Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 11 sty 2025, o 13:58

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 25 lut 2014, o 11:47 
Użytkownik

Witam, chcę stworzyć sobie funkcję, która będzie sprawdzała, ile odbiorników i z jakimi adresami jest podłączonych do magistrali RS485. Wszystko jako tako działa, jednak mam problem z zapisaniem adresów i ilości podłączonych odbiorników np. do tablicy. Nie wiem jak wyciągnąć przesłany adres, z odebranego stringa, tzn. gdzie zaczyna się ciąg znaków odpowiadających adresowi w postaci int, wiem tyle, że następuje po znaku w, ale nie wiem jak to wykorzystać :(
Poniżej fragment programu "Master-a" sprawdzającego podłączone urządzenia:

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

A tu fragment programu zgłaszających odpowiedź odbiorników

język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Prosiłbym o pomoc, w wyciągnięciu i zapisaniu adresów.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 25 lut 2014, o 12:51 
Użytkownik

Może tak:

język c

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 19 gru 2014, o 03:51 
Użytkownik

Witam ponownie. Przepraszam za odgrzebywanie tematu, ale mam podobny problem. Jestem w trakcie tworzenia funkcji do obsługi transmisji w której potrzebuję sprawdzić czy argument przekazywany do funkcji to wyraz "value". Przeglądając tematy natknąłem się na pomysł:
język c

i mam pytanie, czy będzie działać to poprawne, chociaż nie wydaje mi się, bo command to wskaźnik do string-a, jak na razie zrealizowałem to w ten sposób:
język c

ale chciałbym, sprawdzać czy wystąpił cały ciąg znaków.

Mam jeszcze pytanie odnośnie funkcji strcnmp ponieważ działa podobnie jak funkcja strcmp, jednak można podać ilość znaków do porównania. W warunku
język c
chciałbym sprawdzić czy na pierwszym miejscu odebranego ciągu znaków znajduje się adres (liczba od 1 do 16) jednak używając tej funkcji muszę podać liczbę znaków do porównania, w przypadku liczb od 1 do 9 jest to jeden znak a dla liczb od 10 do 16 są to dwa znaki. Przyszedł mi do głowy pomysł, żeby sprawdzić czy w danym momencie adres jest liczbą <10 i odpowiednio do tego podawać odpowiednią ilość znaków do porównania. Tylko co w przypadku kiedy np. liczba 9 nie będzie na pierwszym miejscu a gdzieś dalej w ciągu znaków? Zastanawiam się czy nie wykorzystać buf jako tablicy i nie sprawdzać jej pierwszych elementów? i jeszcze jedno pytanie, czy ta pętla ma sens? Zrealizowałem ją z myślą o tym, żeby odczekać chwilę, aby zdążyć odebrać odpowiedź przed wysłanie kolejnej prośby
język c

lub
język c

Wywołanie funkcji:
język c

Ciało funkcji:

język c

PostNapisane: 19 gru 2014, o 10:39 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

...kuba... napisał(a):
czy będzie działać to poprawne, chociaż nie wydaje mi się, bo command to wskaźnik do string-a

A dlaczego nie miało by działać poprawnie? Bardzo dobrze, że wskaźnik, nic innego tam nie może być: http://www.nongnu.org/avr-libc/user-manual/group__avr__string.html#ga46f3cbd2de457c0fb340a1f379fc33ba

Co do dalszej części: pokaż jaki konkretnie ma być string wejściowy a coś się może wymyśli. Pokaż wszystkie możliwe warianty pod względem dlugości, części skladowych i separatorów.

PostNapisane: 19 gru 2014, o 13:44 
Użytkownik

No to jeden problem z głowy ;)
Co do reszty stworzyłem taką pętlę która na początku programu "skanuje" magistralę RS485 w poszukiwaniu ilości podłączonych odbiorników (Innych Atmeg) i kolejno zapisuje ich adresy (wartości od 1 do 16) do tablicy slave_adres.
język c

Zastanawiam się czy to dobre rozwiązanie, żeby sprawdzać odpowiedzi odbiorników (odbierać dane z UART) w funkcji
język c
a nie w programie głównym. Robiąc to w ten sposób chciałem, żeby funkcja zwracała mi już gotową odebraną wartość. dane wysyłane są w postaci:

[Adres|action|command/data|\r\n]

Adres - liczba od 1 do 16
action - rozkaz w postaci znaku 'r'-czytaj dane z odbiornika, 'w' - zapisz dane do odbiornika
command/data - jest to ciąg dwóch znaków ( "pp"- czytaj adres, "pt" - odczyt temperatury, ) lub wartość wypełnienia PWM (od 1000 do 3000);
\r\n - znaki końca danych
zastanawiałem się nad zrobieniem sumy kontrolnej, ale najpierw chciałem uporać się z tymi problemami.

Kolejne wywołania wyglądają w ten sposób, ale jak wyświetlę sobie temp_slave i PWM_slave na wyświetlaczu, to wartości zamieniają się miejscami, czyli w miejscu temp raz jest temp, a raz wartość PWM i na odwrót, więc stąd moje wątpliwości co do poprawnego działania.
język c

PostNapisane: 19 gru 2014, o 15:00 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

W funkcji nie stąd ni zowąd pojawia się ascii_line. Co to właściwie za zmienna?
W linii 23:
język c

Nie wiem co właściwie zwraca funkcja uart_get_str w razie braku znaków do wczytania? Jeżeli wskaźnik na bufor (który nb. zawiera pewnie śmieci) to jeszcze pół biedy (w tym wypadku), ale jeżeli NULL to strncmp raczej niezbyt dobrze to przyjmie. (Na marginesie: funkcja itoa pożarła tu ostatni argument strncmp).
We wzorcu ciągu pomiędzy polami ciągu pokazujesz separator (znak '|'), w funkcji jego nie ma, w końcu separator jest czy nie? (Na marginesie: w opisach formalnych zwykło się używać znaku '|' jako oznaczenie alternatywy dla pola, podobnie w regexpach). Jeżeli nie ma separatora, to rozważ jego użycie bo ułatwi to parsowanie stringa (jest taka fajna funkcja pt. strtok).
Alternatywą do parsowania stringów funkcjami z biblioteki string.h jest użycie sscanf. Z tą funkcją to są już niemal nieograniczone możliwości parsowania i (jednoczesnej) konwersji, ale za to kod puchnie ;-)

PostNapisane: 19 gru 2014, o 15:57 
Użytkownik

Odnośnie ascii_line sygnalizuje obecność kolejnej linii w buforze cyklicznym - do którego trafiają dane odebrane z bufora sprzętowego, czyli jej wartość zwiększana jest po odbraniu znaku \r (dziesiętnie = 13) który kończy przesłaną ramkę, korzystam z biblioteki MKUART autorstwa mirekk36 i raczej nie mogę publikować jej na forum.
język c

a jej wartość zmniejszana jest po pobraniu danych w funkcji służącej do odbierania danych, :

język c

xor napisał(a):
(Na marginesie: funkcja itoa pożarła tu ostatni argument strncmp).
Faktycznie tu wyskoczył mi błąd podczas kompilacji, ale zapominałem poprawić go na forum.

A separatora w funkcji nie ma;/ Użyłem go tylko na forum przedstawiając ramkę danych w celu wydzielenia pól.

A mogę np. w funkcji Transmit korzystać z bufora buf[] jak z tablicy? czyli sprawdzić jej pierwszy element, czy zawiera się w nim interesujący mnie adres? Chodzi mi o to, czy po pobraniu danych funkcją uart_get_str(buf), będą one trafiać na początek tablicy buf? czyli czy na zerowej pozycji tablicy znajduje się początek pierwszy element ramki danych jakim jest adres?
język c

Strefa czasowa: UTC + 1