Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 4 gru 2024, o 20:53

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 23 gru 2014, o 19:03 
Nowy

Witam. Po dekoderze ferguson AF-6318 CR został mi się zasilacz impulsowy i postanowiłem aby użyć go do zasilania uC.

Na wyjściu zasilacza mam napięcia 3,3V; 7V; 12V i 23V. I teraz napięcia 7V chciałbym aby zamieniło się na 5V. Myślałem aby odwinąć kilka zwojów z transformatorka ale czy to wystarczy?

Natomiast napięcia 23V chciałbym zwiększyć do 25V i tak aby było ono regulowane. Tak więc myślałem o dołożeniu kilku zwojów a regulacji dokonywać na układzie HTC34063A ale nie zbyt wiem jak ten układ działa i czy to wystarczy.

ObrazekObrazekObrazek

Liczę na waszą pomoc i wyrozumiałość.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 gru 2014, o 20:06 
Użytkownik

abator97 napisał(a):
I teraz napięcia 7V chciałbym aby zamieniło się na 5V.

Może 3 diody w szereg,

PostNapisane: 23 gru 2014, o 20:16 
Użytkownik

To już chyba lepszym rozwiązaniem byłoby dołożenie przetwornicy step-down 7V do 5V. Nie wiadomo jakiego prądu na wyjściu kolega będzie wymagał, a taka przetworniczka do 1A jest "do zrobienia". Można by było użyć stabilizatora 7805, ale przy większym prądzie przetwornica jednak wygrywa. Podniesienie napięcia z 23V do 25V też pewnie da się załatwić przetwornicą, tym razem step-up.

Tylko, że nie wiem czy sens ma robienie "przetwornicy do przetwornicy"? Może da się odpowiednio zmodyfikować istniejący układ. Ciekaw jestem, co powiedzą bardziej obeznani w temacie.

Ostatnio edytowano 23 gru 2014, o 20:23 przez tomekm, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 23 gru 2014, o 20:19 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

xamrex napisał(a):
abator97 napisał(a):
I teraz napięcia 7V chciałbym aby zamieniło się na 5V.

Może 3 diody w szereg,

Koledze chodziło o raczej stabilizowane napięcie. Dając 3 diody w szereg nie będziemy mieli równiutko 5V tylko napięcie zależne będzie od prądu pobieranego przez układ. Dioda mimo iż jest elementem nieliniowym i mówi się powszechnie że np na takiej prostowniczej spadek napięcia wynosi 0,6V to nie jest to prawda. Spadek napięcia na diodzie zależy od prądu. Dla przykładu dioda 1N4148 ma spadek napięcicia 0,61V przy prądzie 1mA a przy prądzie 20mA to napięcie wynosi już 0,74V.

Ja raczej szukałbym odpowiedzi w nocie katalogowej kontrolera odpowiedzialnego za prace tego zasilacza. Często takie zasilacze wykonywane są tak samo albo podobnie jak pokazuje to nota. Trzeby by sprawdzić cześć odpowiedzialną za sprzężenie zwrotne i tam szukać. Mógłby kolega podać symbol tego scalaka który tam siedzi? Było by prościej pomóc ;)

PostNapisane: 23 gru 2014, o 21:03 
Użytkownik

Witam. Nie odwijaj nic w tym trafie. jak je rozwiniesz to już potem tego tak nie nawiniesz dokładnie a często jest tam nawinięta cienka miedziana blaszka ekranująca. jak to rozwalisz to już nie będzie oryginał. z 7 do 5 V załóż stabilizator 7805. przy maksymalnym prądzie obciążenia 1,5A wydzieli zaledwie 3W mocy strat czyli wystarczy niewielki radiator. żeby podniesc do 25V napięcie to troche jest gorzej. musisz zaingerować w obwód sprzężenia zwrotnego jak koledzy wyżej pisali tzn poeksperymentować z rezystorami w okolicy układu TL431 to jest po stronie niskiego napięcia. te 2V to myślę że uda się podnieść ale podniosą się wtedy wszystkie napięcia czyli zamiast 7V będzie 9V a zamist 3,3 będzie 5,3. Pozdrawiam

PostNapisane: 23 gru 2014, o 21:23 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Tu masz data sheet od Twojego scalaka:
http://datasheet.seekic.com/PdfFile/ICE ... logies.pdf

Przypatrz się na diodę zenera w obwodzie sprzężenia zwrotnego. Zmierz jakie jest na niej napięcie podczas normalnej pracy zasilacza. Myślę że zmiana jej na taką o napięciu Zenera wyższym o dwa wolty powinno podnieść napięcie na wyjściu o dwa wolty. I wtedy możesz dać 7805 lub jeżeli Ci na większej sprawności daj jakąś przetworniczkę. Odwijanie zasilacza nie jest dobrym pomysłem..

PostNapisane: 23 gru 2014, o 21:51 
Nowy

Na początku wszystkim Dzięki za tak duże zainteresowanie.

Scalaczek który jest w tym układzie to ICE2B265.

Dioda zenera w sprzężeniu zwrotnym to 4V7.

Pomysł z 3 diodami to rozumiem że chodzi o diody prostownicze na wyjściu?

PostNapisane: 23 gru 2014, o 22:53 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

abator97 napisał(a):
Dioda zenera w sprzężeniu zwrotnym to 4V7.

To jednak nie dioda zenera odpowiada za stabilizacje napięcia. Odpowiedzialny jest za to układ TL431 i towarzyszące mu dwa rezystory, R924 i R926. ustalają one napięcie pracy. Zmierz jaki opór ma R926, wylutuj R924 i zamiast w niego wlutuj taki żeby napięcie na dzielniku R924 i R926 było równe 2,5V przy napięciu zasilającym ten dzielnik o wartości 5,3V bo w tej chwili na ten dzielnik podawane jest 3,3V a jak Ty chcesz podnieść nte napięcia o 2V to musisz dać większy rezystor R924.

PostNapisane: 23 gru 2014, o 23:44 
Nowy

Czyli w moim przypadku będzie to układ U922 ↓
Obrazek

A na jakim układzie zrobić układ do regulacji napięcia?

I jeszcze tak mnie zastanawia dlaczego zamiast cewki od napięcia 23V jest dany rezystor?

PostNapisane: 24 gru 2014, o 00:10 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Np na Lm2596, gotowe moduły tanie jak barszcz.

PostNapisane: 24 gru 2014, o 00:25 
Użytkownik

abator97 napisał(a):
Czyli w moim przypadku będzie to układ U922

Tak, to będzie ten układ. KA431 i TL431 to jest to samo.

abator97 napisał(a):
I jeszcze tak mnie zastanawia dlaczego zamiast cewki od napięcia 23V jest dany rezystor?

Na pewno to jest rezystor? Bo dławiki też występują w obudowach podobnych do rezystorów.

PostNapisane: 27 gru 2014, o 18:09 
Nowy

Miernik pokazał mi 2,7R co nie zbyt zgadza się z kodem paskowym z którego jeżeli się nie pomyliłem to wychodzi 20ohm a cewka rzeczywista również ma swoją rezystancję więc mogło by się zgadzać z tym że jest to cewka.
Obrazek

A jak teraz sprawdzić najlepiej jak bardzo mogę obciążyć ten zasilacz aby go nie uszkodzić?

PostNapisane: 27 gru 2014, o 19:17 
Użytkownik

Bardzo możliwe, że to cewka, tu masz zdjęcie cewki CEC. Na pierwszy rzut oka wygląda jak rezystor.

Obrazek

PostNapisane: 28 gru 2014, o 16:40 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

abator97 napisał(a):
Miernik pokazał mi 2,7R co nie zbyt zgadza się z kodem paskowym z którego jeżeli się nie pomyliłem to wychodzi 20ohm a cewka rzeczywista również ma swoją rezystancję więc mogło by się zgadzać z tym że jest to cewka.
Obrazek

A jak teraz sprawdzić najlepiej jak bardzo mogę obciążyć ten zasilacz aby go nie uszkodzić?

Przecież masz na płytce oznaczenie L921 8-) czyli cewka.

PostNapisane: 1 sty 2015, o 20:07 
Nowy

A jak mam sprawdzić maksymalny prąd który mogę pobrać z tego zasilacza aby go nie uszkodzić?

Strefa czasowa: UTC + 1