Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 10 sty 2025, o 12:57

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 3 sty 2015, o 20:56 
Moderator

#ciamciak# napisał(a):
@mirekk36
Pomysł: Tomasz Knapik jako lektor do wersji angielskiej ;)

Super pomysł - ale to już rozumiem, że kolega załatwi z Tomaszem sprawy finansowe ;) i będzie super

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 3 sty 2015, o 20:58 
Użytkownik

@xamrex
Sęk w tym że nie możesz wybrać, bo obie działają równocześnie.

@mirekk36
Heh myślałem, że się dobrze znacie i poczyniłeś już jakieś kroki w tym kierunku ;)

PostNapisane: 3 sty 2015, o 21:56 
Użytkownik

#ciamciak# napisał(a):
Coś czuję że wystąpię w następnym odcinku ;)

Myślę Mirku że kolega @ciamciak nie będzie kombinował za wiele i jak coś to uderzy z grubej rury i zasiądzie u Twojego boku w poradniku video ;)
No własnie a swoją drogą kiedy zaprosisz jakiś gości do studia, dawno nie było Klona :)

xamrex napisał(a):
Na początek przepraszam za offtop, ale chcę tylko się dowiedzieć pewnej rzeczy.
Żeby ktoś się dostał do Rutera do przez WPS, to z tego co wywnioskowałem to trzeba NACISNĄĆ KLAWISZ NA ROUTERZE.
W jaki sposób więc ktoś może się włamać przexz WPSa skora mamy router w domu?
Chyba nie naśle jakiejś mechanicznej pszczoły, która usiądzie na klawiszu?

Problem polega na tym że nikt z nas nie powiedział o jakim włamaniu mówimy, bo zrobiliśmy od tak sobie offtopa. Owszem jeśli ktoś się bawi od tak z nudów no to pewnie sobie daruje, ale jak ktoś jest powiedzmy uparty zależy mu na tym żeby zrobić Ci na złość, czy jakiś bałagan w sieci np. firmowej więc co za problem zostawić włączonego lapka z odpowiednim oprogramowanie :) Kiedyś przecież wreszcie wciśniesz ten przycisk ;) Druga sprawa to PIN który jest ograniczonym ciągiem cyfr .. to dalej chyba nie ma co pisać :) WPS jak już powiedziałem ja i inni jest funkcją umożliwiająca łatwe podłączenie urządzeń w sieci WIFI i takie założenie było od początku nie wiem czy miałeś odczynienia z routerami LiveBOX każdy z nich fabrycznie był skonfigurowany losowo wygenerowanym kluczem WEP potem WPA i to dość długim bo chyba jak dobrze pamiętam 20 znaków cyfr i liter przypominam losowych więc dla przeciętnego kowalskiego stworzono funkcję WPS aby nie musiał klepać tych 20 znaków tylko wcisnął sobie przycisk :)

No i wracając do modułów Atnel WiFi uważam że w tym przypadku jest to fajna funkcja bo co jeśli mamy do skonfigurowania np. 50 takich modułów pod jeden AP to zamiast łączyć się z każdym i wgrywać mu konfig wciskamy sobie przycisk :) i już. dla mnie fajnie że jest taka funkcja i tyle.

PS. Łamanie WEP czy WPA mimo że proste to warunki które trzeba spełnić nie są już tak proste. Kto łamał ten wie wobec czego kto chce się zabezpiecza a kto nie to nie:)

mirekk36 napisał(a):
Panowie - żeby dojść do programowania - czyli do kulminacji - trzeba najpierw obejrzeć wstęp ;) ... nie ma że boli ... tzn można nie oglądać - tylko poczekać na kulminację to też nie problem

Jaki to problem ten tylko się dowie kto Cię obejrzy choć z raz ;)

PostNapisane: 3 sty 2015, o 22:12 
Użytkownik

@Rafciu
Jestem mało telewizyjny, ale kto mnie tam wie ;)

Jak jest WPS, to już nie obchodzą cię żadne przyciski, WEP-y, czy WPA.

Nie rozumiem, czemu niektórzy uważają kwestię bezpieczeństwa WPS za offtop.
Rozumiem, że Mirek nie umieścił tego w filmie, jednak uważam, że jest to istotna część zagadnienia i ten wątek może być bardzo dobrym uzupełnieniem.

PostNapisane: 3 sty 2015, o 22:29 
Użytkownik

#ciamciak# napisał(a):
@Rafciu
Jestem mało telewizyjny, ale kto mnie tam wie ;)

Jak jest WPS, to już nie obchodzą cię już żadne przyciski, WEP-y, czy WPA.

Nie rozumiem, czemu niektórzy uważają kwestię bezpieczeństwa WPS za offtop.
Rozumiem, że Mirek nie umieścił tego w filmie, jednak uważam, że jest to istotna część zagadnienia i ten wątek może być bardzo dobrym uzupełnieniem.

Może dlatego że dla nas bardziej się liczy że jest ta funkcja działa jak działa co nam Mirek udowodnił że też rożnie z nią bywa i tyle. A to czy ktoś z niej będzie korzystał to jego sprawa, ja mam zabezpieczoną sieć szyfrowaniem WPA hasło pamiętam i WPS nie jest mi potrzebny, a że jak zostawię sieć open to zaraz łączy mi się pełno syfu no to wiadomo dlaczego mam zabezpieczoną.

Dla ciekawostki mogę napisać że sprzęt z wyższej póły jak Mikrotik czy Ubiquiti Networks nie posiada funkcji WPS 8-)

PostNapisane: 3 sty 2015, o 22:36 
Użytkownik

@Rafciu
"Jego sprawa" pod warunkiem, że użytkownik wie w ogóle o ryzyku.
Z filmu się nie dowie, więc uznałem za naturalne uzupełnienie tego w stosownym wątku.

PostNapisane: 3 sty 2015, o 22:38 
Użytkownik

Kwestie bezpieczeństwa WPS to bardzo ciekawy temat i zachęcam do poszperania np na YouTube jak łatwo jest wykorzystać włączone WPS do nieautoryzowanego dostępu do czyjejś sieci Wi-Fi. Oczywiście mówię o tym tylko jako ciekawostka.
Należy jednak pamiętać że we wszystkich tych filmikach prawdopodobnie używane są jakieś starsze modele routerów które nie mają ograniczeń prób logowania, na wszystkich moich routera a są to modele 3-4 letnie po 5 próbach złamania hasła WPS funkcja ta zostaje zablokowana na 10 minut, przez co złamanie hasła metodą brutal-force jest mało opłacalne ;)

PostNapisane: 3 sty 2015, o 22:45 
Użytkownik

@Wilu88
Rzeczywiście niektóre routery doczekały się pewnych usprawnień softu, które mają za zadanie zniechęcić atakującego.
Ale nie wszystkie, a są też takie, w których nawet po (niby) wyłączeniu WPS można użyć PINu, więc niema reguły.

PostNapisane: 4 sty 2015, o 00:04 
Użytkownik

http://sekurak.pl/bezpieczenstwo-sieci- ... nstwo-wps/

to dla malo zorientowanych. Generalnie kazdy uzywa wdl wlasnych potrzeb. Jednak warto wiedziec o zagrozeniach.

Mirek swietny poradnik jak zwykle :D

PostNapisane: 4 sty 2015, o 00:35 
Użytkownik

Omówiona kwestia funkcjonalności WPS w module WiFi była. Każdy w swoim przypadku oceni czy mu to się do czegoś przyda czy też nie. Dla mnie osobiście to zbędny bajer bo i tak z rękawa wszystko będę konfigurować, ale to ja.
Przed wdrożeniem projektu warto sobie poczytać na googlach o technologii którą się ma zamiar zastosować (wady/zalety).
Ja póki co czekam na poradniki z programowaniem i transmisją danych, oj czekam, czekam... :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1