Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 15 lut 2025, o 12:38

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 22 gru 2014, o 15:50 
Nowy

Witam. Mam małe pytanie, jak mogę sprawdzić, na pomocą kontrolera, czy oświetlenie jest włączone (a dokładniej, czy przez przewód płynie prąd)? Oświetlenie jest standardowe, więc zasilane 220V AC.
Wymyśliłem taki oto schemat:
Obrazek
Czy ten schemat będzie działał, jeśli ścieżkę "do uC" podepnę np. pod pin A0 w mikrokontrolerze ? Czy będzie to w ogóle bezpieczne? Jak mogę prosto ustabilizować napięcie, tak aby dało się odczytać stan włączenia tego oświetlenia? Czy da się ten schemat uprościć?
Na początku pokładałem nadzieję w optoizolatorach, ale niestety nie da się na nich izolować dwóch różnych napięć (albo ja takich nie znalazłem).
Z góry dziękuję za odpowiedź :)

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 22 gru 2014, o 16:13 
Użytkownik

Może PC814? Wpięty równolegle z żarówką powinien dać radę. I masz izolację.

PostNapisane: 22 gru 2014, o 16:32 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

Można też dać fotorezystor. Bez zabawy z dodatkowym transformatorem i prostownikiem.

PostNapisane: 22 gru 2014, o 19:30 
Użytkownik

Albo przekładnik prądowy. Jeszcze testów nie robiłem, ale tak na szybko zmierzyłem kiedyś to kilka voltów pokazał napięcia zmiennego przy obciążeniu silnikiem ok.300W. Tranzystorek można tym wysterować.
Nie mam teraz pod ręką jaki to przekładnik, pamiętam tylko,że 7,5 zł w TME kosztował.

PostNapisane: 22 gru 2014, o 20:40 
Użytkownik

Można zastosować przekaźnik z cewką na 230V AC.
Drugi sposób to 2 tranzystory i zrobić "wykrywacz prądu". Wówczas nic nie trzeba wpinać w obwód, a sam przepływ prądu jesteś w stanie wykryć nawet z ok. 15cm.
Tutaj jest schemat oraz opis: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1853936.html

Pozdrawiam!

PostNapisane: 22 gru 2014, o 21:52 
Użytkownik

Po pierwsze: piszesz, że chcesz sprawdzać czy przez odbiornik płynie prąd.
po drugie: Twój schemat, akurat będzie wykrywał tylko czy w układzie jest włączone napięcie zasilające.

wniosek - elektrykiem jeszcze nie jesteś ;)

Ale koniec żartów.
Musisz się zdecydować czy interesuje Cię sprawdzanie czy np. żarówka jest spalona i nie świeci (pkt. 1), czy np. do żarówki dochodzi napięcie zasilania (pkt. 2- wtedy nie ma znaczenia czy żarówka jest dobra czy spalona),
ewentualnie ( pkt. 3) czy będziesz chciał jeszcze mierzyć wartość prądu odbiornika.

ad. 1 można zastosować przekładnik szeregowo z odbiornikiem, wg. propozycji kolegi Rafał555, przy odpowiednim przełożeniu nawet bez tranzystorka, po wyprostowaniu napięcia.

ad. 2 W tym przypadku można zastosować Twój układ, jednak będzie on nieefektywny (niepotrzebny pobór mocy przez trafo). Tu jest schemacik wg. propozycji kolegi icer_cmg http://www.mikrocontroller.net/topic/286730

ad. 3 zastosować czujnik Halla np. ACS712- można sprawdzić czy płynie prąd i dodatkowo pomierzyć go.

PostNapisane: 27 gru 2014, o 16:47 
Nowy

@krish - nie, elektrykiem jeszcze nie jestem :D Dopiero zaczynam ;)
Początkowo miałem sprawdzać, jak to napisałeś, pkt. 2 (czyli, czy płynie napięcie zasilające) :). Wiem, że mój układ jest nieefektywny i mało profesjonalny, dlatego zwróciłem się do Was z tym pytaniem, więc sprawdzę tą propozycję. Ale zainteresowałeś mnie jeszcze pkt. 3 - mierzeniem wartości prądu odbiornika, dzięki czemu będę jeszcze mógł zmierzyć pobór prądu, przez żarówkę (wzory znajdę, bo kiedyś się uczyłem ;), bo z I i U da się wyliczyć P, a później obliczyć, przez jaki czas działało i wyjdą kWh ). Popatrzę i jak nie będę potrafił użyć tego czujnika Halla, to zwrócę się do Was.
Dziękuję bardzo za pomoc :)

Strefa czasowa: UTC + 1