns]
Gdyby takie coś było na przebiegu to na tych 20[ns] też by było widać. Na moim oscyloskopie taką graniczną wartością jest 20[ns] podstawy czasu. Poniżej pokazuje już bzdury. Być może taki oscyloskop nadaje się do pracowni szkolnej, albo do drobnych prac hobbystycznych, ale w poważniejszych zastosowaniach może prowadzić tylko do frustracji.
Ja swojego w końcu zostawiłem sobie, ale tylko dlatego, że sprzedawca obniżył mi na niego cenę do 500zł, wiec kupiłem go w sumie za 1/3 ceny.
I jeszcze parę obrazków co generuje mój oscyloskop, gdy zamiast sondy miał zapięty rezystor bezindukcyjny 50R@10GHz
Z tego co się dowiedziałem, to część tych zakłóceń generuje sobie sam oscyloskop, ponieważ ma nieekranowaną przetwornicę w środku. Na przewodach zasilających elektronikę brak ferrytów itp...
Więc może czasem lepiej doskładać i kupić coś lepszego markowego (nawet starszego) niż zachwycać się
kolorowym ekranem.
Pozdrawiam