Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 13 mar 2025, o 00:41

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 20 gru 2014, o 15:04 
Nowy

Dzień dobry czy do obu książek do nauki wymagany jest zestaw startowy ATB ?? Czy możliwa jest drogra z płytka prototypową i składaniu zestawu stopniowo

Ewentualnie co bym potrzebował na początek

Ostatnio edytowano 20 gru 2014, o 15:06 przez matiPRZ, łącznie edytowano 1 raz

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 20 gru 2014, o 15:06 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

Oczywiście że nie jest wymagany, ale ułatwia całą pracę.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 20 gru 2014, o 15:06 
Użytkownik

matiPRZ napisał(a):
Dzień dobry czy do obu książek do nauki wymagany jest zestaw startowy ATB ?? Czy możliwa jest drogra z płytka prototypową i składaniu zestawu stopniowo

Przydaje się, ale nie jest. Dla początkującego jest lepszy, ponieważ można łatwo wystartować.

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

PostNapisane: 20 gru 2014, o 15:08 
Użytkownik

Czy jest wymagany zestaw oczywiście nie, ale przykłady z książki czy różne ćwiczenia były na nim wykonywane.
Dobrze mówię?.

Możesz sobie na stykówce wszystko testować, jak masz doświadczenie w tej dziedzinie.

PostNapisane: 20 gru 2014, o 15:09 
Użytkownik

Sam jak na razie robię na płytce stykowej, ale uwierz mi jest to naprawdę żmudne. Do zabaw z wyświetlaczem LCD i ledami wystarczy, ale przy "grubszych" decyzjach wymiękniesz. Sam próbowałem też zrobić własny zestaw uruchomieniowy, lecz odpadłem.

------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]

Jeśli nie znasz się na elektronice (przynajmniej podstaw) to tylko ATB.

PostNapisane: 20 gru 2014, o 15:14 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Witam

------------------------ [ Dodano po: 13 minutach ]

Za szybko wcisnął mi się Enter
Wracając do tematu, wszystko zależy co chcesz robić i czy masz odpowiednie wewnętrzna nastawienie. "Sport" że tek powiem w który zamierzasz się bawić generalnie pochłania środki finansowe, możesz pójść:
- kupić zestaw startowy ATB i mieć wszystko zrobione odpalone i działające , generalni zmniejsza to ryzyko kolejnych problemów o około 80% , pozostałe problemy 20% to programowanie jakieś dodatkowe moduły, ale w sumie większość masz na płycie od Mirka, ale oprócz pięknych i przyjemnych stron jest jeszcze jedna dla niektórych ciężka czyli koszt ...... zastanów się czy Ciebie stać kupić coś za dosyć duże pieniążki a potem dojść do wniosku że już nie chcesz się tym zajmować

- kupić poszczególne elementy na początek procek i programator , diody wyświetlacz przyciski cena niska może 50PLN wystarczy i zobaczyć czy ci to odpowiada jeżeli tak ....to zaiwestuj w coś bardziej rozbudowanego czyli w ATB , Mierk sporo części tam powrzucał i już będziesz miał programy które są w zestawie i jak chcesz się fajnie pobawić to polecam
Na początku zrób coś prostego i zobacz czy chcesz w to wszystko się bawić jeżeli tak to zainwestuj.
Pozdrawiam

------------------------ [ Dodano po: 22 minutach ]

jeszcze jedna rzecz , ja osobiście nie posiadam oryginalnego zestawu ATb, wcześniej miałem Arduino i całkiem fajnie chodziło , ale nie wiem czemu poszedłem ścieżką kupna scalaczków i w sumie bardzo dużo sam się nauczyłem ponieważ bez Datasheeta nic nie zrobisz na pałę ( w sumie po 6 miesiącach sam sobie zrobiłem zestaw startowy na pcb w wersji tht , a ostatecznie zrobiłem atmegę 644 w smd) u Mirka większość masz już załatwione , nic nie musisz samemu składać ( no nie do końca- coś tam trzeba podłączyć na pałąka).

Pozdrawiam

PS. obejrzyj Mirka poradnik , "JAK ZACZĄĆ......"
https://www.youtube.com/watch?v=LiQcVSPkT6M
ja go zobaczyłem za późno i nakupiłem częśći, ale powiem szczerze ma rację w tym poradnika.

PostNapisane: 20 gru 2014, o 16:09 
Nowy

a części nie są bezpieczniejsze jakby coś poszło nie tak to tylko parę rzeczy do wymiany a nie cała płytka

PostNapisane: 20 gru 2014, o 16:45 
Użytkownik

matiPRZ napisał(a):
a części nie są bezpieczniejsze jakby coś poszło nie tak to tylko parę rzeczy do wymiany a nie cała płytka

Zależy co się stanie, jeżeli to wina twoja (np. podasz na przetworniczkę 100V) to cała się spali, ale jeżeli winą jest sama płytka to zwracasz się do sklepu.
Nie sądzę, abyś z takim zestawem sobie coś upalił. Popatrz na schemat.
Ta "cała" płytka to po prostu wszystkie moduły, ale razem i wygodniej.
Pozdrawiam.

PostNapisane: 20 gru 2014, o 16:53 
Użytkownik

Cześć.
Płytka stykowa na początek nie jest dobra. Układy na niej składa się dosyć długo i czasami coś dobrze nie łączy i trzeba szukać usterki, co też trochę trwa. Najlepszy jest zestaw startowy.
Pozdro.

PostNapisane: 20 gru 2014, o 17:15 
Użytkownik

Jeden woli płytkę stykową, inny zestaw startowy, jeszcze inny połączyć wszystko bez płytki "w powietrzu" :lol: Tej ostatniej opcji jednak osobiście nie polecam. Do nauki nie jest wymagany zestaw ATB, ale... Jest przydatny. Książkę zawsze warto kupić, polecam. Z drugiej strony jest to jedna z opcji, tu jest forum "wsparcia" produktów ATNEL i na pewno ludzie będą polecać ten zestaw. Na pewno jest to opcja warta rozważenia, bo dostajesz gotowy zestaw i możesz skupić się na programowaniu. Poza tym masz fajne wsparcie w postaci tego forum. Oczywiście można również kupić sam programator USBasp (dostępny również w ofercie ATNEL'a), płytkę stykową i elementy.

Jeśli chciałbyś iść tą drugą drogą (być może później kupić też zestaw), to "w skrócie" przydadzą się (poza wspomnianym programatorem): mikrokontroler (np. ATmega32), płytka stykowa (taka 830 pól powinna wystarczyć "na początek"), przewody do płytek stykowych (zestaw), diody LED, przyciski tact-switch, wyświetlacz LCD 16x2, no i elementy RLC. Jeśli chodzi o elementy RLC, to można wziąć jakiś zestaw rezystorów, dławiki 10uH, no i kondensatory (można wziąć zestaw, a można wziąć też na początek same ceramiczne 100nF).

Jeśli coś poplątałem, to przepraszam :)

PostNapisane: 20 gru 2014, o 20:58 
Użytkownik

Jeśli nie masz czasu na zabawę z elektroniką, a chcesz głównie skupić się na programowaniu to możesz zakupić zestaw ATB.
Ja osobiście wykonałem sobie sam płytkę do testów. Można trochę się podszkolić w projektowaniu płytek i z elektroniki, zważywszy, że nie jestem z zawodu elektronikiem. Była to moja pierwsza płytka pod mikrokontroler. Poza tym nauka lepiej wychodzi jak uczysz się na innym mikrokontrolerze niż jest opisany w BB ;)

Pozdrawiam!

PostNapisane: 20 gru 2014, o 21:25 
Użytkownik

Ds3 zależy jeszcze jaki kolega reprezentuje poziom wiedzy z "podstaw elektroniki". Na zestawie ATB może zająć się tematem programowania, jednocześnie na płytce stykowej składać jakieś proste układy z diodami, rezystorami, tranzystorami, układami scalonymi jak np. legendarny NE555 :D I w ten sposób może poznawać również podstawy, elektronikę analogową, że tak się wyrażę. No bo jak podłączyć diodę LED do ATmegi bez znajomości prawa Ohma? No, jeszcze wzór na moc by się przydał ;)

PostNapisane: 20 gru 2014, o 22:31 
Użytkownik

Są tacy co narzekają na ATB, że za drogie. Są tacy co narzekają, że niebieska książka autorstwa Mirosława K. (ustawa o ochronie danych osobowych) jest za droga. Są tacy co uważają, że zielona książkę tego samego autora można czytać dopiero po przeczytaniu w/w niebieskiej. I są tacy co uważają, że płytka stykowa jest do (Y) lub do (_|__). Ja polecam żelazko i stykówkę. Wszystko zależy na jakim poziomie zaawansowania czujesz, że jesteś. Popróbuj tego i owego i sam znajdź swoje miejsce. ATB ułatwia działania wynikające z tzw Blubuka ale nie jest niezbędne. Czy swoje testy będziesz robił na stykówce czy na ATB, czy może nawet na własnoręcznie zrobionej płytce to zawsze ktoś z obecnych na forum jeśli będzie potrafił to Ci pomoże. No chyba, że będziesz narzekał to wtedy Różowy da ostrzeżenie, Zielony Rezasumar pouczy, Sun ponarzeka z Tobą ale w opozycji do Ciebie, a Mirek zaproponuje wypisanie się z forum. Jednakże chcąc nie chcąc poczujesz się tu niczym w hobby-domu.

PostNapisane: 21 gru 2014, o 07:34 
Nowy

Wybór padł na płytkę stykową oraz równolegle atb i z kopyta do przodu dzięki za porady

PostNapisane: 21 gru 2014, o 18:39 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Witam
Nie zapomnij o książkach Mirka w szczególności BlueBook to podstawa.

PostNapisane: 22 gru 2014, o 07:01 
Nowy

zakupione

PostNapisane: 22 gru 2014, o 20:27 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

No i dobrze , miłej zabawy życzę.
Pozdrawiam

Strefa czasowa: UTC + 1