Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 18 lis 2024, o 11:18

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 2 sty 2015, o 14:52 
Użytkownik

Witam wszystkich uczestników forum.
Niniejszym chciałbym zaprezentować mój pierwszy projekt na AVR. Dzięki bezcennym poradnikom Mirka powoli uczę się programowania, dlatego też proszę o łaskawe potraktowanie moich rozwiązań. Zdaję sobie sprawę, że z całą pewnością można to rozwiązać inaczej, z pewnością łatwiej, ale mój stan wiedzy w programowaniu pozwolił mi na opracowanie tego w poniższej formie :-)
A o co chodzi... Projekt powstał oczywiście z potrzeby chwili. Mam telewizor LG i do niego pilota, który może obsługiwać dwa urządzenia (można przełączać pomiędzy dwoma adresami urządzeń). Oraz, nie chwaląc się, posiadam tuner telewizyjny DVBT firmy WIWA ;-). Tuner ten jest obsługiwany pilotem, który również działa przy kodowaniu podczerwieni NEC. Oczywiście ani adres urządzenia ani kody poszczególnych klawiszy nie odpowiadały pilotowi od telewizora. Nie rozwodząc się zbytnio pilot od tunera wyzionął ducha. Tak więc przyszedł mi do głowy pomysł, aby zbudować układ na Atmega 16, który podmieni kody wysyłane przez pilota LG dla drugiego urządzenia, na adres i kody zrozumiałe dla tunera. Ot cała filozofia.
Na poniższym zdjęciu pokazałem założenia czasowe dla odbierania danych i wysyłania nowych.

Obrazek

Przepraszam za jakość rysunku ale chyba widać ogólną zasadę. W górnej części przebieg odbierany przez odbiornik podczerwieni, a na dole przebiegi wysyłane przez diodę Irda. Najpierw odbieramy pierwszą ramkę danych. Ze względu na to, że jest za mało czasu przed pojawieniem się ewentualnego impulsu powtórki tego samego kodu, wprowadziłem zwłokę na wysłanie nowego kodu. Dlatego dopiero w następnym okresie jest dużo więcej "ciszy" i właśnie w tym momencie wysyłam zmienioną ramkę. W praktyce całkiem nieźle to działa.
Zastanawiałem się czy w ogóle jest możliwość jednoczesnego odbierania i wysyłania danych, zupełnie niezależnie od siebie, ale tu moja wiedza się niestety kończy (takie luźne pytanie).

Na poniższym zdjęciu pokazałem "zamontowane" urządzenie tzn ustawione przed tunerem w taki sposób aby obudowa zasłaniała odbiornik tunera a tylko dioda nadawcza go oświetlała.

Obrazek

A tak wygląda po otwarciu obudowy. Jak widać całość zmontowana na płytce uniwersalnej, ale całość zmontowałem w ciągu jednego wieczoru. Wiem, że można by to wykonać ładniej ale byłem bardzo ciekawy czy będzie działać.

ObrazekObrazek

A teraz to czego boję się najbardziej :oops: mój kod. Na pewno będzie tam widoczny wpływ wielu rad Mirka i z czym się liczę wielu niedociągnięć, przed którymi przestrzegał ;)

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Jeśli ktoś miałby ochotę to przeanalizować to będę wdzięczy za komentarze. Krytykę przyjmuję również - oczywiście w granicach rozsądku... :roll:

Najlepsze Życzenia Noworoczne
michciobb

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 2 sty 2015, o 16:00 
Użytkownik

Bardzo fajne rozwiązanie aby pozbyć się pilotów (znaczy się z kilku zrobić jeden). Też muszę coś wykombinować bo nie mam pilota do TV a uniwersalne nie działają:/
Czy tuner jest jeszcze na gwarancji? Można się pokusić o zmniejszenie oraz wytrawienie PCB i wszystko wsadzić w obudowę tunera.

PostNapisane: 2 sty 2015, o 17:03 
Użytkownik

Tuner nie jest już na gwarancji. Oczywiście można byłoby się pokusić o włożenie układu do środka. Można by całość jeszcze uprościć, biorąc napięcie zasilania z tunera, sygnał z oryginalnego odbiornika Irda i wejść z nowym sygnałem bezpośrednio bez modulowania 38 kHz. Ale pomyślałem sobie, że taki bezinwazyjny sposób stworzy mniejsze ryzyko braku telewizji na święta :-) Dla mnie BARDZO ważne było aby moja żona zobaczyła, że też może mieć jakieś korzyści z tego mojego siedzenia przed kompem... ;-)

PostNapisane: 2 sty 2015, o 22:29 
Użytkownik

Mscichu napisał(a):
Bardzo fajne rozwiązanie aby pozbyć się pilotów (znaczy się z kilku zrobić jeden). Też muszę coś wykombinować bo nie mam pilota do TV a uniwersalne nie działają:/
Czy tuner jest jeszcze na gwarancji? Można się pokusić o zmniejszenie oraz wytrawienie PCB i wszystko wsadzić w obudowę tunera.

Polecam logitech harmony... Sam uzywam do sterowania tv,cd,amplituner i dekoder... Kupilem kiedys sprzet onkyo bez pilotow i tez szukalem czegos uniwersalnego... Fakt ze za swojego pilota 3 lata temu polozylem prawie 400 ale bylo warto! Fajne bo mozna sobie definiowac makra... I np jednym guzikiem odpala mi sie wszystko co potrzeba do ogladania tv... Na dodatek zmienie sprzet a pilot to obsluzy bo jest baza kodow online na serwerze logitecha...

Strefa czasowa: UTC + 1