Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 22 lut 2025, o 20:12

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 25 gru 2014, o 19:10 
Użytkownik

Witam ostatnio zmagam się z precyzyjnym sterowaniem grzałkami z sieci 230V

Chciałbym się dowiedzieć jakie sterowanie zapewni mi najlepszą stabilność temperatury

zastanawiam się co jest najlepsze sterowanie fazowe, grupowe czy też przekaźnik ssr ?

z fazowym i grupowym sterowaniem niema problemu ponieważ w jednym jest detekcja zera, a w drugim przypadku triak nie załączy się jeśli nie jest w zerze.

przekaźnik ssr rozwiązuje problemy z synchronizacja ale nie znalazłem informacji jednoznacznie mówiących czy taki przekaźnik steruje się tylko on/off czy można kontrolować poziom jego otwarcia.

Chciałbym otrzymać dokładność w przedziale + - 1% było by to wystarczające

czy sterując przekaźnikiem ssr w trybie on/off jest możliwe otrzymanie w miarę stałej temperatury ?

Pozdrawiam

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 25 gru 2014, o 20:21 
Użytkownik

Poczytaj o regulatorach z PID.

PostNapisane: 25 gru 2014, o 20:27 
Użytkownik

Czyli z tego wynika, że sterowanie wystarcza on/off a resztę robi algorytm ?

Znalazłem bardzo fajną analizę nie wiem czy jest to tak proste jak gość opisuje ale dokładnie tego mi trzeba.

http://fermentationriot.com/arduinopid.php

Pozdrawiam

PostNapisane: 25 gru 2014, o 20:49 
Użytkownik

Ja bym jeszcze zapytał ile jest tych grzałek? Czy są jakoś połączone w grupach czy każdą sterujesz osobno? Bo można zrobić tak że jak jest kilka i każda sterowana osobno to np przy 5 grzalkach możesz mieć 3 on/off a pozostałe 2 z regulacją mocy... sposobów pewnie tylu ilu programistów ale pewnie też zależy co to za aplikacja i po testach wyjdzie co wystarcza albo co się lepiej sprawdza...

PostNapisane: 25 gru 2014, o 20:57 
Użytkownik

4 grzałki z T1, 2 grzałki z T2 i 3 grzałki o jeszcze innych temperaturach w każdej grzałce termopara lub pt100.

Taki wyspecjalizowany piekarnik :)

Powierzchnia grzejna powyżej 10cm^2 grzałki płaskie w obudowie metalowej.

Czyli niema jakiegoś sprawdzonego sposobu ? trzeba eksperymentować z nastawami ? :)

Pozdrawiam

PostNapisane: 25 gru 2014, o 21:13 
Użytkownik

Jakieś 2 lata temu robiliśmy w pracy mleczarnie w Norwegii gdzie była grzałka dla wieży do suszenia mleka 5-cio sekcyjna o mocy 1,3MW w sumie :) I tam własnie tak bylo że trzy sekcje na stycznikach załącz wyłącz, a 2 na regulatorach tyrystorowych...
Jak robimy jakieś mniejsze grzałki to w sumie zawsze używamy modułów siemensa sterowanych 0-10V oczywiście to też jakieś tam gotowe 3-fazowe regulatory tyrystorowe...
To w mleczarni to miało swoją osobną szafę 3 polową do sterowania grzałką :) Wiadomo że przy tej mocy rozmiary swoje musi mieć :) No i zasilanie oczywiście z osobnego trafo :) Ale tam prąd tani więc im się to opłacało :) Zwykle robimy ogrzewanie gazowe :)
Taki może mały OT ale moc może robić wrażenie no i bezwładność układu też jest odpowiednia :) Więc i w sterowaniu ciekawa...

PostNapisane: 25 gru 2014, o 21:19 
Użytkownik

Planuję zrobić system wizualizacji temperatury w c# i procesorem odczytywać temperaturę - taki mam plan rozważam zastosowanie też PLC-ków z wyjściami analogowymi do sterowania ssr-ami.

Czy tak się to robi ? bo nie mam doświadczenia.

Jeśli tak to w drabince dodaję PID-a i ustawiam jego parametry dla najlepszych osiągów i koniec ?

Będzie nieco taniej jak naskrobię coś w c# niż zakup paneli HMI :)

Pozdrawiam

PostNapisane: 25 gru 2014, o 21:23 
Użytkownik

Masz też takie rozwiązania
http://www.astor.com.pl/produkty/sterow ... nelem.html

Z tym PID to nie pomogę bo ja się w firmie PLC nie zajmuję tylko HW ale z tego co slyszałem to korzystają chłopacy z funkcji gotowych siemensa więc pewnie tak to wygląda że podpinasz pomiar, wartość zadaną i parametry PID i sterownik robi swoje :)

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 25 gru 2014, o 21:31 
Użytkownik

Oni są interesujący pogadam z nimi :) już miałem kontakt wrażenia pozytywne :)

Spróbuje po wałkować te rozwiązania bo gdyby mi się udało to osiągnąć na procesorku o by nieco z taniało :)

Pozdrawiam

PostNapisane: 25 gru 2014, o 21:33 
Użytkownik

stachu napisał(a):
Oni są interesujący pogadam z nimi już miałem kontakt wrażenia pozytywne

Jakbyś coś znalazł i miał jakąś ofertę na sprzęt to daj znać może się uda coś przez moją firmę gdzie pracuję załatwić taniej ;) Chyba że masz swoje wtyki jakieś... ;)

PostNapisane: 25 gru 2014, o 21:42 
Użytkownik

Jak będę robił jakiś inkubator do jajek dla siebie to się odezwę :)

Tutaj nie płacę ze swojej kieszeni, ale i tak trzeba wykonać system badawczy aby mieć dane o procesie :)

Dziękuje za poradę będę testował algorytmy w wolnym czasie a pewnie zostanie na PLC-kach :)

PostNapisane: 27 gru 2014, o 21:46 
Użytkownik

Hej,

Główny problem to stała czasowa, jak się bawiłem w regulacje dwustanowa, to zanim powietrze osiągnęło 100*C setpoint to grzałka dawno miała ponad 300*, później grzałka cały czas wyłączona a temperatura i tak do 250*C narastała. Wiec w dwustanowej oprócz tradycyjnej histerezy dodałem maksymalny czas załączenia grzałki. Czyli np. jeśli temp niższa niż 100*C (setpoint) i grzałka nie załączona przez 10s załącz grzałkę na 3s. A nawet z takim podejściem pierwsze przeregulowanie miałem na poziomie 20*C następne na poziomie 10*C. PID dobry pomysł do sterowania fazowego, myślę ze z takim podejściem (PID + fazowe) osiągniesz najlepsze wyniki, ale próbowałem taki regulatorek zrobić co prawda dla obciążenia indukcyjnego i ciągle jakieś problemy jak nie triak się palił to znowu przewodził cały czas, zależy jaka moc tych grzałek niby nie powinny mieć indukcyjności. Raczej skłaniał bym się do jakiś gotowych rozwiązań samego układu mocy. Szukałem własnie jakiegoś SSR do sterowania fazowego ale takich nie ma tylko załączane z przejściem w 0 ( bo mój układ z noty MOC3021 ciągle się uszkadzał wiec szukałem czegoś gotowego).

Druga sprawa wiem ze się da zrobić taki myk żeby w regulacji dwustanowej użyć PID, podejrzewam że w takim rozwiązaniu PID steruje czasem załączenia. Ale jak nie mam pojęcia.

PostNapisane: 27 gru 2014, o 22:49 
Użytkownik

Do sterowania grzałkami można wykorzystać PWM o bardzo małej częstotliwości. Regulacja podobna do regulacji grupowej czyli przykładowo
0.5s ON - 0.5s OFF - wypełnienie 50%
0.25s ON - 0.75s OFF - wypełnienie 25%
0.75s ON - 0.25s OFF - wypełnienie 75%

Jeśli grzałka miała by dużą bezwładność to okres przebiegu można by zwiększyć do kilku lub kilkunastu sekund.
Do tego regulator PID który by obliczał czas załączenia grzałki do czasu wyłączenia.

PostNapisane: 28 gru 2014, o 01:06 
Użytkownik

Kolego można też inaczej. wyprostuj sobie napięcie 230v mostkiem i steruj masą za pomocą feta z kanałem n są takie po 600v/39A i możesz sobie sterować pwm. Robisz sobie tylko izolacie na transoptorze i po zabawie.
A grzałeczki możesz zasilać napięciem stałym to tylko rezystor dużej mocy.

PostNapisane: 28 gru 2014, o 01:27 
Użytkownik

Kolego @driver0207 mam extruder z drukarki 3D i tak będę się bawił tylko zasilanie na 12V DC po testuje PID-y :) zasilanie napięciem stałym niestety mi odpada ponieważ parametry grzałki podawane są przy zasilaniu napięciem 230VAC :)
pomysł ciekawy i wart przetestowania powszechnie stosowany w RepRap-ach (tylko przy 12V DC) :)

Dziękuję za rady to może ja odpowiem :) a i podpowiem co niektórym aczkolwiek to tylko połowiczne rozwiązanie :)

Postanowiłem użyć PLC-ka z przekaźnikiem ssr.

Polecam tobie kolego @Ekstrapolator lekturkę, długo szukałem żeby to było prosto i jasno opisane co i jak z tymi przekaźnikami

http://www.relpol.pl/content/download/3 ... echpol.pdf

Nadają się znakomicie do sterownia fazowego i grupowego
w dokumencie opisane jest do jakiego obciążenia jaki stosować przekaźnik wraz z układani gasików.

Reasumując są przekaźniki które regulują fazowo proporcjonalnie do napięcia 0-10V prądu 0-20mA oraz nawet proporcjonalnie do rezystancji
za cenę od około 30 do 100 pln w zależności od typu i mocy, dostępne są także mocowania na szynę DIN radiatory.

Bardzo fajne elementy wykonawcze :) Pracują z dużymi mocami nie trzeba ich synchronizować z siecią, same już to potrafią :)

Zintegrowane regulatory z końcówkami mocy na ssr-ach kosztują po kilka tys pln.

Tutaj jest ładny schemat gdzie grzałka jest regulowana fazowa w piecu

http://termoplus.pl/produkt/przekazniki-ssr/savp2240/

przy opisie ładnie pokazane wykresy (chyba nawet z tego dokumentu co podałem link powyżej)
oraz poglądowy schemat z przemysłowym regulatorem.

Dostępny ze sterowaniem napięciowym i prądowym :)

Wniosek z tego taki, że odpada do precyzyjnych zastosowań sterowanie dwustanowe :(

aczkolwiek nie dziwę się :)

Jeśli znajdę chwilę prawdopodobnie też będę testował jakieś PID-y na AVR-ku.

Pozdrawiam

PostNapisane: 28 gru 2014, o 10:32 
Użytkownik

Własnie czegoś takiego szukałem jak te SSR relpol seri AS np. RM1E dobrze wiedzieć powalczę jeszcze z układem do sterowania fazowego z noty MOC3021 dodam jeszcze warystory może to coś pomoże i przewymiarowane triaki.

Ale jeszcze tak jak kolega jacekk232 napisał:

Cytuj:
Do sterowania grzałkami można wykorzystać PWM o bardzo małej częstotliwości. Regulacja podobna do regulacji grupowej czyli przykładowo
0.5s ON - 0.5s OFF - wypełnienie 50%
0.25s ON - 0.75s OFF - wypełnienie 25%
0.75s ON - 0.25s OFF - wypełnienie 75%

To można by zrobić tak ustawić sprzętowe PWM na 5 [Hz], do tego PID z wyjściem 0-100% sterował by własnie wypełnieniem tego PWM, bardzo jestem ciekaw takich efektów. Niestety moja testowa stopę od żelazka wyrzuciłem już na śmietnik :-(. Ale coś wymyślę trochę wolnego jeszcze zostało.

PostNapisane: 28 gru 2014, o 14:10 
Użytkownik

Dokładnie interesują mnie te same przekaźniki :-)

Sterowanie powinno być łatwe PWM o wartości 10V przez mosfeta, albo przez inny tranzystor.

Chyba jest nadzieja na proste testowanie algorytmu pomijając niuanse synchronizacji :-)

Pozdrawiam

Strefa czasowa: UTC + 1