Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 3 sty 2025, o 11:31

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 3 sty 2015, o 20:37 
Nowy

Witam
Mam problem ze swoją maliną. Sprawa wygląda tak mam dysk 500 GB 2,5 cala i chciałem go podłączyć do RPI.
Zastosowałem:
- HUB USB 2.0 EA-127 Esperanza link - http://botland.com.pl/akcesoria-usb-ras ... ikami.html

- zasilacz napięcie 5V prąd 2A link - http://allegro.pl/zasilacz-do-huba-dc-5 ... 00360.html

- dysk samsung st500lm012 500 GB link - http://www.morele.net/dysk-twardy-samsu ... 12-544812/

- kieszeń ENERMAXA UltraBox usb 3.0 dodatkowo w kablu USB 2.0 http://allegro.pl/f1q145-enermax-ultrab ... 54067.html

Zasilacz do maliny to Zasilacz Extreme 2x USB 5V 2,1A malina działania na nim bezproblemowo z podpiętym klawą i myszą bezprzewodową i pendrivem przed zamianą na dysk.

Wszytko ładnie pięknie działa ale pod Windowsem czy podłączam bezpośrednio kieszeń czy przez HUBA z zasilaniem wykrywa bez problemu. Sprawa komplikuje się pod RPI. Kiedy włączam malinę przez jakąś chwile działa normalnie potem wariuje i powoli odmawia posłuszeństwa. Dodam że zastosowałem system ext4 na dysku. Mam wrażenie kiedy mam podpięty HUB pod RPI a dysk pod HUB to jakby RPI pobierało prąd z zasilacza HUBA.

Czy ktoś wie jak to rozwiązać technicznie :) Proszę o jaką kolwiek pomoc

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 3 sty 2015, o 21:05 
Użytkownik

Zasilanie , zasilanie zbyt kiepskie.
Musiałbyś dostarczyć zasilanie do dysku z osobnego źródła, bo o ile windows potrafi po resetacji urządzenia przejść do stanu z przed, to Rpi już nie...

PostNapisane: 3 sty 2015, o 21:25 
Użytkownik

Dysk specjalnie malo żrący nie jest w momencie rozruchu wiec i nie dziwne że zaczyna brakować prądu
weź zasilacz lepszy żebyś miał ze 2 wyjścia jedno do PI , a drugie do dysku zasilanie z 2ch róznych zasilaczy
raczej nie będzie specjalnie dobre ....

PostNapisane: 4 sty 2015, o 00:21 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Ten dysk nie jest prądożerny, tylko w momencie rozruchu pobiera max 1A.
Spróbuj podłączyć dysk bezpośrednio, bez HUBa.
Jak są jakieś problemy to w konsoli wpisz komendę dmesg, wyświetli komunikaty jądra, jak będą problemy z dyskiem to je wyświetli.

Spring
Erlöse mich
Spring
...

PostNapisane: 4 sty 2015, o 01:29 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Właśnie korzystam z "maliny" jako printservera i "kopiowacza dysków", a czasami jako NAS (w tej chwili właśnie leci sprawdzanie dysku z laptopa badlockiem).
Polecam huby USB z własnymi zasilaczami, a jeszcze bardziej stacje dokujące HDD na USB. Sam mam dwie Unitek 875 i sprawdzają się idealnie zarówno z kompami jak i z PI.
Często przychodzi mi zgrywać dane z różnych dysków, a znudziło mi się podłączanie do mojego kompa i tu "malina" stała się strzałem w 10 (a nawet 100).

--
Pozdrawiam.
Grzegorz...

PostNapisane: 4 sty 2015, o 15:46 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

U mnie w Cubieboard objawem niedoboru prądu przy starcie dysku było "cykanie" głowicy. Ale okazało się, że zasilacz 2A do Sony PSP był kiepskiej jakości. Teraz używam zasilacza 3A; fakt, że Cubieboard obsługuje SATA, więc z dyskami jest duuuuużo wygodniej:) Zauważyłem jeszcze, że długość przewodu w zasilaczu, zwłaszcza kiepskiej jakości, też ma znaczenie;)

PostNapisane: 4 sty 2015, o 20:09 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

kudzu napisał(a):
U mnie w Cubieboard objawem niedoboru prądu przy starcie dysku było "cykanie" głowicy. Ale okazało się, że zasilacz 2A do Sony PSP był kiepskiej jakości. Teraz używam zasilacza 3A; fakt, że Cubieboard obsługuje SATA, więc z dyskami jest duuuuużo wygodniej:) Zauważyłem jeszcze, że długość przewodu w zasilaczu, zwłaszcza kiepskiej jakości, też ma znaczenie;)

Potwierdzam zasilacze od PSP nie są zbyt dobrej jakości :( (zresztą jak i większość sprzętu od Sony).
Co do przewodu przy zasilaczu to ja bym powiedział, że tu nie długość a grubość ma większe znaczenie (ale to najlepiej ponoć oceniają kobiety ;)). Chodzi mi konkretnie o to, że nawet dość długi kabel jeśli ma odpowiedni przekrój daje radę i w docelowym urządzeniu otrzymujemy tyle prądu ile jest zadeklarowane na zasilaczu (o ile w ogóle ta deklaracja jest prawdziwa).

--
Grzegorz...

PostNapisane: 4 sty 2015, o 20:52 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Grzegorz... napisał(a):
Co do przewodu przy zasilaczu to ja bym powiedział, że tu nie długość a grubość ma większe znaczenie

Zgadzam się w 100%. Wspomniałem o tym tylko dlatego, że zdarzyło mi się przedłużyć fabryczny przewód takiej właśnie ładowarki i spadek napięcia na kablu przy dużym prądzie uniemożliwił pracę mojego Cubiaka. Ów fabryczny przewód ładowarki nie miał przekroju palca, ani nawet żyły w tymże palcu;)

PostNapisane: 6 sty 2015, o 15:59 
Nowy

Witam podłączyłem kieszeń jednym kablem pod ładowarkę drugim do RPI jak na razie działa chodź czasem ma lekkie zawiasy nie wiem czy np. nie wymienić ładowarkę na mocniejszą np. zasilacz Goobay 2x USB 5V 4,1A link - http://botland.com.pl/zasilacze-sieciow ... ry-pi.html. Mam lekkie obawy że taka konfiguracja może źle się kiedyś skończyć.

Link do tego jak to wygląda: http://zapodaj.net/89249170c87b1.png.html

PostNapisane: 6 sty 2015, o 20:06 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Właśnie dlatego polecałem stacje dokujące do HDD, bo mają swoje zasilanie nie wprowadzane poprzez port USB, a osobno.

--
Grzegorz...

Strefa czasowa: UTC + 1