Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 14 lut 2025, o 13:32

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 25 gru 2014, o 14:20 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Hej Koledzy, Witam Was w ten świąteczny dzień :)

Mam pewien problem, od kilku dni mam problem z baterią w moim Asusie. Ładuje mi się ona do maksymalnie 87 procent. Teraz już nawet mniej bo tylko do 81 - 82 procent. Zauważyłem że jak odłącze wtyczkę i podłącze znowu to o jedną dziesiątą procenta czasem się podładuje. (BatteryBar V3.6.5 przynajmniej tak pokazuje). Czy oznacza to że baterie trafił już szlag i pora zakupić nową czy to może być coś nie tak z systemem? Próbowałem odinstalować windowsowy sterownik baterii i zainstalować znowu ale to nic nie dało. Laptop ma już rok więc gwarancja na baterie już minęła..

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 25 gru 2014, o 14:32 
Użytkownik

Sprawdź jak przebiega proces ładowania i rozładowania w programie battery mom. Najpierw rozladuj baterie na maksa monitorujące wykres a później ładowanie na maks

PostNapisane: 25 gru 2014, o 15:06 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Cytuj:
Sprawdź jak przebiega proces ładowania i rozładowania w programie battery mom. Najpierw rozladuj baterie na maksa monitorujące wykres a później ładowanie na maks

ok, tak zrobie. Co na tych wykresach może wskazywać że bateria uszkodzona? Bo nie zauważyłem żeby laptop się jakoś szybciej rozładowaywał. Być może elektronika w baterii poszła?

tym razem przenoszę ... ale następnym razem będzie ostrzeżenie i usunięcie posta ... kolega jest na tyle długo na forum że bez problemu powinien umieszczać posty we właściwych działach. -- ZŁY MOD

PostNapisane: 26 gru 2014, o 08:45 
Użytkownik

Świadczyć o tym będzie gwałtowny skok praktycznie pionowa linia czy to przy ładowaniu czy rozladowaniu. Jak coś wrzuć screeny jak wygląda cały proces.

PostNapisane: 26 gru 2014, o 11:13 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Na wstępie chciałbym przeprosić za umieszczenie posta nie w tym dziale co potrzeba. Na przyszłość będę czytał dokładniej zasady działów ;) Dziękuje za przeniesienie we właściwe miejsce ;)

Wracając do tematu:

ROZŁADOWYWANIE
Obrazek

ŁADOWANIE
Obrazek

Nie widać tego na wykresach ale jak jeszcze wcześniej ładowałem laptopa to procent naładowania skoczył mi z 80 na 87 procent nagle ale laptop był wtedy bardzo długo pod ładowarką. Czyli bateria będzie do wymiany?

PostNapisane: 26 gru 2014, o 12:43 
Użytkownik

Nie wygląda to źle, raczej normalnie. dziwny trochę skok z 0 do 10% nagle ale do wyrzucenia jeszcze nie jest. jeśli Ci ni przeszkadza że nie ładuje do 100% to używaj takiej. na serwisie jak mamy trafione baterie to np z 70% spada nagle linią pionową do 0.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 26 gru 2014, o 16:46 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

No trochę mnie to wkurza ale zważywszy na cenę nowej baterii będę się tak musiał wkurzać jeszcze trochę. Dzięki za informacje. ;)

PostNapisane: 26 gru 2014, o 19:31 
Użytkownik

Zwlaszcza że z racji pracy w serwisie laptopów stanowczo odradzam zamienniki baterii. ostatnio mieliśmy 2 przypadki uszkodzenai kontrolerów ładowania na płycie spowodowanych właśnie zlymi zamiennikami. A koszt nowy oryginalnych bateri to pewnei ok. 300zl

PostNapisane: 26 gru 2014, o 19:54 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

A da się zaingerować jakoś w elektronikę baterii? Czy to jakaś zalana tworzywem całość bez możliwości dostępu? Trochę podejrzane ze akurat chwile po tym jak minęła gwarancja na baterie się ona zepsuła, cwaniaczki ;)

PostNapisane: 26 gru 2014, o 21:38 
Użytkownik

szczerze nie próbowałem. jedyne co próbujemy w takich przypadkach to formatowanie baterii czyli ze 2 cykle pełnego rozładowania baterii do 0 i ładowanie na maksa.

Strefa czasowa: UTC + 1