Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 1 mar 2025, o 20:09

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 30 gru 2014, o 22:07 
Nowy

Nie bardzo rozumiem :D ...Chodzi o programowanie czujników bezprzewodowo :?: ... z tego co wiem nie ma takiej możliwości.
Natomiast sam protokół jest na tyle elastyczny że można zaprogramować praktycznie dowolny typ czujnika.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 30 gru 2014, o 22:19 
Użytkownik

Chodzi mi o to , ze np wrzucam wsad do czujnika. a po jakims czasie chcialbym go uaktualnic.... co wtedy ? Czy zakladamy ze soft w czujnikach/etc jest na tyle statyczny ?

PostNapisane: 30 gru 2014, o 22:27 
Nowy

Niestety trzeba przeprogramować "ręcznie" :D

PostNapisane: 31 gru 2014, o 17:02 
Użytkownik

mrbeny30 napisał(a):
Niestety trzeba przeprogramować "ręcznie" :D

No wiec to jest cos na co ja zwracam uwage. Na chwile obecna gdzie w moim projekcie wyglada to nastepujaco :
+ Kazde z pomieszczen w zalozeniu jest oddzielna "autonomiczna" strefa grupujaca czujniki / przelaczniki / swiatlo etc
+ Te urzadzenia ktore nie sa statyczne (typu wlacz / wylacz , PWM , czujnik temp / swiatla ) gdzie naprawde w kodzie nie zmienia sie duzo powinny byc na radiowkach
+ Te urzadzenia gdzie jest wieksza zlozonosc programu etc powinny byc na Wifi

Dlaczego na Wifi - bo wtedy mozna pomyslec o jakims firmware update. Natomiast z samymi radiowkami to juz ciezko.

Zreszta to jest praca w toku i sprawdzam jak sie to bedzie rozwiazywac :) i czy nie skoncze ze kazde urzadzenie bedzie Wifi :)

PostNapisane: 3 sty 2015, o 11:33 
Użytkownik

Wiec jako , ze bede niedlugo zaczynac pelna para automatyzacje domu :) Oto lista zalozen (na razie ogolnych) wobec ktorej bede staral sie opracowac swoj system

Zalozenia projektu automatyzacji pokoju :
+ urzadzenie radiowe musi byc w stanie sie "parowac" z kontrolerem pokoju/pomieszczenia
+ urzadzenie radiowe do poprawnej pracy musi byc sparowane - tzn niemozliwe powinno byc wykonywania jakichkolwiek procesow do odblokowania flagi "sukcesu parowania". Podczas tego procesu informacje te zostana wyslane do jednostki centralnej
+ Urzadzenie pokojowe wireless podczas parowania nowego urzadzenia musi do jednostki centralnej przeslac
ID sieci oraz adres urzadzenia radiowego. Umozliwi to jednostce centralnej komunikacje z urzadzeniami radiowymi w przypadku
utraty wireless kontrolera pomieszczenia poprzez zmiane w swoim kontrolerze radiowym ID sieci oraz adresu.
+ W kazdej sieci radiowej adres 255 zarezerwowany bedzie na "rozgloszenie" a adres 254 bedzie zarezerwowany dla jednostki centralnej jesli zajdzie potrzeba "wejscia i sterowania" podsiecia radiowa
+ Ze wzgledu na brak mozliwosci zdalnego programowania jednostek radiowych powinny one byc zaprogramowane w jak najprostszy sposob aby uniknac koniecznosci czestego podlaczania do programatora.
Dodatkowo tutaj jest miejsce na wprowadzenie standardu komend dla odpowiednich urzadzen. Np wlacznik posiadalby "ON/OFF" oraz "DIM+XYZ" gdzie XYZ byloby wartoscia PWM.
+ Aby czesciowo umozliwic aktualizacje modulow opartych o radiowa komunikacje - wprowadzic standardowe wyjscie programatora w jednostce centralnej , ktora po podlaczeniu poprzez
dostosowane wyjscie do modulu radiowego - mobla by go zaprogramowac w razie koniecznosci

Przy testowaniu tego rozwiazania bede sie opierac na ATB Wifi oraz modulach RFM69CW.

PostNapisane: 5 sty 2015, o 08:11 
Użytkownik

Może takie coś będzie dobre?

https://nurdspace.nl/ESP8266

http://bbs.espressif.com

tutaj ktoś z elki zrobił coś fajnego http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2961090.html

wydajne jest, taniej jest bo ok 11zł.

PostNapisane: 8 sty 2015, o 11:43 
Użytkownik

Jakby ktoś był ciekawy to mam gotowy systemik oparty na nrf24l01 oraz modułach z UART takich jak bluetooth, modem gsm, wifi, ethernet.
Cały układzik mieści się w puszce instalacyjnej 60mm nawet pod gniazdem czy włącznikiem(wraz z zasilaczem). narazie mam wykonane 5 sztuk modułów. Układy są uniwersalne tj. z odbiornika da sie zrobić centrale tylko podłączając moduł UART, potem tylko konfiguracje poprzez menu w terminalu. A to wszystko oparte o atmege 328, na każdym module przekaźnik 10A możliwość podłączenia ds18b20, i jedno wejście do np przycisku czy sensora. Jeśli ktoś będzie zainteresowany proszę wołać.

PostNapisane: 8 sty 2015, o 12:33 
Użytkownik

vincenzo92 napisał(a):
Jakby ktoś był ciekawy to mam gotowy systemik oparty na nrf24l01 oraz modułach z UART takich jak bluetooth, modem gsm, wifi, ethernet.
Cały układzik mieści się w puszce instalacyjnej 60mm nawet pod gniazdem czy włącznikiem(wraz z zasilaczem). narazie mam wykonane 5 sztuk modułów. Układy są uniwersalne tj. z odbiornika da sie zrobić centrale tylko podłączając moduł UART, potem tylko konfiguracje poprzez menu w terminalu. A to wszystko oparte o atmege 328, na każdym module przekaźnik 10A możliwość podłączenia ds18b20, i jedno wejście do np przycisku czy sensora. Jeśli ktoś będzie zainteresowany proszę wołać.

A moglbys napisac cos wiecej na temat rozwiazania komunikacji i adresowania. Co jesli bym chcial miec np 10 koncowek do sterowania ? Jak to wyglada z centralnym sterowaniem

PostNapisane: 8 sty 2015, o 13:42 
Użytkownik

Co do adresowania to ja sieje komendami po wszystkich 5 adresach a każdy z odbiorników ma swój identyfikator który jest zawierany w każdej z komend sterujących jeśli komenda dotrze do właściwego ten odpowiada że otrzymał i wykonał do centrali centrala daje znać do aplikacji na kompie/smartfonie. Co do 10 jeszcze ci nie odpowiem bo musze sie zabrać za trawienie jeszcze 5 jednostek ale 5 odbiorników działa stabilnie.
Obrazek a oto i moje maleństwo.
Obrazek Tu zaś modulik z fifirifi

Ostatnio edytowano 8 sty 2015, o 16:04 przez vincenzo92, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 8 sty 2015, o 14:56 
Użytkownik

Fajnie to masz zrobione!

Ja wlasnie tj pisalem wczesniej mam system"autonomicznych stref" i tam daje sie wykorzystac wlasnie RFM69 (chociaz cena troszke inna) oraz Wifi.

Wtedy dzieki kilku sprytnym zagraniom mozesz dokladac sprzet - a on po sparowaniu + wybraniu konfiguracji w jednostce centralnej bedzie wykonywac okreslone polecenia

PostNapisane: 8 sty 2015, o 15:07 
Użytkownik

Także jakby ktoś potrzebował jakieś porady co do podłączenia nrfka to jestem do dyspozycji. Poniżej dwa moje programiki do obsługi jeden do połączenia przez bluetooth drugi po fifirifi/ethernet. Na przycisk o wiadomym opisie proszę nie patrzeć to tymczasowa funkcja do sprawdzania stabilności układu (taki spammer).
Obrazek

PostNapisane: 9 sty 2015, o 15:17 
Użytkownik

Czym zasilasz swoje układy?

PostNapisane: 9 sty 2015, o 16:58 
Użytkownik

Bardzo tanią chińszczyzną ładowarki usb które mnie wyszły 3 zł za sztukę.

PostNapisane: 9 sty 2015, o 19:33 
Użytkownik

No a jak u Ciebie z systemem bateryjnym ? Czy to wszystko z ladowarek leci ?

PostNapisane: 9 sty 2015, o 20:29 
Użytkownik

Wszystko z ładowarek, takie było założenie przy tworzeniu że ma to działać na istniejącej instalacji elektrycznej. A baterie to w jakich celach myślisz?

PostNapisane: 9 sty 2015, o 21:37 
Użytkownik

Bo w zamysle mam wlacznik odtykowy z Qtouche'em + radiowka wysylajaca on/off :D

PostNapisane: 9 sty 2015, o 21:49 
Użytkownik

A zasilania nie możesz sobie podciągnąć?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1