Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 31 sty 2025, o 04:24

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 26 lip 2014, o 10:57 
Użytkownik

Od wersji 7 Eagle wprowadził nowy interface graficzny z nowymi ikonami. Można jednak wrócić je do klasycznej wersji przez zaznaczenie ptaszka w polu Classic icon style w oknie User interface w menu Eagla.

Eagle wprowadził hierarchiczna budowę schematów wprowadzając nowe narzędzia MODULE i PORT. Określone fragmenty schematu można umieszczać w jednostkach MODULE i łączyć je portami. Nie próbowałem tego praktycznie, więc trudno mi powiedzieć jak to działa, ale może ktoś już to stosował.

Są też pewne zmiany w autoruterze, ale nigdy nie używałem go, więc nie interesowały nowości w tym temacie.

Pełny opis nowości na stronie Eagla http://www.cadsoftusa.com/neu-in-v7/?language=en

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 26 lip 2014, o 11:33 

rysiekm55 napisał(a):
Eagle wprowadził hierarchiczna budowę schematów wprowadzając nowe narzędzia MODULE i PORT. Określone fragmenty schematu można umieszczać w jednostkach MODULE i łączyć je portami. Nie próbowałem tego praktycznie, więc trudno mi powiedzieć jak to działa, ale może ktoś już to stosował.

Na to czas najwyższy był.
rysiekm55 napisał(a):
Od wersji 7 Eagle wprowadził nowy interface graficzny z nowymi ikonami

Nic wielkiego ale powiedzmy szczerze te stare okonki to takie kurcze siermiężne są.

PostNapisane: 26 lip 2014, o 12:14 
Użytkownik

Dzieki za info, pewnie bym nie zauwazyl ze jest.
Chyba ciekawa zmiana dla fanow eagle 3D:
The IDF (Intermediate Data Format) file represents the maximum dimension (length, width and height) of a component in the form of a block. These blocks act as placeholders for exact 3D models of the individual components. This basic model can be used as a preliminary check in any suitable mechanical design application.

PostNapisane: 26 lip 2014, o 12:28 

charsz napisał(a):
Chyba ciekawa zmiana dla fanow eagle 3D:

Też tak myślałem ale to taka popierdółka raczej niż użyteczne i sensowne narzędzie. Z pewnością kliknięciem nie zrobisz 3D.

PostNapisane: 26 lip 2014, o 12:33 
Moderator

wojtek napisał(a):
Nic wielkiego ale powiedzmy szczerze te stare okonki to takie kurcze siermiężne są.

Może i racja że stare ikonki są siermiężne ;) jakby jeszcze z Windows 3.1 :lol:

ale taką sieczkarnię jaką odstawili teraz z ikonkami .... :shock: :evil: :o ... to szkoda gadać ... masakra ... jak dla mnie ikonki w ogóle nie czytelne i nie chodzi o to że człowiek musi się przyzwyczajać do nowego ... po prostu grafika wzięli chyba z niemieckiego przedszkola :(

Obrazek

tradżedy :lol:

------------------------ [ Dodano po: 5 minutach ]

O dżizes - a dopiero teraz zobaczyłem te kocie ikony na pasku zadań ..... matko jaka brzyyyydota .... bleeee brrrr - koshmar

Obrazek

PostNapisane: 26 lip 2014, o 12:40 
Użytkownik

To napiszcie jeszcze jak przenieść licencję z wersji 6.x.x?

PostNapisane: 26 lip 2014, o 12:42 
Moderator

szopler napisał(a):

No jak to jak ? kupić upgrade ... tak mają pomiędzy wersjami gdy różnią się numerkiem na pierwszym miejscu.

PostNapisane: 26 lip 2014, o 12:51 

szopler napisał(a):

Tylko kupno upgrade za 56$ (to o wersji standard dla użytku nie komercyjnego)

PostNapisane: 26 lip 2014, o 12:59 
Użytkownik

Cytuj:
po prostu grafika wzięli chyba z niemieckiego przedszkola

Dlaczego Mirek z niemieckiego? Dla mnie też ta nowa grafika jest mało czytelna, jest jakaś dziwna,..... może po jakim czasie przyzwyczaję się, jak nie to wrócę do starych ikon.

Co sądzisz o nowych narzędziach MODULE i PORT?

PostNapisane: 26 lip 2014, o 13:03 

rysiekm55 napisał(a):
Co sądzisz o nowych narzędziach MODULE i PORT?
Ja w praktyce w eaglu nie sprawdzałem ale jeśli to umożliwia faktycznie hierarchizację wielu plików (schematów) w projekcie to jest to rzecz jak najbardziej potrzebna.

PostNapisane: 26 lip 2014, o 13:26 
Użytkownik

Cytuj:
Też tak myślałem ale to taka popierdółka raczej niż użyteczne i sensowne narzędzie. Z pewnością kliknięciem nie zrobisz 3D

Eagle próbuje naśladować bardziej profesjonalne programy np Altium Designer, gdzie są narzędzia do wykonywania modeli 3D, ale za pomocą Altium można wykonać bardzo prymitywne i żeby zrobić znacznie lepsze modele 3D stosuje się zewnętrzny program Solidworks.

Eagle do modelowania 3d proponuje SketchUp http://www.cadsoftusa.com/services/3d-visualization/?language=en
ale jak to efektywnie działa, nie mam doświadczenia.

PostNapisane: 26 lip 2014, o 13:32 

rysiekm55 napisał(a):
Eagle próbuje naśladować bardziej profesjonalne programy np Altium Designer, gdzie są narzędzia do wykonywania modeli 3D, ale za pomocą Altium można wykonać bardzo prymitywne i żeby zrobić znacznie lepsze modele 3D stosuje się zewnętrzny program Solidworks.

Masz rację ale tylko trochę pod Altium przy odrobinie wprawy można zrobić niezłe modele 3D a jak jeszcze dołożysz do tego jakieś detale 3D ściągnięte z zewnątrz to już jest nieźle np. poniżej podstawki lamp i ekran razem z śrubkami skomponowane pod Altium, w lepszej rozdzielczości zdecydowanie bardziej realistycznie wygląda.
Obrazek

PostNapisane: 26 lip 2014, o 14:22 
Użytkownik

Czy były one zrobione z użyciem step models czy tylko z wbudowanych narzędzi Altium?
Jakieś 3 tygodnie udało mi zrobić pierwszą zintegrowaną bibliotekę w Altium dla kości TB67H301FTG. https://www.facebook.com/download/269092459959392/TB67H301FTG.zip
Za pomocą footprint wizarda na podstawie wymiarów kości wykonałem jej model, który w domyślnie w wastwie mechanicznej miał samą obudowę. Dodatkowo zaprojektowałem do niej wszystkie piny, którą można było obracać w 3d. Nie wiem jednak jak zrobić np napisy na obudowie kości, i nie wydaje mi się, żeby można było to zrobić bez użycia Solidworks.

PostNapisane: 26 lip 2014, o 14:48 

rysiekm55 napisał(a):
Czy były one zrobione z użyciem step models czy tylko z wbudowanych narzędzi Altium?

W podstawce i obudowie lamp śrubki wrzuciłem tylko ze step models reszta robiona pod altium, oczywiście pozostałe elementy jak kondensatory rezystory itp. to step models których obecnie zatrzęsienie jest w internecie i to dobrej jakości. Masz rację bardziej skomplikowane rzeczy to już zaawansowany program musi być a one są niestety dla mnie za drogie i nie wiem czy chciałoby mi się je opanowywać - mam ViaCad Pro i próbuje się go nauczyć właśnie pod kątem modeli step ale idzie mi jak po grudzie.

PostNapisane: 26 lip 2014, o 15:03 
Użytkownik

Masz rację, że pewnie jest mnóstwo takich modeli. Ja znam tylko jedną taką stronę http://www.3dcontentcentral.com/default.aspx
Mnie by interesowały dobre step modele do moźliwie wszystkich obudów kości, rezystorów, kondensatorów, diód i tak dalej...

PostNapisane: 26 lip 2014, o 15:45 

No na tej stronie w zasadzie jest prawie wszystko ;)

PostNapisane: 26 lip 2014, o 17:49 
Uzytkownik zasłużony dla forum.atnel.pl

rysiekm55 napisał(a):
Nie wiem jednak jak zrobić np napisy na obudowie kości
Na górną powierzchnię można nakładać teksturę. Przy odpowiednim doborze pozostałych kolorów układ wygląda "jak żywy".

PostNapisane: 26 lip 2014, o 18:49 
Użytkownik

Tak sprawdziłem, można wstawić obrazek na górnej powierzchni układu, zrobiłem teksturę i wykonałem napis, i to wszystko wygląda nawet bardzo realnie, ale boki i dół kości mają wciąż jednorodny kolor nadany wcześniej dla calej kości i razem zbytnio to nie pasuje. Czyli w samym programie nie da się uzyskać spodziewanego efektu, rozumiem dlaczego robi się w innych programach, np Solidworks.

Zastanawiam się, czy warto bawić się w tworzenie realnie wyglądających modeli, czy to nie jest sztuka dla sztuki?

PostNapisane: 4 sty 2015, o 23:25 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):

Może i racja że stare ikonki są siermiężne ;) jakby jeszcze z Windows 3.1 :lol:

ale taką sieczkarnię jaką odstawili teraz z ikonkami .... :shock: :evil: :o ... to szkoda gadać ... masakra ... jak dla mnie ikonki w ogóle nie czytelne i nie chodzi o to że człowiek musi się przyzwyczajać do nowego ... po prostu grafika wzięli chyba z niemieckiego przedszkola :(

Powiem szczerze że mi się te nowe ikonki też nie podobają i długo zwlekałem zanim przesiadłem się na wersje 7 właśnie przez nie, mimo że tamte siermiężne to jednak się do nich przyzwyczaiłem, fakt mogli by coś z tym zrobić i interfejs np. podobny do Inventora no coś nowocześniejszego no ale nie taka masakra jaką zrobili. Ale ogólnie nie jest źle bo znalazłem ciekawego "check boxa" w ustawieniach który przywraca stare ikonki w nowej wersji programu :) Możliwe że o tym wiecie, ale jakby ktoś nie wiedział poniżej screeny gdzie to włączyć :)

Obrazek
Obrazek

Zaznaczyć, potwierdzić i mamy stare ikonki w wersji 7 programu :)

PostNapisane: 5 sty 2015, o 09:56 

Tak zapytam, poważne zmiany jakieś są ?, tj. np. grupowe przesuwanie ścieżek z pilnowaniem by kąty załamań i odległości były stałe ?. tj. w.g czegoś takiego jak design rules (altium). Bo w 5 i 6 eaglu trzeba było potem wszystko poprawiać.
Dodatkowo czy jest funkcja rozpychania przelotek/ścieżek?
Bo akurat zmiany ikon czy wyglądu interfejsu to najmniej istotna część.

PostNapisane: 5 sty 2015, o 12:36 
Użytkownik

Reza no nie wymagaj od osła za parę zł żeby był koniem wyścigowym za kilka tysięcy ;) Bo tak by nie było sensu kupować tego droższego bo by wszyscy robili w tym tańszym skoro można robić to samo. Program jest tańszy, prostszy wielu mechanizmów nie posiada nie ma i pewnie mieć nie będzie.

Owszem grupowo w Eaglu przesuniesz ale nie same ścieżki lecz z powiązanymi z nimi elementami i wtedy kąty będą takie same tylko w innym miejscu PCB, możesz zaznaczyć to precyzyjnie linią łamaną, ten fragment który Cie interesuje i go sobie przesuwać, obracać albo np. grupowo zmienić rozmiar ścieżek czy je rozłączyć.

Funkcji rozpychania nie ma, a raczej nic mi o tym nie wiadomo. Moją wiedzę na temat tego programu opieram na książce "Henryk Wieczorek Eagle - Pierwsze kroki", filmowych poradnikach Mirka, kursie z Edw czy opracowań jakie można znaleźć w internecie i nikt o tym nigdzie nie wspomniał sam pracując z programem też tego nie zauważyłem, a wiem o czym piszesz bo widziałem filmy "propagandowe" od Altium :)

PostNapisane: 5 sty 2015, o 12:43 

Cytuj:
Owszem grupowo w Eaglu przesuniesz ale nie same ścieżki lecz z powiązanymi z nimi elementami i wtedy kąty będą takie same tylko w innym miejscu PCB, możesz zaznaczyć to precyzyjnie linią łamaną, ten fragment który Cie interesuje i go sobie przesuwać, obracać albo np. grupowo zmienić rozmiar ścieżek czy je rozłączyć.

Nie do końca mi o to chodziło, problem w tym że w 5 i 6 eagle nie trzyma kątów scieżek, tj. jak przeciągasz ścieżki to kąty się zmieniają, chciałem wiedzieć czy to poprawili w 7.

Nie jest wcale taki tani (wersja pro).

PS. Wiesz, brak wymagań to ja mam do painta, czy kartki i ołówka.

PostNapisane: 5 sty 2015, o 13:03 
Użytkownik

No jak przesuniesz same ścieżki to kąty się ich zmienią rozjadą się - zresztą zrobi się kaszana i trzeba będzie je rysować od początku. Ale jak przesuniesz razem z elementami to będzie ok - zostaną zachowane.

rezasurmar napisał(a):
Nie jest wcale taki tani (wersja pro).

No jak nie jest tani - wersja pro 1 osobę kosztuje 4 tys zł fakt że bez autorutera ale on jest nie potrzebny.
http://pl.farnell.com/cadsoft/lr-1cp/eagle-tool-pcb-design-lr-pro-1/dp/2067921
Znając firme Farnell to można jeszcze ok 500 zł wynegocjować, wiec masz aplikacje za 3,5 tys zł brutto, tak finalna cena bo oni nie doliczają już nic bo kupowane w Angli.

A z tego co wiem cena Altium to wydatek rzędu 20-25 tys zł. więc prawie 7x droższy. Nie wspominając już o innych programach typu PADS http://www.pads.com/, http://www.zuken.com/en/products/pcb-design/cr-8000 przy nich to chyba nawet Altium jest dla biednych :lol: :)

PostNapisane: 5 sty 2015, o 13:08 

20-25tyś kosztuje full wypas, z nanoboard i wszystkimi modułami do FPGA, sam altium bez FPGA kosztował swojego czasu 8-12tyś zależnie od promocji ;).

Musiał bym ci pokazać na filmie o co dokładnie chodzi.
Bo główny problem miałem jeżeli trzeba było poprowadzić dodatkową ścieżkę między już istniejącymi, altium ładnie rozsuwa, a eagle po chamsku robi kaszanę ;).

Ale fakt, nie ma co porównywać amatorskiego programu, z profesjonalnym narzędziem.

Jestem po prostu ciekaw co poprawili, bo informacja że ikonki, brzmi co najmniej śmiesznie ;).

PostNapisane: 5 sty 2015, o 14:19 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

Proszę bardzo ;-) :

http://elektronikab2b.pl/technika/24226-nowe-funkcje-i-usprawnienia-w-nowej-wersji-eagle-7#.VKqPFXuKJdg

Strefa czasowa: UTC + 1