Rozkład temperatur na PCB przy źle dobranym stabilizatorze liniowym zamiast przetwornicy.Od kilku wpisów pojawiających się na forum zobaczyłem, że poruszany jest temat przetwornicy DC-DC i stabilizatora liniowego.
Co jest lepsze ?
Koledzy opracowali przykłady posługując się obliczeniami, wielu z Was może powiedzieć ZNÓW WZORY i MATEMATYKA , ok.
Postanowiłem pokazać jak to się ma w praktyce.
Badanie wykonałem na mojej płytce PCB, która kilka dni temu zaprojektowałem i przysłana została z fabryki .
Warunki pomiaru:1) pomieszczenie zamknięte
2) temperatura w pomieszczeniu – 21 C0
3) wilgotność – 36%
4) pomiary temperatury odczytywane co 10 sekund
Elementy pomiarowe :1) zestaw do pomiaru temperatury wykonany na makiecie dydaktycznej z podłączonymi trzema czujnikami temperatury typu LM35DZ do mikrokontrolera ATMEGA 32
2) pomiary przekazywane do komputera za pomocą RS232C
3) zasilacz laboratoryjny NSP-3630
4) zasilanie zestawu pomiarowego poprze port USB
5) program do prezentacji danych Putty
6) oprogramowanie pomiarowe napisane w BASCOM
Parametry zasilania zegarka:1) napięcie wejściowe 7,10 V
2) pobór prądu przez zegar w stanie spoczynku 157mA
Rys 1. Pomiar prądu i napięcia w stanie spoczynkowym ( zasilane są tylko wyświetlacze LED, dwie diody LED i układy scalone )W takich warunkach został wykonany pomiar temperatury trzema czujnikami a dane zostały zebrane w pliku
bez diod.logRys 2. Wykres prezentujący rozkład temperatur na płytce PCB Pierwszy pomiar wykonałem w czasie jednej minuty badając trzy punkty na płytce PCB.
Jak widać z wykresu nic niedobrego się nie dzieje w układzie, jedynie na samym stabilizatorze temperatura powoli rośnie. Pomijam temperaturę jaka panuje w złączu półprzewodnikowym ( nie miałem jak zmierzyć
)
Następnie został załączony program odliczania czasu przez mikrokontroler , po upływie 15 sekund
Rys 3. Pomiar prądu i napięcia po 15 sekundach Jak widać prąd pobierany przez zegarek wzrósł do wartości 319 mA , a co z temperaturą?
Rys 4. Odczyt danych - terminal Putty – jak widać w Bascom też można kolorowe literki stawiać - tak mnie natchnęło z jednego z poradników Mirka i pozwoliłem sobie na zastosowanie WIEDZY przekazanej przez Mirka
Ale ok. wracamy do naszej płytki z zegarem , minęło już 30 sekund i co z naszym prądem
Rys 5. Pomiar prądu i napięcia po 30 sekundachOn dalej rośnie, teraz ma już 463mA – pomyślałem
„biedny stabilizator jak on się teraz musi czuć „ ale jeszcze z płytki nic się nie dymi , poczekamy jeszcze kolejne 15 sekund.
Rys 6. Pomiar prądu i napięcia po 45 sekundachPo 45 sekundach mamy już 597 mA ale dalej nic nie dymi no to czekamy dalej do pełnej minuty już nie wiele czasu pozostało – czekam dalej
Rys 7. Pomiar prądu i napięcia po 50 sekundachPo 50 sekundach ma już 698 mA - ciekawe jak tam złącze półprzewodnikowe w tym momencie postanowiłem palcem sprawdzić stabilizator , to był zły pomysł, obudowa gorąca i w tym momencie sprawdziłem płytkę PCB ,
ONA TEŻ CIEPŁA Na dowód ciepłej płytki wygenerowałem kolejny wykres.
Rys 8. Wykres zmian temperatury w czasie pracy zegarka przez 10 minut.W ostateczności prąd jaki pobiera zegarek po 59 sekundach to 710 mA , i tak co każdą minutę obrotu zegarka
A co z płytką się dzieje w tym czasie :
Rys 9. Widmo rozkładu temperatury na PCBW uproszczony sposób przedstawiłem rozkład temperatury na PCB w czasie pracy zegarka. Trzeba jednak pamiętać że płytka była na biurku bez obudowy. Jak byśmy zamknęli tą płytkę w obudowie bez wentylacji co się tam dopiero musi dziać. Ciepło nie ma możliwości wydostać się na zewnątrz .
Na załączonym zdjęciu widać też jak ważne jest dobre projektowanie płytek PCB nie tylko pod kątem EMC – (ElectroMagnetic Compatibility – EMC) kompatybilności elektromagnetycznej , o której się mówi bardzo wiele.
Ale o rozkładzie temperaturowym na PCB i wpływu tej temperatury na poszczególne elementy elektroniczne już się mało wspomina.
Załóżmy, że dałbym mikrokontroler w pobliżu stabilizatora, wiele osób tak robi i mówi, że po czasie ATMEGA się
resetuje, przestaje działać , zawiesza. - teraz widać dlaczego
Jak widać ważne jest poprawne zasilanie układu elektronicznego, pamiętając że tu miałem tylko
7,10V czyli tylko o
2V więcej aby stabilizator zaczął poprawnie działać . Co by było jak bym podał na wejście napięcie
12V i więcej
.
I teraz widzicie dlaczego kolega
Mirek tak mocno poleca przetwornice DC-DC zamiast stabilizatora liniowego.
Jak ważnym jest poprawne dobieranie elementów i rozmieszczenie ich na płytce PCB tak aby wzajemnie na siebie nie wpływały .
Aż mnie korci zrobić te same badania z przetwornicą
Załączam też pliki z Putty i z arkusza kalkulacyjnego po analizie aby można było sobie zobaczyć dokładnie jak temperatura się rozkłada w poszczególnych punktach czasu.