Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 27 sty 2025, o 20:32

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 28 gru 2014, o 08:37 
Użytkownik

Witam Panowie,

Mam pytanie uruchomiłem pierwszy raz w życiu moudł ENC28j60 za pomocą BB.
Moduł to ten standardowy z allegro za 18 zł.

Wszystko działa na stronie wyświetla się to co chce, ale jak przyłożyłem palec do układu to był lekko ciepły, czy to normalne dla tego układu??
Może być błędem to iż układ zasilany jest 3,3v natomiast atmega z 5v i nie ma żadnego bufora.
Czy ten układ będzie to tolerował czy długo nie pociągnie i ostatecznie ulegnie destrukcji :D ?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 28 gru 2014, o 08:55 

Na czacie Ci odpowiedziałem ale powtórze.
Na stronie 7 karty katalogowej masz wyraźnie pokazane gdzie powinieneś uzyć układu dopasowującego poziomy logiczne, a w rozdziale "2.5 I/O Levels" jest nieco więcej na ten temat, według mnie koniecznie powinieneś zastosować układ dopasowujący na tych pinach o których mowa w dokumentacji - http://ww1.microchip.com/downloads/en/D ... 39662e.pdf

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 28 gru 2014, o 10:04 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Ależ z tej dokumentacji wynika wprost, że układ jest "5V tolerant" więc podając mu na wejścia sygnały z uC zasilanego takim napięciem go nie uszkodzisz.
Pokazany tam "level shifting" dotyczy wyjść aby otrzymać 100% pewny stan wysoki.

--
Grzegorz...

PostNapisane: 28 gru 2014, o 10:09 
Użytkownik

Zazwyczaj te moduliki mają w swoich notach napisane "5V input tolerated".
Do zabawy w domu nie trzeba stosować bufora. Jak chcesz zrobić coś co ma działać długo i przede wszystkim niezawodnie, albo sprzedać dalej bez bufora się nie obejdzie. O ile on sam moduł nie ma problemu z rozpoznaniem 1 logicznej to dla atmegi 3V to już zaczyna być na granicy ryzyka.
Poczytaj o poziomach TTL.

PostNapisane: 28 gru 2014, o 10:50 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

yaiba83 napisał(a):
Do zabawy w domu nie trzeba stosować bufora. Jak chcesz zrobić coś co ma działać długo i przede wszystkim niezawodnie, albo sprzedać dalej bez bufora się nie obejdzie. O ile on sam moduł nie ma problemu z rozpoznaniem 1 logicznej to dla atmegi 3V to już zaczyna być na granicy ryzyka.

Heheh :lol:.
Napisałeś to samo co ja tylko innymi słowami.

--
Grzegorz...

PostNapisane: 28 gru 2014, o 11:10 

Grzegorz... napisał(a):
Ależ z tej dokumentacji wynika wprost, że układ jest "5V tolerant" więc podając mu na wejścia sygnały z uC zasilanego takim napięciem go nie uszkodzisz.
Pokazany tam "level shifting" dotyczy wyjść aby otrzymać 100% pewny stan wysoki.

--
Grzegorz...

Nie powiedziałem, że go uszkodzi jedynie pokazałem co i gdzie jest w dokumentacji i na jakich pinach należy zastosować takie dopasowanie, bo tu nie chodzi o uszkodzenia - mnie osobiście irytuje pomijanie przez konstruktorów zaleceń producenta układów, gdyż prędzej czy później skutkuje, to w nieoczekiwanym momencie złym współdziałaniem lub działaniem układu (również przy zabawie w domu). A za jakiś czas już konstruktor nie pamięta czy zrobił zgodnie z aplikacją producenta czy nie. Dla mnie nie ma rozróżnienia czy to w warunkach domowych, przemysłowych czy innych stosowanie się do zaleceń - nie stosowanie się uczy złych nawyków oraz byle jakości w konstruowaniu układów i urządzeń. Nota katalogowa nie jest po to aby przeczytać jedynie pierwszą stronę ;).
Cytuj:
2.5 I/O Levels
The ENC28J60 is a 3.3V part; however, it was designed to be easily integrated into 5V systems. The SPI CS, SCK and SI inputs, as well as the RESET pin, are all 5V tolerant. On the other hand, if the host controller is operated at 5V, it quite likely will not be within specifications when its SPI and interrupt inputs are driven by the 3.3V CMOS outputs on the ENC28J60. A unidirectional level translator would be necessary.

PostNapisane: 28 gru 2014, o 13:07 
Użytkownik

Grzegorz... napisał(a):
yaiba83 napisał(a):

Heheh :lol:.
Napisałeś to samo co ja tylko innymi słowami.

--
Grzegorz...

Bo jak ja pisałem post to ty w tym czasie swój zamieściłeś :)

PostNapisane: 28 gru 2014, o 13:37 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

wojtek napisał(a):
Grzegorz... napisał(a):

--
Grzegorz...

Nie powiedziałem, że go uszkodzi jedynie pokazałem co i gdzie jest w dokumentacji i na jakich pinach należy zastosować takie dopasowanie, bo tu nie chodzi o uszkodzenia - mnie osobiście irytuje pomijanie przez konstruktorów zaleceń producenta układów, gdyż prędzej czy później skutkuje, to w nieoczekiwanym momencie złym współdziałaniem lub działaniem układu (również przy zabawie w domu). A za jakiś czas już konstruktor nie pamięta czy zrobił zgodnie z aplikacją producenta czy nie. Dla mnie nie ma rozróżnienia czy to w warunkach domowych, przemysłowych czy innych stosowanie się do zaleceń - nie stosowanie się uczy złych nawyków oraz byle jakości w konstruowaniu układów i urządzeń. Nota katalogowa nie jest po to aby przeczytać jedynie pierwszą stronę ;).
Cytuj:
2.5 I/O Levels
The ENC28J60 is a 3.3V part; however, it was designed to be easily integrated into 5V systems. The SPI CS, SCK and SI inputs, as well as the RESET pin, are all 5V tolerant. On the other hand, if the host controller is operated at 5V, it quite likely will not be within specifications when its SPI and interrupt inputs are driven by the 3.3V CMOS outputs on the ENC28J60. A unidirectional level translator would be necessary.

Sorry nie chcę wywoływać bezsensownej dyskusji i wojny, ale nigdzie nie napisałem o pomijaniu zaleceń producenta. Chyba, że gdzieś to dostrzegłeś?
Kolega pytał o możliwość uszkodzenia układu więc mu odpowiedziałem, że 5V na wejściach go nie "zabije" i zgodnie z Twoim wskazaniem w nocie podpowiedziałem jakie sygnały wymagają dopasowania.

--
Pozdrawiam.
Grzegorz...

PostNapisane: 29 gru 2014, o 10:22 
Użytkownik

Dokładnie zrobiłem tak jak mi radziliście.
Do aktualnych prób nie będę wykorzystywał bufora bo musiał bym dorobić dodatkową płytkę. Układ się lekko grzeje ale funkcjonuje staram się aby próby były w miarę możliwości krótko trwałe. W sterowniku który planuję zrobić , taki bufor już się znajdzie :)

Trafiłem na stronę : http://tuxgraphics.org/electronics/2006 ... rver.shtml (zresztą jest ona podana w BB ) .

Czy ktoś ma jakieś pomoce jak sterować z przeglądarki np. dioda LED (zał/wył) serwer postawiony na avr. Albo wyświetlać temperaturę .
Czy ktoś zrobił takie cuśś i mógłby się podzielić ?

PostNapisane: 29 gru 2014, o 16:36 
Użytkownik

Hej,
Możesz rzucić okiem na moją przejściówkę, zawiera stabilizator 3.3V oraz buforek i jest mega wygodne przy korzystaniu z zestawami ATB - wpinasz w gniazdo KANDA i gotowe :D
Obrazek
Jakby co zapraszam na mojego bloga ;)

PostNapisane: 29 gru 2014, o 17:16 
Użytkownik

Hejka,
No właśnie takie coś chce sobie dorobić :D
Tylko jedynym mankamentem jest, że nie dorobiłeś drugiego gniazda IDC do wpięcia w ATB . Bo teraz musisz na zmianę przekładać wtyczki ;D

Oglądałem blog, bardzo ciekawy, czekam na artykuły z testem karty sieciowej :D

PostNapisane: 29 gru 2014, o 17:30 
Użytkownik

Morcinek92 napisał(a):
Tylko jedynym mankamentem jest, że nie dorobiłeś drugiego gniazda IDC do wpięcia w ATB

Zawsze można zmontować rozdzielacz :D Muszę tylko się zaopatrzyć w gniazda IDC bo mi ich brakło.
Mam też kilka pomysłów na wykorzystanie takiej karty, zobaczymy co z tego wyjdzie ;)

Strefa czasowa: UTC + 1