Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 13 mar 2025, o 00:21

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Laptop czy PC.
PostNapisane: 25 gru 2014, o 12:27 
Użytkownik

Witam, chcę w niedalekiej przyszłości nauczyć się programować w C (od podstaw)
Noszę się z zamiarem zmiany komputera i mam dylemat co jest praktyczniejsze, wygodniejsze, lepsze do takich celów Laptop czy PC???

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 25 gru 2014, o 12:51 
Użytkownik

Do programowania i obsługi róznych swoich projektów nada się zarówno laptop jak i komputer stacjonarny.Laptop jest mniejszy i co ważne zapewnia mobilność ale pózniej nie ma zbytniej możliwości wymiany podzespołów na nowsze.Ja akurat używam laptopa.

PostNapisane: 25 gru 2014, o 12:57 

Jeżeli do programowania to laptop, ale minimum 1680x1050 ekran albo zbliżony tj. wysokie rozdzielczości (np. w poleasingowych dellach), mnie nie przekonują laptopy z multimedialnym picikatym ekranikiem gdzie w pionie ledwo się mieści IDE keila/CW/eclipsa/ czy altium.
Chyba że przewidujesz podłączenie zewnętrznego monitora, sam mam Latitude D830 z 1680x1050 i nie wyobrażam sobie zmiany nawet na coś z i5 co by miało g...aną rozdzielczość laptopa z biedronki.

PostNapisane: 25 gru 2014, o 13:20 
Użytkownik

Marcin Bąk napisał(a):
Laptop czy PC

To może tak na początek co to jest PC i jego typy: http://pl.wikipedia.org/wiki/Komputer_osobisty

Rozumiem, że pisząc PC zapewne chodziło Ci o komputer stacjonarny (desktop).
Do programowania niema większego znaczenia czy używasz laptopa czy desktopa. Ja też niedawno stanąłem przed wyborem: laptop czy desktop. W zasadzie trzeba się zastanowić, czy potrzebna jest nam mobilność. Bo jeżeli komputer będzie stał w jednym miejscu to lepiej wybrać desktopa, ponieważ w tej samej cenie co laptop, będziemy mieli nieco lepszą specyfikację i większą możliwość rozbudowy. W przeciwnym razie, jeżeli potrzebujemy mobilności np. iść z komputerem do klienta, to wybór jest oczywisty - laptop. Ja wybrałem laptopa MSI GE60, do niego podłączyłem monitor od starego komputera i na jednym ekranie mam włączone środowisko programistyczne (Visual Studio, Android Studio czy eclipse), a na drugim ekranie np. jakiś kurs programowania, czy notę katalogową. Praca na wielu ekranach jest o wiele wygodniejsza, niż na jednym.

PostNapisane: 25 gru 2014, o 14:57 
Użytkownik

Witam.
Zależy czy używasz też do gier itp. i czy będziesz tylkow np. w domu czy też poza.
Ja mam teraz Stacjonarny + 2 monitory i muszę powiedzieć że jest wygodnie, lecz planuję już laptopa (u mnie też z tego względu że idę teraz do szkoły elektronicznej dosyć daleko od domu oraz później na studia).
Proponuję Ci laptopa (bardzo dobrze sprawuje się Lenovo z 17,3" ekranem ale radzę dokupić jeszcze jeden monitor i laptop z dużym ekranem + jeszcze monitor to już miodzio.
Także polecam raczej lapka, zawsze można wziąć ze sobą.

Pozdrawiam i wesołych życzę. :)

PostNapisane: 25 gru 2014, o 16:42 
Użytkownik

Jeszcze jakbyś napisał "ile chcesz wydać", to od razu doradzilibyśmy coś konkretniej :) Ja przez długi czas korzystałem tylko ze stacjonarki, ładnych parę lat. Potrzebowałem czegoś mocniejszego, wydajniejszego i wybór padł na laptopa. Po pierwsze - mobilność. Kolejna sprawa to rozmiary. Nie mam osobnego warsztatu czy czegoś w tym rodzaju, a oscyloskop czy inne wynalazki zajmują trochę miejsca na biruku/stole. A laptop akurat świetnie się wpasowuje. Poza tym zawsze można podłączyć ekran, klawiaturę, itp., w razie potrzeby.

PostNapisane: 25 gru 2014, o 20:15 

Sam dodam, że przez 1.5roku wytrzymałem z samym laptopem, niestety stacjonarka to stacjonarka, laptop do pracy, programowania, ale jednak zdecydowanie wolę pracować na stacjonarnym.

Strefa czasowa: UTC + 1