Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 7 lut 2025, o 18:27

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 29 lip 2012, o 19:33 
Nowy

Miał już może ktoś z tym problem?
Nie mogę zapisać do rejestru konfiguracyjnego rozdzielczości pomiaru temperatury, do scratchpada się zapisuje bo pomiar jest dobry(9bit), lecz bo odłączeniu zasilania czujnik dalej wysyła w 12bit rozdzielczości. Poniżej fragment kodu do zapisu wartości rejestru.
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 29 lip 2012, o 23:08 
Moderator

sorki ja się tym nie bawiłem ale powiedz mi z czystej ciekawości - po co chcesz sobie na własne życzenie ograniczać rozdzielczość ??? czy to nie strzał we własną stopę albo kolano ????

To ja specjalnie czujniki np DS1820 które mają tylko 9bit programowo poszerzam zawsze do 12bit ;) a tu proszę ktoś chce mieć gorzej ;) dlaczego ?

PostNapisane: 29 lip 2012, o 23:20 
Użytkownik

Czasem konwersja nie jest szybsza przy 9 bit niż 12? Tak w ogóle to 12 bit i tak jest marzeniem w tych czujnikach gdyż ich konstrukcja wpływa na zafałszowanie wyniku - przy 12 bitach konwersja trwa 0.5s podczas których czujnik się nieco nagrzewa, a dalej to chyba wiadomo...

PostNapisane: 30 lip 2012, o 01:00 
Moderator

szopler napisał(a):
Czasem konwersja nie jest szybsza przy 9 bit niż 12? Tak w ogóle to 12 bit i tak jest marzeniem w tych czujnikach gdyż ich konstrukcja wpływa na zafałszowanie wyniku - przy 12 bitach konwersja trwa 0.5s podczas których czujnik się nieco nagrzewa, a dalej to chyba wiadomo...

konwersja przy 12 bit trwa nawet dłużej bo 750ms .... ale jaki tu problem że trwa dłużej ??? czyżby przy zmniejszonej rozdzielczości ktoś chciał wykonywać pomiary niesamowicie szybko takimi czujnikami? To nie są super precyzyjne czujniki. Jednak 12 bitów daje bardzo zadowalające wyniki (+-0,5st). Czas pomiaru jest zupełnie nie istotny bo i tak pomiary wykonuje się zwykle dużo dużo większym interwałem czasowym

PostNapisane: 30 lip 2012, o 09:22 
Użytkownik

jak pisze Mirek trzeba uwzględnić czas reakcji na pomiar dla DS18B20 , są to proste czujniki o zadawalających parametrach , ale daleko im do ideału,
możesz jeszcze wypróbować czujniki Microchipa , ale mniejszy komfort użycia i trudniejszy odczyt niż z 1Wire

http://www.microchip.com/ParamChartSear ... ;pageId=79

PostNapisane: 30 lip 2012, o 09:33 
Użytkownik

szopler napisał(a):
...Tak w ogóle to 12 bit i tak jest marzeniem w tych czujnikach gdyż ich konstrukcja wpływa na zafałszowanie wyniku - przy 12 bitach konwersja trwa 0.5s podczas których czujnik się nieco nagrzewa, a dalej to chyba wiadomo...
No właśnie... sam też to zauważyłem, że jak włączę termometr, który jest przylutowany na ATB to mam np 24,2°C po kilku minutach pracy jest już ponad 26°C ... czy podgrzewają czujnik elementy wokół czy sam czujnik tego jeszcze nie wiem i zamierzam to w najbliższym czasie sprawdzić podłączając drugi zewnętrzny czujnik. Jeśli natomiast w wolnym powietrzu podgrzewa się sam czujnik to trochę lipa. Myślałem też że może mnie tyczy problem przedstawiony w tym wątku [DS18B20] Jak to jest z jego dokładnością, a może dotyczą mnie oba ... :cry:

Dobrze, że w moim zastosowaniu wystarcza mi dokładność +/- 5°C. :lol: Ale chciałem sobie zrobić też termometr pokojowy z tego i teraz zastanawiam się czy to ma sens... bo tak jak deklarowane 0,5°C nie robi mi różnicy to jednak odczuwalna temperatura czy masz w zimie w pokoju 18°C czy 21°C jest jednak odczuwalna...

Kiedyś tez niepokoiły mnie pomiary dokonywane przez DS i postanowiłem to sprawdzić dokładnie metodą lodu i wrzątku. Co się okazało przeszło moje oczekiwania. Pomiar wody w fazie krzepnięcia 0,0°C, Pomiar gotującego się w czystej wodzie DS'ka 100,0°C... od tamtej pory uważałem te czujniki za mega dokładne :) Jednak teraz obawy powróciły i jak przeczytałem ten post kolegi szopler to coś w tym może być, że się biedaczek sam się podgrzewa, a TO-92 nie radzi sobie z odprowadzeniem ciepła powstającego podczas pomiarów.... Gdy go zanurzałem w wodzie czy to lodowatej czy wrzącej jego pojemność temperaturowa nie miała znaczenia stąd tak dobre otrzymane wyniki, ale w wolnym powietrzu może ten efekt dać o sobie znać. Może wyjście z tego problemu jest zastosowanie radiatora wtedy otrzymany wynik będzie bardziej zgodny z prawdą? Albo gdy nie ma to znaczenia, a zależy na na dokładności "męczyć" go pomiarem co 60sekund?

PostNapisane: 30 lip 2012, o 10:32 
Moderator

Nie nie - z tym samopodgrzewaniem się czujników podczas konwersji i że temperatura wzrasta o kilka stopni to duże nadużycie delikatnie mówiąc ;)

To fakt wlutowany w zestaw czujnik mi też zawsze pokazuje więcej - ale Panowie obok są inne elementy i warunki pracy ....

Proszę sobie podłączyć zewnętrzny na jakimś dłuższym przewodzie albo kilka nawet i zobaczyć że nie ma z nimi żadnych takich problemów. Gdyby się miały podgrzewać od konwersji ;) i to aż o 1-2 stopnie to byłaby mega lipa i jakieś oszustwo ;)

Na pewno nie ma takich zachowań wśród tych czujniczków Dallasa. Macie fajne biblioteki w książce do 1wire do tych czujników - wszystko z nimi pięknie działa - ja używam tych czujników tak jak całe rzesze producentów i nikomu się krzywda nie dzieje ;)

PostNapisane: 30 lip 2012, o 11:19 
Nowy

mirekk36 napisał(a):
To ja specjalnie czujniki np DS1820 które mają tylko 9bit programowo poszerzam zawsze do 12bit ;) a tu proszę ktoś chce mieć gorzej ;) dlaczego ?

Irytował mnie trochę długi czas konwersji(750ms) i błędne założenie że skoro termometr ma dokładność +-0.5C to nie ma sensu bawić się w rozdzielczość 12bit, w rzeczywistości błąd pomiaru może znacznie wzrosnąć przy obniżeniu rozdzielczości. Myślę że lepiej będzie jak zaokrąglę wynik pomiaru powiedzmy do 1-2 cyfr znaczących po przecinku.

PostNapisane: 30 lip 2012, o 12:21 
Moderator

Ależ zobacz sobie te biblioteki do obsługi DS'ów z książki. Masz tam pięknie zrobione zaokrąglanie dzięki prawie jak w rzeczywistości działa to z dokładnością (hyhy no zaokrąglaną troszkę) do 0,1 stopnia

Piszesz, że irytował cię trochę długi czas konwersji 750ms - no ale to może tylko oznaczać, że nie do końca jeszcze zdajesz sobie sprawę jak się je obsługuje - bo to na prawdę w NICZYM nie przeszkadza ;) ani nie zawiesza systemu, ani nie wprowadza opóźnień nawet o 1ms ;)

PostNapisane: 30 lip 2012, o 12:36 
Użytkownik

echhh... no przecież nie pobierasz danych co 1ms bo to byłoby bezsensowne i bezcelowe, nie mówiąc o braku czytelności wskazań , Przestań marzyc tylko zmierz się z rzeczywistością i zacznij używać DSA tak jak miliardy ludzi na świecie, a gdy to uczynisz zobaczysz że jest idealnie i praktycznie :)

Strefa czasowa: UTC + 1