szopler napisał(a):
...Tak w ogóle to 12 bit i tak jest marzeniem w tych czujnikach gdyż ich konstrukcja wpływa na zafałszowanie wyniku - przy 12 bitach konwersja trwa 0.5s podczas których czujnik się nieco nagrzewa, a dalej to chyba wiadomo...
No właśnie... sam też to zauważyłem, że jak włączę termometr, który jest przylutowany na ATB to mam np 24,2°C po kilku minutach pracy jest już ponad 26°C ... czy podgrzewają czujnik elementy wokół czy sam czujnik tego jeszcze nie wiem i zamierzam to w najbliższym czasie sprawdzić podłączając drugi zewnętrzny czujnik. Jeśli natomiast w wolnym powietrzu podgrzewa się sam czujnik to trochę lipa. Myślałem też że może mnie tyczy problem przedstawiony w tym wątku
[DS18B20] Jak to jest z jego dokładnością, a może dotyczą mnie oba ...
Dobrze, że w moim zastosowaniu wystarcza mi dokładność +/- 5°C.
![Śmieje się :lol:](https://forum.atnel.pl/images/smilies/icon_lol.gif)
Ale chciałem sobie zrobić też termometr pokojowy z tego i teraz zastanawiam się czy to ma sens... bo tak jak deklarowane 0,5°C nie robi mi różnicy to jednak odczuwalna temperatura czy masz w zimie w pokoju 18°C czy 21°C jest jednak odczuwalna...
Kiedyś tez niepokoiły mnie pomiary dokonywane przez DS i postanowiłem to sprawdzić dokładnie metodą lodu i wrzątku. Co się okazało przeszło moje oczekiwania. Pomiar wody w fazie krzepnięcia 0,0°C, Pomiar gotującego się w czystej wodzie DS'ka 100,0°C... od tamtej pory uważałem te czujniki za mega dokładne
![Szczęśliwy :)](https://forum.atnel.pl/images/smilies/icon_e_smile.gif)
Jednak teraz obawy powróciły i jak przeczytałem ten post kolegi
szopler to coś w tym może być, że się biedaczek sam się podgrzewa, a TO-92 nie radzi sobie z odprowadzeniem ciepła powstającego podczas pomiarów.... Gdy go zanurzałem w wodzie czy to lodowatej czy wrzącej jego pojemność temperaturowa nie miała znaczenia stąd tak dobre otrzymane wyniki, ale w wolnym powietrzu może ten efekt dać o sobie znać. Może wyjście z tego problemu jest zastosowanie radiatora wtedy otrzymany wynik będzie bardziej zgodny z prawdą? Albo gdy nie ma to znaczenia, a zależy na na dokładności "męczyć" go pomiarem co 60sekund?