Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 18 lis 2024, o 08:45

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 30 gru 2014, o 14:10 
Użytkownik

Witam!

Chciałbym dodać coś od siebie na forum, dlatego przedstawiam Wam urządzenie, które zrobiłem jako prezent bratu na Boże Narodzenie. Mam nadzieję, że projekt się spodoba pomimo błędów które popełniłem, aczkolwiek chciałbym się podzielić nimi ku przestrodze dla wszystkich.

Cóż to za urządzenie? Kiedyś usłyszałem, że każdy elektronik powinien zacząć od mrugania diodą, a następnie wykonać zegarek. Niestety ja ominąłem ten punkt i robiłem inne rzeczy. Około 2 miesięcy temu dostałem zapytanie o zrobienie takiego urządzenia jak zegarek binarny pokazujący godzinę w kodzie BCD (każda cyfra, a nie liczba zapisana jest w kodzie binarnym) na rękę. Zrobiłem wizualizację, przedstawiłem koszta i jak to w życiu bywa, osoba ta się rozmyśliła. W tym momencie wpadłem na pomysł aby wykonać ten zegarek właśnie na święta dla brata, który studiuje informatykę i uwielbia ręcznie robione rzeczy (wszystko pasuje jak ulał!). Poniżej wizualizacja zegarka (już końcowa):
Obrazek

Budowa zegarka:
- ładowanie przez USB
- procesor ATmega88PA
- ultra dokładny zegarek na DS3231
- czujnik przyspieszenia na LIS35D (nie uruchomione)
- dwa przyciski funkcyjne
- wyświetlacz w matrycy 4x6
- wydajny akumulator

Funkcje (które działają):
- ładowanie USB
- pokazywanie aktualnej godziny przez 10s po naciśnięciu któregokolwiek przycisku
- pokazywanie daty po naciśnięciu dolnego przycisku (działa w momencie działającego wyświetlacza i gaśnie po 10s od naciśnięcia przycisku)
- przyciski są sprawdzane w przerwaniu PCINT
- w czasie wygaszenia w DS3231 wyłączane zostają przerwania, a procesor przechodzi w stan uśpienia
- praca na akumulatorze przy sprawdzaniu czasu co około 30min w ciągu dnia wynosi około 5 dni (na inne testy nie miałem czasu)
- akumulator ma wbudowane zabezpieczenie przeciw nadmiernemu przeładowaniu i rozładowaniu (nie zdążyły dojść rezystory 1% i nie uruchomiłem pomiaru napięcia) dlatego sam się wyłączy i nie włącza się

Funkcje pozostałe do zrobienia:
- wlutować i uruchomić LIS35D (zegarek miał pokazywać godzinę po podwójnym stuknięciu lub ułożeniu ręki w określonej pozycji)
- pokazywanie więcej danych na wyświetlaczu takich jak temperatura z DS3231, dzień tygodnia, położenie zegarka od układu LIS35D
- wymiana i uruchomienie przetwornicy ST1S10PHR (uległa najprawdopodobniej uszkodzeniu po podaniu odwrotnego napięcia o czym dalej)
- wymiana baterii kondensatorów podtrzymujących zasilanie na baterię 3V

Jako, że wszystko wykonałem w około tydzień robiąc wieczorami nie ustrzegłem się błędów. Pośpiech to zły doradca i płata czasami śmieszne figle. Są dwie podstawowe i najgorsze rzeczy jakie można popełnić i ja to zrobiłem, oraz jedna dość poważna omyłka przez informacje w sieci:
- zamieniłem miejscami SCL i SDA w zegarku DS3231
- nie podłączyłem katod od wierszy do procesora (zupełnie wypadło mi to z głowy)
- dość kosztowna (czasowo i finansowo) pomyłka to lustrzane odbicie złącza USB co zaskutkowało odwrotnym podłączeniem zasilania na układy, uszkodzeniem ST1S10 oraz LTC4054ES5-4.2, całe szczęście, że reszta układów nie uległa zniszczeniu! Niestety o uszkodzeniu ST1S10 dowiedziałem się dopiero jak zamówiłem ten drugi układ, więc ten pozostał w stanie jakim jest czyli przekazuje napięcie z baterii bezpośrednio na układy.

Pamiętajcie!
Spieszcie się powoli! Zwykle po zaprojektowaniu PCB zostawiam ją na tydzień i później jak zapomnę co i jak robiłem to wracam i sprawdzam wszystko od początku, ale teraz miałem mało czasu, nie odczekałem i wyszły dość uciążliwe babole. Wszystkie poprawki zostały wykonane nacinając ścieżki i używając kynaru oraz schowane tak aby nie było widać.

Poniżej (już poprawiony) schemat:
Obrazek

Oraz zdjęcia samej konstrukcji:
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

Mam nadzieję, że nie zawalam zbytnio serwera ;)
Co do kodu, to został napisany w całości w C, przy wykorzystaniu bibliotek Mirka oraz trochę własnej inwencji twórczej. Nie będę wrzucał samego kodu bo pisane na szybko i nie wygląda tak aby się nim pochwalić. Jak będzie chęć to poprawię i wrzucę już z wszelkimi poprawkami.

Jeżeli ktoś jest chętny to mogę oddać kilka płytek za free wraz z pomocą przy uruchomieniu ale to dopiero po nowym roku.
Cały tekst miałem wrzucić jeszcze przed świętami ale wyjechałem i dopiero teraz mam czas. Teraz już wiem, że prezent jest trafiony i działa tak jak powinien. Ostatnie ładowanie było 18.12.14r. i do dnia dzisiejszego bateria jak i cały zegarek działają.
Uff... Wreszcie skończyłem. Czekam na konstruktywną krytykę oraz pomysły co można poprawić lub co można dodać! No i życzę wszystkiego dobrego w Nowym Roku, aby Wasze projekty pracowały długo i bezawaryjnie!

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 30 gru 2014, o 15:11 
Użytkownik

Ostrzeżenia: -2

No i fajny projekcik:)
Błędów nie robi ten co Nic nie robi:)

Chętnie zobaczył bym filmik prezentujący działanie zegarka.

PostNapisane: 30 gru 2014, o 15:16 
Użytkownik

Świetne.
Także chętnie zobaczył bym filmik.

PostNapisane: 30 gru 2014, o 15:39 
Użytkownik

Zbieram szczękę z podłogi. Rewelacja.

Namazane ze smarta.

PostNapisane: 30 gru 2014, o 16:24 
Użytkownik

Dzięki za miłe słowa. Film wrzucę po nowym roku ponieważ teraz jestem oddalony o 1100km. Około 4.01.15r. wrzucę film jak działa i jak się uda to zbliżenie na to jak wygląda w środku.

Co do efektu to dobrze wygląda czarne złocone PCB od chińczyka.

PostNapisane: 30 gru 2014, o 16:52 
Użytkownik

Swietny projekt!

PostNapisane: 30 gru 2014, o 19:05 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Mscichu napisał(a):
Co do efektu to dobrze wygląda czarne złocone PCB od chińczyka.

No właśnie tu mi się nasunęło pytanie czy ten tydzień to był tydzień przed świętami czy tydzień gdzieś w "trakcie roku" i wysłanie komuś projektu płytki do wykonania.

Jakbyś tego nie napisał to zadałbym pytanie: Kto Ci tak szybko i za jakie "milijony" płytkę wykonał ;).

Proszę(imy) o wyjaśnienie odnośnie płyteczki, bo wygląda za...fajnie.

W ogóle cały projekt "powala".

--
Grzegorz...

PostNapisane: 30 gru 2014, o 21:20 
Użytkownik

Bardzo ciekawy zegareczek , i ładny teraz jescze tylko jakiś silikonik żeby nie ocierało łapki i gites majonez :) Oby takich więcej projekcików :) Gratulacje :)

Widzę że sie chińczyki uwinęły .... tak czarna złocona PCB dobrze wygląda , i co ciekawe nie jest wcale droższa wiele od zwykłej wersji bez złocenia .. a i tak taniej niz w PL. :)

tak więc gratulacje udanego mimo wszystko projektu

PostNapisane: 30 gru 2014, o 21:30 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

Jeśli to rzeczywiście złocenie to zdradź ile kosztowało razem z soldiermaską ;-)

PostNapisane: 30 gru 2014, o 21:49 
Użytkownik

nie wiem gdzie kolega zamawiał , ale na http://www.3pcb.com/ to koszt 15 szt jakieś 50 - 60usd ze złoceniem
i dadzą radę w 4-5 dni i mają promocję obecnie , czyli rabaty w cenie końcoiwej i freewysyłka :)

http://www.pcbway.com/ ma podobnie ale mają promo 10szt za 15usd (prototyp)

i dodają jeszcze za free płytki uniwersalne

PostNapisane: 30 gru 2014, o 22:49 
Użytkownik

Hmmm... Może trochę wyjaśnienia: tydzień wykonywałem projekt jako schemat i PCB (gdzieś w połowie listopada), potem zamówiłem płytki w http://www.elecrow.com/ i zapłaciłem 30$ za 10szt, a dostałem 12. Samo wyrobienie u nich to 4 dni od złożenia zamówienia i opłaty (paypal) do wysyłki (dostałem też zdjęcie przygotowanych płytek do wysyłki), a płytki doszły do mnie równo po miesiącu. Warto nadmienić, że same płytki były dobrze zapakowane hermetycznie. Potem miałem lekko ponad tydzień aby wszystko poskładać i napisać jako taki program. Miałem jeszcze problem z włożeniem teleskopów bo po pierwszej próbie pękło PCB, musiałem zaokrąglić same teleskopy bo mają taki kołnierz do ściągania i zrobić głębsze wiercenie w już docelowym układzie.

Co do drapania w rękę to na baterii jest dwustronna taśma, do której ma być doklejona miękka tkanina (o czym pomyślałem dopiero jak już byłem daleko). Pierwszym pomysłem było zakupienie paska pod wymiar takiego aby skóra była też pod zegarkiem w celu odizolowania baterii od ręki (coś w tym stylu: http://allegro.pl/skorzany-super-mocny- ... 87196.html) ale by się nie wyrobili do świąt bo to też na zamówienie a ja wiedziałem że zegarek działa niecały tydzień przed wyjazdem.

Sun! Dzięki za stronki! Już dodałem do ulubionych na pewno się przydadzą.

PostNapisane: 30 gru 2014, o 23:06 
Użytkownik

Mscichu napisał(a):
Sun! Dzięki za stronki! Już dodałem do ulubionych na pewno się przydadzą.

nie ma problemu zamawiam też unich ...
oczywiście wszedzie dodają dodatkowe (jakoś się chińczykom opłaca) tylko u nas się goli za zielone coś ...
i narzeka ze za male zamówienie i stąd wysokie koszty produkcji ..:)

Strefa czasowa: UTC + 1